Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır?
Karanfil çayı nasıl yapılır? Karanfil çayı ne işe yarar, faydaları nelerdir? Karanfil çayı ne kadar içilmeli? İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz karanfil çayı ve faydaları:

Karanfil, aromatik tadı ve keskin kokusuyla yemeklerin içerisinde kullanılan ve mutfaklarda sık sık kendine yer bulan bir baharat çeşididir. Özellikle diş ağrılarının tedavisinde kullanılan karanfil, birçok bitki çayının içerisinde de kullanılır. Sağlık için birçok faydası bulunan bu baharat, hem bütün bir halde, hem de öğütülerek tüketilebilir. Karanfilin en yaygın kullanımı ise çay olarak tüketilmesidir. Peki, karanfil çayı nasıl yapılır, faydaları nelerdir? İşte, ev yapımı karanfil çayı tarifi:

Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Karanfil çayı, sinüslerde oluşan enfeksiyonların hafiflemesine yardımcı olur.
  2. Bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu sayede kabızlık ve iltihaplanma sorunlarının önüne geçer.
  3. Karanfil çayının içeriğinde bulunan iltihap önleyici bileşenler, aynı zamanda ateş düşürülmesinde de etkilidir. 
  4. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırır.
  5. Parazit ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. 
  6. Bağırsak parazitlerini yok etmeye yardımcı olur.
  7. Eklem ağrılarına karşı etkilidir. Bu yüzden eklem iltihapları tedavisinde etkili rol oynar.
  8. Karanfil çayı metabolizmayı uyarır. Böylece kilo vermeye destek olur.
  9. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, cilt lekeleri, kırışıklık ve yaşlanma belirtilerini önler.
  10. Rahatlatıcı etkisiyle kasları gevşetir. Stres düzeyinin azalmasına yardımcı olur.

Karanfil Çayı Nasıl Hazırlanır?

Karanfil çayı için, karanfilleri öğütün ancak toz haline getirmeyin. 1 buçuk su bardağı suyu kaynatın. Su kaynamaya başladığında 5-6 adet öğütülmüş karanfil, tarçın çubuğu ve elma kabuklarını içerisine atın. 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Ardından suyunu süzün ve fincana doldurun. Tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz. 

Karanfil Çayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Karanfil çayının sabah kahvaltıdan önce içilmesi önerilir. Günde 2 fincandan fazla içilmemesi gerekir.

Karanfil Çayının Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?

Her bitki çayında olduğu gibi, karanfil çayı da aşırı tüketilmesi halinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Karanfil çayını fazla tüketmek, kas ağrılarına, sindirim sorunlarına, aşırı kilo vermeye, titreme ve zor nefes alma gibi yan etkilere neden olabilir. 

Bunun dışında karanfile alerjisi olan kişi sayısı da oldukça fazladır. Karanfil alerjisi olan kişiler bu çayı kesinlikle tüketmemelidir. Eğer karanfile alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, hassas bünyeye sahip olan kişiler ve düzenli ilaç kullananlar, karanfil çayını (ve herhangi bir bitkisel çayı) içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir çay vb. içilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Soğuk algınlığına iyi gelen kış çayları
  2. Hibiskus çayının faydaları nelerdir?
  3. Limonlu zencefil çayı ne işe yarar?
  4. Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır?
  5. Papatya çayı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!