Karanfil Nasıl Yetiştirilir, Bakımı Nasıl Yapılır?
Karanfil çiçeği nedir? Evde karanfil nasıl yetiştirilir? Karanfil çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? İşte, evinize renk katacak karanfil çiçeğinin bakımı:

Karanfil, karanfilgiller familyasına ait bir çiçektir. Akdeniz bölgesinde yetişen bu çiçek, ılıman ve sıcak iklimleri sever. Avrupa, Asya ve Güney Afrika'da doğal olarak yetişen bu çiçeğin 300 kadar farklı türü vardır. Ülkemizde ise 70 türü yetiştirilmektedir. Mayıs-Ekim ayları arasında çiçeklenen karanfilin ucunda tek veya toplu çiçekler bulunur. Balkonda ve bahçede yetiştirmek mümkündür. Karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe sık sık kullanılır. Hoş kokusuyla evlerde en çok tercih edilen çiçek türlerinden biridir.

Karanfil Nasıl Yetiştirilir?

  1. Karanfil tohum olarak ekilecekse, Nisan ayında 3-4 cm aralıklarla dikilir. Filizlenme başladığında başka bir saksıya aktarılır. 
  2. Karanfil hemen hemen her toprağa uyum sağlasa da, humusça zengin topraklarda daha kolay gelişir. Toprağın pH'sı en fazla 5.5 olmalıdır.
  3. Karanfilin ekileceği saksıda mutlaka drenaj delikleri bulunmalıdır. Aksi takdirde su birikir ve çiçeğin kökleri çürür.
  4. Karanfil çiçeği, açık ve bol güneşli alanları sever. Bu yüzden güneş alan bir ortama konumlandırılmalıdır.
  5. Yeterince ışık almazsa, gelişimi yavaşlar. Evde baktığınız karanfilleri, yaz aylarında belli saatlerde gölge bir alana almaya özen gösterin.
  6. Karanfil çiçeği, kış aylarında -30 dereceye kadar direnç gösterebilir. Evlerde bakılan karanfillerin, bu sıcaklığa dayanması mümkün değildir. Bu yüzden kışın ortam sıcaklığı en az 9 derece olmalıdır. 
  7. Yaz aylarında ise 18-23 derece karanfil yetiştiriciliği için idealdir. 
  8. Solmaya başlayan karanfiller hemen kesilmelidir. Aksi halde bitki tümüyle hastalanır ve ölür.
  9. Sulama yaparken çiçeğin nemine dikkat edilmelidir. Çünkü karanfil, sulamayı çok sevmez. Bu yüzden toprağın kuruması beklenmeli, ardından sulama işlemi yapılmalıdır.
  10. Karanfilin budanması ilkbaharda yapılmalıdır. Uzayan saplar kesilmelidir. Böylece kökten yeni saplar çıkar.
  11. Budama işlemi 1 kez yapılmalıdır. Daha fazla yapılırsa, çiçeğin kalitesi düşebilir.

Karanfil Nasıl Çoğaltılır?

Karanfili çoğaltmak için daldırma ve çelik yöntemleri kullanılır.

  1. Çelik yöntemi: Çelik yöntemi, Ağustos ayında yapılır. Eğer yazın uzun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, Ekim ayının sonunda da yapılabilir. Çelik yönteminde çiçek sapından ayrılan çelikler, köklendirilir. Temizlediğiniz çiçeği makasla 10 cm'ye kadar kesin. Kesimi çapraz bir şekilde yapın. Dal ve yaprakları elinizle koparmayın. Ardından kestiğiniz çelikleri toprağa dikin. Oda sıcaklığında, güneş ışığına maruz kalmayacağı bir alanda bekletin. Çiçeklenme olduğunda köklenen fideleri yerlerine dikip sulayın.
  2. Daldırma yöntemi: Karanfil fideniz erken çiçeklendiyse, ilkbaharda çiçeğin solmasını beklemeniz gerekir. Çiçek solduğunda hemen kesin ve alın. Çiçeksiz dalı, daldırma metodu ile toprağa ekin. Bu yöntemde dal kırılmadan toprağa doğru eğilir ve ucunda ekilir. Bir süre geçtikten sonra karanfiller filizlenmeye başlar. Filizleri, kış soğuğu başlamadan yeni saksılara ekmek gerekir.

Karanfil Çiçeğinin Anlamı

  1. Kırmızı karanfil: Aşkı ve sıcaklığı sembolize eder. 
  2. Beyaz karanfil: Masumiyeti ve saflığı temsil eder.
  3. Pembe karanfil: İçtenlik, şefkat ve samimiyeti temsil eder.
  4. Mor karanfil: Asalet ve sevgiliyi temsil eder.
  5. Sarı karanfil: Açıklanamayan duyguları açıklamak için tercih edilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Orkide bakımı nasıl yapılır?
  2. Evde papatya nasıl yetiştirilir?
  3. Menekşe bakımı nasıl yapılır?
  4. Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Aloe vera bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!