Kaya Balığı Nedir, Nasıl Pişirilir?
Kaya balığı nedir? Kaya balığı yenir mi? Kaya balığı nasıl pişirilir? Kaya balığı ile hangi yemekler yapılır? İşte, deniz ticaretinde önemli bir yere sahip olan kaya balığı ve özellikleri:

Kaya balığı, 200'den fazla cinsi bulunan Gobiidae familyasına ait bir balıktır. Genellikle 10 cm büyüklüğündedir. Çok avlanan fakat az yenilen bir balık türüdür. Mezgit, morina gibi yassı balıklar gibi ticari açısından önemlidir. Gelgit havuzları, mercan kayalıkları ve deniz çayırları gibi sığ denizlerde yaşar. Tuzlu ve acı suların bulunduğu nehir ağızlarında da görülebilir. Küçük omurgasızlar ve bazı plankton türleri ile beslenir. Kaya balığı özellikle Ukrayna'da çok ciddi bir ticari öneme sahiptir. Ukraynalılar kaya balığını Karadeniz ve Azak Denizi'nde avlar. Maymun kaya balığı, yuvarlak, kurbağa kaya balığı ve çimen kaya balığı, ticari anlamda en önemli türleridir. Özellikle Çimen kaya balığı, İtalya'da çokça avlanır. 

Kaya Balığı Yenir Mi?

Kaya balığı, görünü itibariyle çok fazla tüketilen bir balık değildir. Sanılanın aksine eti oldukça lezzetlidir. Ancak kaya balıklarının bazı türleri ölümcül tehlikeye yol açabilecek derecede zehirlidir. Bu da kaya balıklarının yenmemesindeki en temel nedenlerden biridir. Özellikle balıktan çok anlamıyorsanız, avladığınız kaya balığının zehirli olup olmadığını bilmediğiniz için tüketmemeniz önerilir. 

Ancak balıkçılardan alınan kaya balıkları güvenli bir şekilde tüketilebilir. İsteğe göre tulum çıkarma veya pullarını temizleme işlemlerinden geçirebilirsiniz. Eğer balığı temizlemekle uğraşmak istemiyorsanız, fileto şeklinde alabilirsiniz.



Kaya Balığı Nasıl Pişirilir?

Kaya balığını pişirme aşamasına geçmeden önce tulumu çıkarılmalıdır. Bunun için üst, yan ve alt yüzgeçlerini derinin altına inecek şekilde kesin. Ardından kafasını kesin. Boyun kısmındaki derinin altına bıçağı sokun ve üstten parmağınızla tutup kuyruk kısmına doğru çekin. Bu işlemi balığın diğer tarafı için de uygulayın. Ardından içini temizleyin ve bol suyla yıkayın.

  1. Balığı temizledikten sonra una bulayın. Kızgın yağda önlü arkalı bir şekilde pişirerek tavasını yapabilirsiniz.
  2. Kaya balığı güveç yapımında da kullanılır. Bunun için fileto olarak hazırlanması önerilir. Güvecin en alt kısmına dilimlenmiş patates, üzerine balık, ve en üst kısma ise soğan ve domatesleri koyup fırına verebilirsiniz. 
  3. Kaya levreğini pişirmek için, bir kabın içerisinde tuz, zeytinyağı, kırmızı biber, sarımsak, karabiber ve limon suyunu karıştırın. Bu sosu temizlenmiş balıklara sürün. Balığı, yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ortalama 30-35 dakika pişirin.


Önemli not: Kaya balığı bilinçsizce avlanmamalı ve zehirli olup olmadığı anlaşılmadan tüketilmemelidir. Satın alınacaksa, mutlaka güvenilir yerlerden temin edilmelidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Sazan balığı nasıl pişirilir?
  2. Dil balığı pişirme teknikleri
  3. Kalamar nasıl pişirilir?
  4. Çinekop pişirme yöntemleri
  5. Karides nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?