Kefirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır: 5 Önemli İşaret
Kefirin bozuk olduğu nasıl anlaşılır? Ekşiyen kefir içilir mi? Kefir mayası nasıl saklanır? Kefir kaç gün dayanır? İşte, kefirin bozuk olduğunu gösteren 5 önemli işaret:

Kefir, Doğu Avrupa, Balkanlar ve Kafkasya orijinli, fermente edilmiş bir süt içeceğidir. Görünümü ile ayrana benzetilen kefir, inek, keçi veya koyun sütüyle hazırlanabilir. Mayalama yöntemiyle elde edilen kefir, köpüklü ve hafif ekşimsi bir tada sahiptir. İştahsızlık, uykusuzluk gibi sorunlara iyi geldiği düşünülen kefir, sağlık açısından son derece faydalıdır. Ancak diğer süt ürünlerinde olduğu gibi kefirin de doğru bir şekilde saklanması ve kısa süre içinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde kefir bozulur ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

Kefirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Kefirin üst kısmında, turuncu veya pembe renkli küf oluşabilir. Bu durum kefirin bozulduğunu gösteren en net işarettir.
  2. Kefir, normalde beyazımsı ve sade bir renge sahiptir. Ancak bozulmaya başladığında kefirin rengi kirli beyaza dönüşebilir.
  3. Kefirin kendi kokusu biraz ekşidir. Ancak bozuk kefir daha ağır ve keskin ekşi bir kokuya sahiptir. Eğer kefirden ağır ve ekşi bir koku geliyorsa, kullanmadan atmanız gerekir.
  4. Kefir, yoğurda benzer bir kıvama sahiptir. Eğer kefirin kıvamı tıknaz bir kıvama dönüştüyse, yani bardağa kolayca dökülmüyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir.
  5. Kefirin üst kısmında su, altında ise katı parçalar varsa, bu bozulduğunu gösterir. Sıvı ve katı kıvamları birbirinden ayrıldıysa, kefiri tüketmeyiniz.

Kefir Ne Kadar Dayanır?

  1. Şişelenmiş ve hazır olarak alınmış kefir, oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2-3 hafta, buzlukta ise yaklaşık 2-3 ay dayanır. Ayrıca şişenin üzerindeki tarihe bakarak tavsiye edilen tüketim tarihini görebilirsiniz.
  2. Ev yapımı kefir ise, oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2 hafta ve buzlukta 2 ay dayanabilir.

Kefir Mayası Nasıl Saklanır?

Kefir mayasını saklamak için 3 farklı yöntem kullanabilirsiniz;

  1. Buzdolabında saklama: Saklama kabının içerisinde olan kefir mayasına bir miktar süt ekleyerek buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak kefir mayası, buzdolabında en fazla 10 gün muhafaza edilebilir. Daha fazla zaman geçtiğinde tüketilmemelidir. Pek tercih edilen bir yöntem değildir.
  2. Buzlukta saklama: Kefir mayasını uzun süre saklamak istiyorsanız, derin dondurucu yöntemini kullanabilirsiniz. Öncelikle mayayı suyla yıkayın ve temiz bir havlunun üzerine alın. Daha sonra derin dondurucuya yerleştirerek 2 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
  3. Kurutarak saklama: Kefir mayasını en uzun süre kurutma yöntemiyle saklayabilirsiniz. Öncelikle mayayı temiz içme suyuyla yıkayın ve temiz havlunun üzerine alın. Havluyu, hava alan bir yere serin ve mayayı üzerinde bekletin. 3-5 gün havalandırılan kefiri, cam kavanoz içerisine alın ve kapağını kapatın. Ardından kavanozu buzdolabına yerleştirebilirsiniz. Kefir mayasını kurutma yöntemiyle 12 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.


Ekşimiş Kefir İçilir Mi?

Daha öncede söylediğimiz gibi, kefir hafif ekşi bir tada sahiptir. Ancak bozuldukça daha fazla ekşimeye ve içeriğindeki yararlı bakterileri kaybetmeye başlar. Eğer kefir hem çok ekşi, hem de ağır bir kokuya sahipse, tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır.

Kefiri Kimler Kullanamaz?

Kefirin sağlık için bilinen bir zararı yoktur. Ancak laktoz intoleransı olan kişilerin, kefir tüketmesi önerilmemektedir. Bununla birlikte tüketim miktarında hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır. Ayrıca kefir, aşırı tokluk halinde de içilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kefir mayası nasıl saklanır?
  2. Diyette kefir içilir mi?
  3. Kefirli tarifler
  4. Su kefiri ve süt kefiri arasındaki farklar
  5. Kefir en fazla ne kadar tüketilmeli?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri