Kaz yumurtası, kazdan elde edilen, beyaz küt uçlu, mat kabuklu bir yumurtadır. Ortalama 70-110 gram ağırlığında olan bu yumurta, tavuk yumurtasının 3 katı büyüklüğündedir. Kabukları kalın ve sert bir yapıdadır. Üzerine sert bir şekilde vurularak veya bıçakla kesilerek ikiye bölmek mümkündür. Yumurtası yenebilen kanatlı hayvanlar arasında yerini alır. Kaz yumurtasında demir, protein, fosfat gibi mineraller, yumurtanın akında magnezyum, iyot ve bakır, sarısında ise kükürt, sodyum, potasyum ve klorür bulunur. Önemli bir enerji kaynağıdır.
Kaz yumurtası, yenilebilir yumurtalardan biridir. Genellikle sade bir şekilde tüketilir. Ağır bir kokusu yoktur ve lezzetlidir. Tavuk yumurtası gibi 10 dakika haşlanarak kahvaltılarda tüketilebilir. Bunun dışında tereyağı ile omlet yapımında kullanılır. Kaz yumurtası omletine, taze soğan, ıspanak gibi sebzeler eklenebilir. Kaz yumurtası normal yumurtadan daha büyük olduğu için, haşlama ve pişirme süresi daha fazladır. Kaz yumurtasının haftada 3 adetten fazla tüketilmesi önerilmez.
Bu yumurta, Avrupa ülkelerinde marketlerde satılır. Ancak Türkiye'de üretim çok fazla olmadığı için, marketlerde bulmak mümkün değildir. Ancak Anadolu'nun farklı yerlerinde kurulu olan kaz çiftliklerinden satın alınabilir. Ayrıca yılın bazı dönemlerinde organik ürünler satan pazarlarda rastlamak mümkündür. Kaz çiftliklerinin internet sitelerinden online olarak sipariş verilebilir.
Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olan kişiler (özellikle tansiyon, kalp ve kolesterol hastaları), alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hamileler ve emziren anneler kaz yumurtası tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Sağlıklı bireyler kaz yumurtasını ölçülü bir şekilde tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdır. Şunlara da göz atın;Kaz Yumurtasının Faydaları Nelerdir?
Kaz Yumurtasının Zararları Nelerdir?