Karpuzun Bozuk Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Bozuk karpuz nasıl anlaşılır? Bozuk karpuz tüketilirse ne olur? Karpuz ne kadar sürede bozulur? İçi geçmiş karpuz yenir mi? İşte, karpuzun bozuk olup olmadığını anlamanızı sağlayacak yöntemler:

Yaz aylarının en sevilen meyvesi olan karpuz, C vitamini ve folik asit bakımından zengindir. Kalp hastalıkları riskini düşüren bu meyve, hem sade bir şekilde, hem de tariflerde kullanılarak tüketilir. Su ve lif içeriği sayesinde sindirimi düzenler ve kabızlığı önler. Buzdolabında muhafaza edilen bu meyve, tüketim süresinin geçmesi veya dışarıda bırakılması nedeniyle kısa sürede bozulabilir. Bozuk karpuz ise gıda zehirlenmeleri başta olmak üzere birçok sağlık problemine, hatta ölüme yol açabilir. Bu durumdan korunmak için, karpuzun bozuk olup olmadığını anlamanızı sağlayacak yöntemleri kullanabilirsiniz.



Bozuk Karpuz Nasıl Anlaşılır?

  1. Dış yüzeyi: Karpuzun dışında bulunan koyu renkli noktalar veya küf bozulduğunun göstergesi olabilir. Küf, yeşil, beyaz veya siyah renkte olabilir. Eğer karpuzun kabuğunda küflenme varsa, hiç beklemeden çöpe atılmalıdır.
  2. Rengi: Karpuzun kabukları koyu yeşil renkte ve çizgili olmalıdır. İçi ise pembe ya da kırmızı renklerinde olmalıdır. Eğer karpuzun rengi farklı bir renkteyse, özellikle de siyahsa kesinlikle tüketmeyin.
  3. Karpuzun içi: Karpuz bozulmaya başladığında içindeki etli kısım buruşmaya başlar. Hatta pürüzlü ve kuru olabilir. İçindeki etli kısım, zaman geçtikçe çekirdeklerinden ayrılmaya başlar. Bu belirtiler görülüyorsa, karpuz kesinlikle yenilmemelidir.
  4. Koku: Sağlıklı bir karpuz taze ve tatlı bir kokuya sahiptir. Eğer karpuzdan ekşi ve keskin bir koku geliyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir.


Karpuz Ne Kadar Sürede Bozulur?

Kesilmiş ve buzdolabında saklanmış karpuz, 3-5 gün içinde tüketilmelidir. Hiç kesilmemiş ve buzdolabında saklanmış karpuz 7 gün boyunca muhafaza edilebilir. Ancak bir haftanın sonunda bozulmaya başlar. Buzdolabında saklanmış ve kesilmemiş karpuzu 2-3 hafta geçtikten sonra tüketmeyin.



Karpuzun Raf Ömrü Nasıl Uzatılır?

Tüm veya dilimlenmiş karpuzu buzdolabında saklayabilirsiniz. Karpuzun tadını ve tazeliğini korumak için, alüminyum folya veya streç filme sarabilir veya hava geçirmeyen bir kaba koyabilirsiniz. Açık bir şekilde buzdolabında duran karpuz, zamanla buzdolabındaki besinlerin tadını içine çekebilir. Karpuzu dilimleyerek buzdolabı poşetine veya kilitli poşetlere doldurabilirsiniz. Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra dondurucuda yaklaşık 10 ay muhafaza edebilirsiniz. Ancak donmuş karpuzu çözerken suyu çok fazla akabilir.

İçi Geçmiş Karpuz Yenir Mi?

Büyük ve içi geçmiş karpuz, içerisinde büyüme hormonları taşıyabilir. Bu hormonlar ise zehirlenmelere yol açar. Bu yüzden içi geçmiş karpuzu tüketmemeye özen gösterin. En güvenilir ve hormonsuz karpuz için, evde karpuz yetiştirme tekniklerine bakabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Bozuk yumurta nasıl anlaşılır?
  2. Bozuk yoğurt nasıl anlaşılır?
  3. Bozuk süt nasıl anlaşılır?
  4. Bozuk mantar nasıl anlaşılır?
  5. Bozuk kıyma nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi