Kayısı Çekirdeği Nasıl Yenir?
Kayısı yaz mevsiminin sevilen lezzetlerinden biridir. Aynı zamanda oldukça sağlıklıdır. Peki kayısı çekirdekleri nasıl tüketilir? İşte, kayısı çekirdeği nasıl tüketilir:

Kayısı çekirdeği olarak da bilinen kayısı çekirdeği, kayısının ortasındaki sert çukurun içinde bulunur. Kayısı çekirdeği, tüketildikten sonra siyanür salgılayan amigdalin adı verilen bir bileşik içerir. Kayısı çekirdeği yiyecekseniz, önerilen günlük miktardan fazla yemediğinizden emin olun, aksi takdirde siyanür zehirlenmesi yaşayabilirsiniz. Sizler için kayısı çekirdeği nasıl yeni anlattık. İşte, kayısı çekirdeği nasıl yenir:


Kayısı Çekirdeğinin Güvenli Şekilde Tüketilmesi

  1. Yetişkinseniz, günde 3'ten fazla küçük kayısı çekirdeği yemekten kaçının. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'ne (EFSA) göre, günde 3'ten fazla küçük kayısı çekirdeği yiyen yetişkinler siyanür zehirlenmesi geliştirme riski altındadır. Kayısı çekirdeği yiyecekseniz, yanlışlıkla 3'ten fazla yememek için tükettiğiniz çekirdek sayısını dikkatlice sayın.
  2. Yeni yürümeye başlayan çocuklara günde bir kayısı çekirdeğinin yarısından fazlasını vermeyin. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda siyanür zehirlenmesini önlemenin en güvenli yolu, onları tamamen kayısı çekirdeğiyle beslemekten kaçınmaktır.
  3. Kayısı çekirdeği yedikten sonra kendinizi hasta hissederseniz bir tıp uzmanına başvurun. Siyanür zehirlenmesinin belirtileri mide bulantısı, baş ağrısı, uykusuzluk, susuzluk, sinirlilik, vücut ağrısı, ateş ve düşük tansiyonu içerir. Kayısı çekirdeği yedikten sonra bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, çekirdeklerini yemeyi bırakın ve doktorunuza başvurun.

Kayısı Çekirdeği Kayısıdan Nasıl Çıkartılır?

  1. Kayısının izi boyunca yarıya kadar kesmek için keskin bir bıçak kullanın.
  2. Kayısıyı elinizle ayırın. Ortadaki çukuru bıçakla kesemeyeceğiniz için kayısıyı ikiye bölmek için elinizi kullanmanız gerekiyor.
  3. Kayısının ortasındaki çekirdeği çıkarın.
  4. Kayısı çekirdeğini açmak için bir fındıkkıran kullanın. Kayısı çekirdeğini fındıkkıranın ucuna yerleştirin ve kırarak açmak için tutamakları sıkın. Çukuru açtıktan sonra kırılan parçaları atın ve kayısı çekirdeğini çıkarın. Çukurun içinde 1 adet kayısı çekirdeği bulunmalıdır.
  5. Yetişkinseniz kendinizi 3 küçük kayısı çekirdeği ile sınırlayın. Kayısı çekirdeğini bir yürümeye başlayan çocuğa veriyorsanız, çekirdeği bir bıçakla ikiye bölün ve onlara günde yarım tohumdan fazla vermeyin. Bundan daha fazla tohum yemek siyanür zehirlenmesine yol açabilir


Şunlara da göz atın;

  1. Kuru kayısının faydaları nelerdir?
  2. Kayısılı tarifler
  3. Kayısılı tatlılar
  4. Kayısı nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede