Karpuz Çekirdeği Yenir Mi, Neye İyi Gelir?
Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir? Karpuz çekirdeği nasıl yenir? Karpuz çekirdeği yemenin zararı var mıdır? İşte, karpuz çekirdeğinin faydaları ve kullanımı:

Karpuz, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Sulu ve tatlı tadıyla tüm yaz boyunca mutfaklardaki yerini alır. Ancak karpuz yerken içerisinde bulunan siyah çekirdekler genellikle çıkartılır ve atılır. Son yıllarda popüler olmaya başlanan karpuz çekirdekleri, aslında karpuzla birlikte tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlık açısından birçok faydası olduğu söylenen bu çekirdekler, kurutularak aktarlarda satışa sunulabilmektedir. Karpuz çekirdeğini tüketme yöntemlerine geçmeden önce, onu daha yakından tanımak için faydalarına göz atabilirsiniz.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  1. Karpuz çekirdekleri, kan basıncını düzenlemeye yardım eder.
  2. Yüksek tansiyon gibi hastalıklarla baş etmenize destek olur.
  3. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  4. İçeriğinde B vitamini, kalsiyum, potasyum gibi mineraller bulunur. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir.
  5. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olarak hafızayı güçlendirir.
  6. İçinde doymamış yağlar vardır. Bu sayede vücuda enerji verir.
  7. Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
  8. Karpuz çekirdeklerinden elde edilen yağ veya çay, saçların güçlenmesine katkıda bulunur.
  9. Cilt sağlığına destek olur, daha sağlıklı bir görünüm sunar.
  10. Kabukları hayvan beslenmesinde kullanılırken, çekirdekleri kozmetik ve ilaç sanayinde değerlendirilmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, karpuz çekirdeğinin besleyici yönü araştırılmış ve gıda alanında tüketimi önerilmiştir.
  11. Karpuz çekirdekleri içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.


Karpuz Çekirdeği Nasıl Yenir?

  1. İlk olarak karpuzla birlikte tüketilmesi önerilir.
  2. Dilerseniz, çekirdekleri kırarak veya küçülterek de yiyebilirsiniz.
  3. Çekirdekleri kurutup mutfak robotunda toz haline getirdikten sonra, çay şeklinde demleyebilirsiniz.
  4. Karpuz çekirdeği yağını saç ve cilt sağlığınız için kullanabilirsiniz.

Not: Doğrudan yutulacaksa, boğaza kaçmamasına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle küçük çocukların tüketmesi sakıncalıdır.

Karpuz Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?

Karpuz çekirdeği çok fazla tüketildiğinde, sindirim sorunlarına yol açabilir ve apandisit tıkanıklığına neden olabilir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişilerin, hamilelerin ve emziren annelerin, karpuz çekirdeği tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Karpuz nasıl seçilir?
  2. Karpuz diyeti nasıl yapılır?
  3. Karpuz hangi mevsimde yetişir?
  4. Karpuz kilo aldırır mı?
  5. Karpuz nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede