Kayısı Hangi Mevsimde Yetişir?
Kayısı hangi mevsimde ve hangi iklimde yetişir? Kayısı nerede yetiştirilir? İşte, yüksek potasyum içeren kayısının çeşitleri ve hasat dönemleri:

Gülgiller familyasına ait bir meyve olan kayısının ana vatanı Orta Asya'dır. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilen bu meyve, şeftalinin küçük haline benzetilir. Güneşe en çok maruz kalan kısmı, kırmızı renktedir. Geri kalan kısım ise genellikle turuncudur. Kayısının dış yüzeyi pürüzsüz ve tüysüzdür. Etli kısmı serttir ve çok sulu değildir. Evcilleştirilmiş kayısı dünyaya Orta Asya'dan Batı Asya'ya ve Kıta Avrupası'na yayılmıştır. Kayısı hem taze bir şekilde, hem de kurutularak tüketilen bir besindir. Ayrıca tatlı yapımında da sık sık kullanılır.



Kayısı Hangi Bölgede Yetiştirilir?

2017 verilerine göre dünyada kayısı üretiminin en çok yapıldığı yer Türkiye'dir. Türkiye'yi, Cezayir, Özbekistan, Pakistan ve Afganistan izler. Kuru kayısı da ise Hollanda, Almanya ve Fransa ön plana çıkar. Ülkemizde ise kayısı denildiğinde ilk akla gelen yer Malatya'dır. Malatya'nın dışında Mersin, Antakya ve Elazığ'da kayısı üretiminde ön plana çıkan şehirlerimizdir.


Kayısı Hangi İklimde Yetişir?

Kayısı mevsimlerin kesin olarak ayrıldığı iklimlerde yetişir. Soğuk sürekli kış ve güneşli sıcak yaz mevsimine sahip olan iklim bölgelerinde daha verimli yetiştiği düşünülmektedir. Sırt ve yamaç bölgeler, kayısı yetiştiriciliği için idealdir. Düşük nem oranı ve yüksek sıcaklık ister. Ancak nem oranının çok düşük olması, meyvelerin dökülmesine yol açabilir. 



Kayısı Hangi Toprakta Yetişir?

Kayısı, derin, iyi havalanan, geçirgen, sıcak ve besin maddelerince zengin olan tınlı, tınlı-kireçli ve ince topraklarda yetişir. Çok fakir topraklarda, meyveden alınacak verim ve kalite düşer. Kayısı, nemli ve ağır topraklardan hoşlanmaz. Kireçli topraklara şeftali gibi meyvelere karşı daha fazla dayanıklıdır. Toprağın pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır. Toprak 15-20 günde bir sulanmalıdır. Ancak yaz aylarında bu süre azalabilir. Toprağın aşırı ve geç sulanması verimin düşmesine yol açabilir. Damlama sulama yöntemi kullanıldığında verim ve kalite artar.


Kayısı Hangi Mevsimde Yetişir?

Kayısı, yaz mevsimi meyvesidir. Mayıs-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve manavlarda kayısının en lezzetli haline rastlamak mümkündür. Ancak çeşidine göre hasat dönemi değişiklik gösterebilir.



Kayısı Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Beliana: En erkenci kayısı çeşitlerinden biridir. Orta sulu ve orta aromalıdır. 18 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında hasat edilir.
  2. Feriana: Orta sertlikte ve sulu bir çeşittir. Çekirdek tadı acıdır. İyi kalitelidir. 21 Mayıs-19 Haziran arasında hasat edilir.
  3. Priana: Basık yuvarlak bir şekle sahiptir. Meyve kabuğu turuncu, eti ise açık turuncu rengindedir. Orta sulu ve orta aromalıdır. Hasat dönemi 17 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasındadır.
  4. Canino: Orta mevsim çeşitlidir. Yuvarlak bir şekle sahiptir. Sulu ve az aromalıdır. Kabuğun rengi kısmen kırmızıdır. Serttir. 31 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında hasat edilir.
  5. Sakıt 6: En geç çeşitlerden biridir. Meyve şekli üçgenimsidir. Sulu ve az aromalıdır. Çekirdek tadı tatlıdır. Sert bir et yapısına sahiptir. 20 Haziran-9 Temmuz arasında hasat edilir.
  6. Proyma: Meyve kabuğu rengi çoğunlukla kırmızıdır. Meyvenin eti ise sarı renkli ve orta serttir. 31 Mayıs-26 Haziran tarihleri arasında hasat edilir.
  7. P.de Colomer: Orta mevsim çeşididir. Meyve şekli silindiriktir. Kabuğu kısmen kırmızı, meyve eti ise turuncudur. Az sulu ve az aromalıdır. Hasat dönemi 30 Mayıs-23 Haziran arasıdır.
  8. Tokaloğlu: Ortam mevsim çeşididir. Kabuğun rengi çoğunlukla kırmızıdır. Çok albenili ve kaliteli bir çeşittir. 30 Mayıs-16 Haziran tarihleri arasında hasat edilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Patates hangi mevsimde yetişir?
  2. Muz hangi mevsimde yetişir?
  3. Ayva hangi mevsimde yetişir?
  4. Üzüm hangi mevsimde yetişir?
  5. Armut hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı