Karnitin, besinlerin enerjiye çevrilmesinde, yağların sindirilmesinde ve enerji üretimi için yağ asitlerinin mitokondriye girmesinde rol oynar. Karnitin, L-karnitin ve D-karnitin olarak iki formda bulunur. L-karnitin, vücutta doğal olarak üretilen ve doğada bulunan aktif formudur. Vücutta kaslarda, kalpte ve beyinde saklanan bir amino asittir. D-karnitin ise biyolojik olarak aktif değildir.
Karnitin Ne İşe Yarar?
- L-karnitin, vücutta depolanan yağ hücrelerinin enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Eğer bu dönüşüm gerçekleşmezse, kaslarda zayıflama görülebilir.
- Metabolizmada yağ yakımını destekleyici, kasların güçlenmesini sağlayıcı özelliklere sahiptir.
- Antioksidan aktivitesi ile bağışıklığı güçlendirir ve lipid seviyelerinde olumlu etki bırakır.
- Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
- Spor ve egzersiz esnasında vücudun enerjiye ihtiyacı vardır. En çok enerji ise yağ hücrelerinin yıkımı sonucu üretilir. L-karnitin ile egzersiz esnasında yakılan yağ sayesinde yüksek enerji kullanımı sağlanır.
- L-karnitin, sporcuların dayanıklılığını ve performans gücünü artırır. Egzersiz sonrasında iyileşme gücünü artırır, kas yaralanması ve ağrıların iyileşmesine destek olur.
L-karnitin, kırmızı et, kuzu eti, sığır eti, balık (özellikle morina balığı), kümes hayvanları, süt, peynir gibi hayvansal kaynaklarda, kepekli ekmek, avokado, kuşkonmaz ve buğday gibi besinlerde yüksek oranda bulunur. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı ile, karnitinin vücut üzerindeki olumlu etkileri artırılır. Karnitin, takviye olarak da alınabilir ancak mutlaka doktor kontrolüyle alınmalıdır.
Yazar:
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak
instagram.com/uzmdytaslihankucuk
Şunlara da göz atın;
- Triptofan içeren besinler nelerdir?
- Lektin içeren besinler nelerdir?
- Antosiyanin nedir?
- Oksalat içeren besinler
- Glutamin içeren besinler