Karides Nasıl Temizlenir? Adım Adım Karides Temizleme Yöntemi
Karides nasıl temizlenir? Adım adım karides temizleme yöntemlerini sizlere anlattık. İşte, 8 adımda karides nasıl temizlenir:

Karides sevilen ve tercih edilen bir deniz ürünüdür. Birçok yemek içerisinde kullanılabilir. Özellikle makarna, salata gibi yemeklerin içerisinde sıklıkla kullanılabilir. Peki karides nasıl temizlenir. Sizler için karides temizleme yöntemlerini adım adım anlattık. İşte, karides temizleme yöntemi:


  1. İlk adım olarak karidesin taze olduğundan emin olun. Karidesleri buzdolabında saklayın. Çiğ karides satın alındıktan sonraki 48 saat içinde, pişmiş karides ise 5-7 gün içinde tüketilmelidir. Dondurulmuş karides genellikle 5 veya 6 aya kadar iyidir. Pişmiş karides sert, pembemsi beyaz olmalı ve güçlü bir balık kokusuna sahip olmamalıdır. Bazı pişmiş karideslerin kafası, bacakları, kabuğu ve kabuğu birbirine bağlıyken, diğerleri bunların bir kombinasyonuna sahip olacaktır. Çiğ karides, belirgin bir koku olmadan sağlam, yarı saydam ve biraz parlak olmalıdır. 
  2. Karidesleri durulayın. Karidesleri bir kevgir içine koyun, soğuk suyla iyice yıkayın. Karidesleri durularken bozulma belirtileri açısından yakından inceleyin ve yapışkan, rengi bozulmuş veya aşırı balık kokanları atın.
  3. Kafaları çıkarın. Başınızı işaret parmağınız ve baş parmağınız arasında, tam gövdeyle birleştiği yerden sıkıştırın ve diğer elinizle gövdeyi sıkıca tutun. Serbest kalana kadar kafayı sıkıştırın ve bükün.
  4. Nazikçe çekerek bacaklarını da koparın. 
  5. Kabuğu çıkarın. Bu noktada, çiğ veya pişmiş karides olup olmadığına bağlı olarak, ilerlemenin birkaç farklı yolu vardır. Kabuğu çıkarmanın en yaygın yolu bacakların çıkarıldığı yerden başlamak, kabuğunu sanki ceketini açar gibi karidesin yanları boyunca soymaktır. Alternatif olarak, bıçağınızı kullanarak karidesin kavisli arka sırtını, damarın olacağı yerde kesebilir, kabuğunu keserek yanlardan ayırabilir ve çıkarabilirsiniz. Yine de çiğ karidesin damarını çıkarmanız gerekeceğinden, bu yöntemi çiğ karides için kullanmak yaygındır.
  6. İsterseniz kuyruğu çıkarın. Kuyruğu çekerek çıkartabilirsiniz. Çıkarmakta güçlük çekiyorsanız, kuyruğun alt tarafını kesmek için küçük bir bıçak kullanabilirsiniz.
  7. Damarı çıkarın. Karidesin arka sırtı boyunca, karidesin bağırsak yolu olan koyu renkli bir damar vardır. Bir kesme bıçağı veya soyma bıçağıyla, bu, karidesi doğrudan bu sırt boyunca, sadece damara ulaşıp onu çekip çıkarabilirsiniz. 
  8. Karidesleri uygun şekilde saklayın. Karidesleri soğuk suda durulayın ve uygun bir kaba koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;
  1. Pırasa nasıl temizlenir?
  2. İşkembe nasıl temizlenir?
  3. Mantar nasıl temizlenir?
  4. Enginar nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden