Karides, uzun gövdeye sahip olan ve denizlerde yaşayan kabuklu bir deniz canlısıdır. Kalori değeri düşük olan bu besin, beyin fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına da yardımcı olur. B12 vitamini, E vitamini ve omega 3 bakımından zengindir. Karides, haşlama, fırınlama, ızgara ve kızartma usulüyle pişirilir.
Karides Nasıl Haşlanır?
- Öncelikle karidesleri bütün bir halde kaynar suya atın ve 2-3 dakika pişirin.
- Suda bekletme süresi çimçim karideslerde 2-3 dakika, jumbo karideslerde ise 4-5 dakikadır.
- Karideslerin kabukları pembe renk alana kadar pişirmeye devam edin. Dilerseniz haşlama suyuna kereviz sapı ve maydanoz gibi farklı malzemeler ekleyebilirsiniz.
- Pişirdiğiniz karidesleri kevgir yardımıyla süzerek tabağa alın ve sıcak bir şekilde servis edin.
Karides Tavada Nasıl Pişirilir?
- Karidesleri sudan geçirdikten sonra kafasının altında kalan kabukları çıkartın.
- Orta kısımda bulunan ve iplik şeklinde uzanan kısımları kürdan yardımıyla temizleyin.
- Temizlediğiniz karidesleri tekrar sudan geçirin ve kağıt havluyla kurulayın.
- Bu esnada sarımsak ve maydanozları ince ince kıyın. İsteğe göre kırmızı biberleri dilimleyin.
- Tavda tereyağını eritin. Üzerine sarımsağı ekleyerek kavurun.
- Ardından karidesleri ilave edin ve kavurmaya devam edin. Üzerine kırmızı biberi ekleyin.
- Pişirme işleminin sonuna doğru maydanoz, karabiber ve limon kabuğu ilave edip karıştırın. Sıcak bir şekilde servis edin.
- Dilerseniz, karides tava tarifinden detaylara ulaşabilirsiniz.
Karides Izgarada Nasıl Pişirilir?
- Izgarada karides pişirmek için en uygun çeşit, jumbo karidestir.
- Öncelikle karidesleri soğuk suyun içerisinde yarım saat bekletin.
- Daha sonra karidesleri güzelce temizleyin. Bir kabın içerisine zeytinyağı, maydanoz, limon suyu, sarımsak ve kekik ekleyerek karıştırın.
- Karidesleri bu karışımda güzelce marine edin.
- Daha sonra karidesleri sırt sırta değecek şekilde tahta şişlere dizin.
- Şişleri ızgara üzerine yerleştirin ve her tarafı güzelce pişene kadar çevirerek kızartın.
Karides Fırında Nasıl Pişirilir?
- Karidesi fırında pişirmek için en çok kullanılan yöntem, güveçtir.
- Güveç kabının içerisine mantar, sarımsak, tuz, karabiber ve karidesleri alın.
- Üzerine az miktarda tereyağı ilave edin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında karides güveci pişirin.
- Dilerseniz, tereyağlı sarımsaklı karides güveç tarifinin videolu anlatımına göz atabilirsiniz.
Dondurulmuş Karides Nasıl Pişirilir?
- Donmuş karidesin buzunu çözmek için,1 litre soğuk suya 2 yemek kaşığı tuz ekleyin. Buzlu karidesleri bu suda 20 dakika beklettikten sonra suyun altında durulayın.
- Donmuş karidesleri çözmek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem, karidesleri kevgire alarak soğuk suyun altında tutmaktır. Su aktıkça karideslerin buzu çözülür. Ortalama 10 dakika içinde karidesler çözünmüş olacaktır.
- Daha sağlıklı bir çözünme için, karidesleri bir gece önceden buzdolabı rafına yerleştirebilirsiniz.
- Karideslerin buzunu mikrodalgada çözdürmeyin. Bu işlem karideslerin azda olsa pişmesine ve sert kalmasına yol açacaktır.
- Karideslerin buzunu çözdürdükten sonra güzelce temizleyebilir ve istediğiniz pişirme yöntemini kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Kaz eti nasıl pişirilir?
- Lüfer nasıl pişirilir?
- Somon nasıl pişirilir?
- Sarıkanat pişirme teknikleri
- Palamut nasıl pişirilir?