Kanser Düşmanı En Etkili 10 Besin!
Kanseri önleyen besinler nelerdir? Kanseri önlemek için neler yenmeli, nelerden uzak durulmalı? İşte, sofralardan eksik etmemeniz gereken kanser düşmanı 10 besin:

Kanser oluşumunda genetik faktörlerin dışında sağlıksız beslenme alışkanlıkları, alkol tütün kullanımı ve yetersiz fiziksel aktivite gibi unsurların rol oynadığını biliyor muydunuz? Bazı besinler kanserojen madde içerirken, bazıları ise kansere karşı vücuda doğal koruma sağlıyor. Peki, hangi besinler kansere karşı vücudu koruyor? Kanseri tetikleyen besinler neler? İşte, kanser düşmanı 10 besin:


  1. Soğan-Sarımsak

Antioksidan özellikleri ile bilinen soğan ve sarımsak, kansere karşı oldukça etkilidir. Özellikle gastrointestinal bölgedeki kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Günde 2-3 diş sarımsak veya 1 adet küçük boy soğan tüketmek sağlık açısından önemlidir.


  1. Çekirdekli Siyah Üzüm

Siyah üzümün çekirdeği, en güçlü antioksidanlardan biridir. Yapılan çalışmalarda, çekirdekli siyah üzümün özellikle kolon, pankreas ve akciğer gibi kanser türlerine karşı etkili olduğu belirtilmiştir. Günde 15 adet veya 1 salkım çekirdekli siyah üzüm tüketilmesi önerilir.


  1. Ispanak

Ispanak, içeriğinde bulunan folik asit ve karotenlerle kansere karşı doğal bir silah niteliğindedir. Yapılan çalışmalarda özefagus, ağız ve mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Ispanak haftada 2-3 kez yemek veya salata olarak tüketilebilir. Ispanaklı tarifler sayfamızdan yararlanabilirsiniz.


  1. Pancar

Kanser önleyici antioksidanlar olarak bilinen vulgaxanthin ve betanin kırmızı pancarın içerisinde bulunmaktadır. Fakat pancarın kaynatılarak tüketilmesi, faydalarını önemli ölçüde azaltır. Günlük kanser koruması için, taze pancarı sıkarak içmeniz önerilmektedir.


  1. Siyah Havuç

İçeriğinde bulunan mor pigmentler sayesinde siyah havuç, birçok kanser hücresini baskılayarak üremelerini engellemektedir. Aynı zamanda bağışıklığı da güçlendirir. Kırmızı pancar da olduğu gibi siyah havuç da sıkılarak meyve suyu olarak içilmelidir.


  1. Domates

Domatese kırmızı rengini veren likopen, kanser hücrelerinin büyümesini durdurmaktadır. Yaz aylarında tüketilen domateslerin likopen içeriği daha yüksektir. Özellikle rahim ağzı kanserine karşı koruyucu etkilidir.


  1. Yeşil Çay

Zengin polifenol içeren yeşil çay, içeriğinde bulunan epigallokateşin gallat sayesinde kansere karşı potansiyel bir önleyici olarak görülmektedir. Kansere karşı koruma sağlamak için günde bir fincan yeşil çay tüketilmesi önerilir.


  1. Zeytinyağı

Akdeniz tipi beslenmenin en önemli malzemesi olan zeytinyağının kansere karşı koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden günlük beslenmede zeytinyağı kullanılması önerilir.


  1. Soya Fasulyesi

Yemeklerde daha fazla soya fasulyesi tüketen Asya toplumlarında, meme kanserinin daha az görüldüğü belirtilmiştir. Bu yüzden günde bir fincan pişmiş soya fasulyesi tüketmek, meme kanserine karşı koruyucu bir etki sağlar.


  1. Balık

Zihinsel gelişime önemli ölçüde destek olan balık, içeriğinde bulunan omega 3 sayesinde beyin ve göz hücrelerinin korunmasına destek olur. Sardalye, uskumru ve somon gibi balık türleri yapılan çalışmalara göre meme, bağırsak ve prostat kanserine karşı koruyucu bir etki göstermektedir.


Kanseri Tetikleyen Besinler Nelerdir?

  1. İşlenmiş beyaz un ve işlenmiş gıdalar
  2. Rafine şeker (Mısır şurubu, beyaz şeker vb.)
  3. İşlenmiş et (Salam, sosis, jambon)
  4. Hazır cipsler
  5. Alkol
  6. Gazlı ve karbonlu içecekler
  7. Hidrojene yağlar
  8. Tütün ve tütün ürünleri


Şunlara da göz atın;

  1. Fazla tuz tüketmenin zararları
  2. Baş dönmesine ne iyi gelir?
  3. Kalp sağlığını koruyan besinler
  4. Yüksek tansiyon nasıl düşer?
  5. Huzursuz bacak sendromuna ne iyi gelir?
  6. Mürver şurubu ne işe yarar?
  7. Hangi yemek için ne kadar spor yapmalıyız?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif