Türkiye'de en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen karalahana, turpgiller familyasındandır. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Kalsiyum, demir, potasyum ve kükürt bakımından zengin olan bu sebze, sindirim sistemini düzenler. Özellikle çorba ve sarma yapımında kullanılır. Kükürt içeriği sayesinde egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlayan karaahana, akne tedavisine destek oluyor, akne oluşumunu engelliyor. Sizler için karalahana ile hazırlanan tarifleri derledik. İşte, birbirinden lezzetli karalahana ile hazırlanan 10 lezzet:
Farklı bir lezzette köfte hazırlamak istiyorsanız, bulgurlu karalahana köftesi tam size göre. Biber, soğan ve baharatlarla zenginleştirilen bulgurlu karalahana köftesi için yapımına göz atabilirsiniz. Karalahana ile hazırlanan en klasik lezzetlerden biri karalahana sarmasıdır. Bir de bu lezzete karburga eklenince bayılacaksınız. Pirzolalı karalahana sarması görüntüsü ile sofralarınıza çok yakışacak. Aynı zamanda ana yemek olarak misafirlerinize servis edebilirsiniz. Karadeniz bölgesinin favori lezzetlerinden karalahana çorbasını bu kezde acılı olarak deneyin. Acılı karalahana çorbasının yanında mısır ekmeği ile birlikte servis edebilirsiniz. Soğan, karalahana, mantar, biber ve beyaz peynirli harç çok lezzetlidir. Baklavalık yufka ile birleşince bu lezzete bayılacaksınız. Patates, karalahana ve peynir uyumuna şaşıracaksınız. Fırında hazırlanan bu lezzet sıcak servis edilir. Öncesinde yoğurt çorbası ile birlikte servis edebilirsiniz. Karalahana ile hazırlanan salata nar ve greyfurt ile zenginleştirilir. Sofralarınıza çok yakışacak bu salata herkesin favorisi olacak. Pancar ve karalahanalı kiş nasıl yapılır? İki farklı sebze ile yeni tatlar denemeye ne dersiniz? Bol malzemeli pancar ve karalahanalı kiş ile mutfağın yıldızı siz olun. Yapımında hazır yufka, kuzu eti, karalahana ve ıspanak yaprakları kullanılan bu börek, soğan, biber ve karalahana ile zenginleştirilir. İsteğre göre kuzu eti yerine farklı bir et çeşididi de kullanılabilir. Sakarya mutfağının çok sevilen tariflerinden biri olan gürcü sarması, Gürcü mutfağından ülkemize katılmış yemeklerden biridir. Gürcü sarmasının dışı karalahana, içi ise patatesten oluşur. Osmanlı mutfağında da büyük bir ilgi gören gürcü sarması, yoğurtla birlikte sunulur. Şunlara da göz atın;