Kavunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
Kavun neye iyi gelir? Kavun yemenin sağlık üzerindeki faydaları nelerdir? İşte, yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti olan kavunun faydaları ve besin değerleri:

Kabakgiller familyasından bir meyve olan kavun, yaz aylarında pazar tezgahlarında yerini alır. Olgunlaşmamış haline kelek denilen bu meyve, yerde yetişir. Türüne göre içi etli, sulu ve çekirdeklidir. Kavunun yalnızca içindeki orta kısım çekirdekli, diğer kısımları ise suludur. Ülkemizde meşhur olan türleri Kırkağaç, Hasanbey, Van, Topatan, Altınbaş ve Ankara kavunudur. Yerli ve yabancı çeşitleri bulunan kavun, sağlık açısından çok faydalı bir meyvedir. 

Kavunun Faydaları Nelerdir?

  1. Kavun, kayısı, greyfurt, portakal, şeftali, nektarin ve mango gibi meyvelere oranla daha fazla beta karoten içerir. 
  2. Beta karoten meyve ve sebzelere parlak renklerini verir. Beta karoten yenildiğinde A vitaminine dönüşür ve antioksidan görevi görür.
  3. Kavun, A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığını destekler ve bağışıklığı güçlendirir.
  4. Bir bardak kavun, günlük ihtiyaç duyulan C vitamininin tamamını karşılar. Kavun, C vitamini içeriğiyle astım, kanser ve diyabet gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. 
  5. Kavun, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

  1. Kavun, B9 vitamini (folat) bakımından da zengindir. Bu içeriği sayesinde yaşlanmaya bağlı hafıza kaybı riskini azaltabilir. Özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar, folat alımını artırmak için kavun tüketimine özen gösterebilir.
  2. Kavunun neredeyse %90'ı sudan oluşur. Bu yüzden kavun tüketimi, gün içinde ihtiyaç duyduğunuz su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir.
  3. Kavun, yüksek su içeriği ile sindirimi kolaylaştırır, böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olabilir.
  4. Kavun, lif bakımından da zengin bir besindir. Yüksek lifli gıdalar, kalp hastalığı riskini düşürür ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. 
  5. Kavun, uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermenize yardımcı olabilir.
  6. Bir dilim kavun, günlük potasyum ihtiyacının %4'ünü karşılar. Potasyum, hücre ve vücut sıvıları arasındaki su dengesinin korunmasına yardımcı olur. Kavun gibi potasyum açısından zengin bir atıştırmalık yemek, tükenmiş elektrolitlerin yenilenmesine yardımcı olur.
  7. Kavun, K vitamini, niasin, kalsiyum, fosfor, çinko, bakır, magnezyum ve selenyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Bu da onu çok besleyici bir meyve haline getirir.

Kavun Nasıl Tüketilir?

  1. Yaz aylarında kavunu dilimleyerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
  2. Kavunu meyveli salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
  3. Kavunu yoğurt ve bal ile karıştırarak nefis bir ara öğün haline dönüştürebilirsiniz.
  4. Kavunu, tatlı yapımında kullanabilirsiniz.
  5. Kavunu blenderden geçirerek smoothie tariflerine ekleyebilirsiniz.

Kavunun Besin Değerleri

1 dilim (270 gram) kavun şunları içerir;

  1. Kalori: 76 kcal
  2. Karbonhidrat: 17,77
  3. Protein: 3 gram
  4. Lif: 2,43 gram
  5. Potasyum: 491 mg
  6. C vitamini: 58,86 mg
  7. Kalsiyum: 29,7 mg

Diyette olan kişiler, ara öğünlerine 2 ince dilim kavun ekleyebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kavunlu tarifler
  2. Kavun nasıl seçilir?
  3. Kavun nasıl yetiştirilir?
  4. Karpuzun faydaları nelerdir?
  5. Karpuz nasıl seçilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı