Gülgiller familyasına ait bir meyve olan kayısının ana vatanı Orta Asya'dır. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilen bu meyve, şeftalinin küçük haline benzetilir. Güneşe en çok maruz kalan kısmı, kırmızı renktedir. Geri kalan kısım ise genellikle turuncudur. Kayısının dış yüzeyi pürüzsüz ve tüysüzdür. Etli kısmı serttir ve çok sulu değildir. Evcilleştirilmiş kayısı dünyaya Orta Asya'dan Batı Asya'ya ve Kıta Avrupası'na yayılmıştır. Kayısı hem taze bir şekilde, hem de kurutularak tüketilen bir besindir. Ayrıca tatlı yapımında da sık sık kullanılır.
2017 verilerine göre dünyada kayısı üretiminin en çok yapıldığı yer Türkiye'dir. Türkiye'yi, Cezayir, Özbekistan, Pakistan ve Afganistan izler. Kuru kayısı da ise Hollanda, Almanya ve Fransa ön plana çıkar. Ülkemizde ise kayısı denildiğinde ilk akla gelen yer Malatya'dır. Malatya'nın dışında Mersin, Antakya ve Elazığ'da kayısı üretiminde ön plana çıkan şehirlerimizdir. Kayısı mevsimlerin kesin olarak ayrıldığı iklimlerde yetişir. Soğuk sürekli kış ve güneşli sıcak yaz mevsimine sahip olan iklim bölgelerinde daha verimli yetiştiği düşünülmektedir. Sırt ve yamaç bölgeler, kayısı yetiştiriciliği için idealdir. Düşük nem oranı ve yüksek sıcaklık ister. Ancak nem oranının çok düşük olması, meyvelerin dökülmesine yol açabilir. Kayısı, derin, iyi havalanan, geçirgen, sıcak ve besin maddelerince zengin olan tınlı, tınlı-kireçli ve ince topraklarda yetişir. Çok fakir topraklarda, meyveden alınacak verim ve kalite düşer. Kayısı, nemli ve ağır topraklardan hoşlanmaz. Kireçli topraklara şeftali gibi meyvelere karşı daha fazla dayanıklıdır. Toprağın pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır. Toprak 15-20 günde bir sulanmalıdır. Ancak yaz aylarında bu süre azalabilir. Toprağın aşırı ve geç sulanması verimin düşmesine yol açabilir. Damlama sulama yöntemi kullanıldığında verim ve kalite artar. Kayısı, yaz mevsimi meyvesidir. Mayıs-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve manavlarda kayısının en lezzetli haline rastlamak mümkündür. Ancak çeşidine göre hasat dönemi değişiklik gösterebilir. Şunlara da göz atın;Kayısı Hangi Bölgede Yetiştirilir?
Kayısı Hangi İklimde Yetişir?
Kayısı Hangi Toprakta Yetişir?
Kayısı Hangi Mevsimde Yetişir?
Kayısı Çeşitleri ve Hasat Dönemleri