Karnabaharın Faydaları ve Besin Değeri Nedir?
Karnabaharın faydaları nelerdir? Karnabahar neye iyi gelir? Karnabahar nasıl seçilir? İşte, şifa dolu karnabaharın sağlık üzerindeki faydaları ve besin değerleri:

Karnabahar turpgillerden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki üründür. Karnabaharın yararları saymakla bitmiyor. Vitamin deposu karnabahar kış mevsiminin doğal ilaçlarından biri. Peki bu mucize sebzenin besin değeri nedir? Karnabahar ile neler yapılabilir? Yeşil yaprakların arasına saklanmış, yumru yumru beyaz çiçekler... Sofralarımızı süsleyen karnabahar, tam bir vitamin deposu. Portakaldan çok daha fazla C vitamini içeriyor.

Karnabahar, ünlü yazar Mark Twain’ in çok sevdiği bir sebze olması nedeniyle Avrupa’da "kolej eğitimi görmüş lahana" olarak anılırdı. Bu nedenle o tarihlerde karnabahar hep entel kesimlerin gözdesi imiş. Lahananın bir türü olan karnabaharın anavatanı Akdeniz. 16. yüzyılda Kıbrıs’ tan Avrupa‘ya geldiği biliniyor.

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

  1. Karnabahar zihinsel yorgunlukları giderir.
  2. Sinirleri güçlendirir.
  3. İdrar söktürür.
  4. Dalak hastalıklarına ve şeker hastalığına iyi geliyor.
  5. Mide ve bağırsak yaralarını iyileştiriyor.
  6. İyi bir diyet posası kaynağıdır. 
  7. Mide boşalmasının yavaşlamasına katkıda bulunur.
  8. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerine eklenebilir.
  9. Tokluk süresini uzatır, kilo vermeye yardımcı olur.
  10. Kolesterolün düzenlenmesine destek olur.
  11. Antioksidan, antibakteriyel ve antiviral etkileri vardır.
  12. %90'ı sudan oluştuğu için, sıvı alımını artırır.

Uzmanından Karnabaharın Faydaları

Dyt. Muhammed Şahin, karnabaharın faydalarını anlattı.

  1. Karnabahar, sülforafan adı verilen bir bitki bileşiği sayesinde kalp dostu bir sebzedir. Bir antioksidan görevi gören sülforafan, kalp hastalığının gelişiminde merkezi bir rol oynayan bir süreç olan oksidatif stresin neden olduğu enflamatuar hasarı azaltır. Bu şekilde kan basıncını ve damar sertliğini düşürmeye yardımcı olur.
  2. Karnabahar, ruh hali, hafıza ve hatırlama için ihtiyaç duyduğumuz temel bir besin olan kolin kaynağıdır. Bu nedenle, merkezi sinir sistemine sinyal göndermede yer alan kimyasal bir haberci olan asetilkolinin temel yapı taşıdır. Kolin ayrıca beyin gelişimi için de gereklidir.
  3. Brokoli ve lahana gibi karnabaharın sülforafan içeriği, kanser riskini azaltmak da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahiptir. Sulforaphane, hücreleri DNA hasarından korumanın yanı sıra kanserojenleri etkisiz hale getirme de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kanserle savaşır.
  4. Kükürt açısından zengin olan karnabahar gibi turpgillerden sebzeler bağırsak sağlığını destekleyebilir ve sonuç olarak enfeksiyona karşı savunmanızı geliştirebilir. Bunun nedeni, kükürtün bağırsak astarının bütünlüğünü korumanın yanı sıra rejenerasyonunu desteklemek için önemli olan glutatyon üretimini desteklemesidir. Güçlü bir antioksidan olarak, glutatyon vücutta çalışır ve hücreleri enflamatuar hasardan korur.

Önemli Not: Guatr hastalarının karnabahar tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.

Karnabaharın Besin Değeri Nedir?

Portakalın 100 gramında 50 mg C vitamini bulunmasına karşın, karnabaharın 100 gramı 69 mg C vitamini içeriyor. Özellikle çiğ olarak yendiği takdirde C vitamini, folik asit ve madensel tuzlar açısından çok yararlı. 150 gram karnabahar şunları içerir;

  1. Kalori: 38 kcal
  2. Karbonhidrat: 7.46 g 
  3. Protein: 2.88 g
  4. Lif: 3 g
  5. Potasyum: 448 mg
  6. Kalsiyum: 33 mg
  7. C vitamini: 72 mf

Karnabahar Pişirmenin Püf Noktası

  1. Karnabaharı pişirirken beyaz rengini koruması için küçük bir püf noktası verelim; pişme suyuna biraz süt, un veya limon ilave edebilirsiniz.
  2. Salata yaparken renginin daha beyaz ve açık olması için kapağı açık olarak haşlayın.
  3. Ancak dikkat! Pişme süresi kısa tutulmalı, diri kalması hem çiçeklerinin fazla dağılmaması hem de besin değerini kaybetmemesi açısından çok önemli. 

Karnabahar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Karnabahar satın alırken beyaz - fildişi arası renkte, çiçekleri lekesiz, sıkı ve diri olmasına dikkat edin.
  2. Etrafında açık yeşil yaprakları olanları seçin.
  3. Unutmayın ki karnabaharı örten yapraklar hem koruma görevi üstlenir hem de sebzenin kalitesini yükseltir.
  4. Kağıt havluya sarıp buzdolabı poşetine koyarsanız, buzdolabının sebze bölümünde 2-3 gün taze olarak saklayabilirsiniz.

Karnabaharda Hangi Vitaminler Var?

Karnabaharda A, B ve C vitaminleri haricinde kalsiyum, fosfor, demir, potasyum ve kanseri önleyen karotenoid maddesi bulunuyor. Uzmanlar, kadınların göğüs kanserine karşı karnabahar, brokoli ve lahana gibi sebzeleri çiğ yemelerini öneriyor. Bu sebzelerde bulunan bazı enzimler, DNA‘da bozulmaya yol açarak kansere neden olan kimyasal maddelerin etkilerini önlüyor.

Karnabahar ile Neler Yapılabilir?

Tuzlu taban üzerine, sebze fondü olarak, suda pişirilerek (çorba, püre, salata), sufle ve graten olarak hazırlanabilir. Ayrıca tava, sote veya ağartma sonrası kızartılabilir. Karnabahar pişirme sırasında ağır bir kokuya neden olabilir. Tuz ilave edilmemiş bol kaynar suda haşlandıktan sonra katkısız pişirilir ve kokusunun bir kısmını emen bayat ekmekten hazırlayacağınız krutonlar üzerinde servis yapılabilir. Pişirme sırasında limon suyu eklerseniz beyazlığını ve sıkılığını koruyabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Karnabahar tarifleri
  2. Karnabahar hangi mevsimde yetişir?
  3. Karnabahar nasıl saklanır?
  4. Karnabahar kızartması yanına ne gider?
  5. Karnabahar nasıl hasat edilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu