Kaya balığı, 200'den fazla cinsi bulunan Gobiidae familyasına ait bir balıktır. Genellikle 10 cm büyüklüğündedir. Çok avlanan fakat az yenilen bir balık türüdür. Mezgit, morina gibi yassı balıklar gibi ticari açısından önemlidir. Gelgit havuzları, mercan kayalıkları ve deniz çayırları gibi sığ denizlerde yaşar. Tuzlu ve acı suların bulunduğu nehir ağızlarında da görülebilir. Küçük omurgasızlar ve bazı plankton türleri ile beslenir. Kaya balığı özellikle Ukrayna'da çok ciddi bir ticari öneme sahiptir. Ukraynalılar kaya balığını Karadeniz ve Azak Denizi'nde avlar. Maymun kaya balığı, yuvarlak, kurbağa kaya balığı ve çimen kaya balığı, ticari anlamda en önemli türleridir. Özellikle Çimen kaya balığı, İtalya'da çokça avlanır.
Kaya balığı, görünü itibariyle çok fazla tüketilen bir balık değildir. Sanılanın aksine eti oldukça lezzetlidir. Ancak kaya balıklarının bazı türleri ölümcül tehlikeye yol açabilecek derecede zehirlidir. Bu da kaya balıklarının yenmemesindeki en temel nedenlerden biridir. Özellikle balıktan çok anlamıyorsanız, avladığınız kaya balığının zehirli olup olmadığını bilmediğiniz için tüketmemeniz önerilir.
Ancak balıkçılardan alınan kaya balıkları güvenli bir şekilde tüketilebilir. İsteğe göre tulum çıkarma veya pullarını temizleme işlemlerinden geçirebilirsiniz. Eğer balığı temizlemekle uğraşmak istemiyorsanız, fileto şeklinde alabilirsiniz.
Kaya balığını pişirme aşamasına geçmeden önce tulumu çıkarılmalıdır. Bunun için üst, yan ve alt yüzgeçlerini derinin altına inecek şekilde kesin. Ardından kafasını kesin. Boyun kısmındaki derinin altına bıçağı sokun ve üstten parmağınızla tutup kuyruk kısmına doğru çekin. Bu işlemi balığın diğer tarafı için de uygulayın. Ardından içini temizleyin ve bol suyla yıkayın. Önemli not: Kaya balığı bilinçsizce avlanmamalı ve zehirli olup olmadığı anlaşılmadan tüketilmemelidir. Satın alınacaksa, mutlaka güvenilir yerlerden temin edilmelidir. Şunlara da göz atın;Kaya Balığı Nasıl Pişirilir?