Kan portakalları, genellikle canlı renkleri ve koyu kırmızı etiyle bilinen narenciye türünden bir meyveleridir. Benzersiz renk tonlarını, krizantem de dahil olmak üzere antosiyaninler olarak bilinen belirli bileşiklerden alırlar. Zengin temel antioksidanlar, vitaminler ve mineral rezervleri sayesinde, bu lezzetli meyve birçok güçlü sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. İşte, kan portakallarının 7 potansiyel faydası:
Kan portakallarının kalorisi düşüktür ancak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu lif, vitamin ve mineraller bakımından yüksektir. Bir kan portakalı şunları içerir;
Kan portakalları ayrıca yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini, antioksidan görevi gören ve bağışıklık fonksiyonunuzda önemli bir rol oynayan temel mikro besindir. Diğer turunçgiller gibi kan portakalları da sağlığınız için gerekli olan birçok vitamin ve minerali sağlar. Bunlar aşağıdaki gibidir;
Ek olarak, kan portakalları, aşağıdakiler gibi birkaç antioksidan bileşik içerir:
Kan portakalları, sağlıklı bir kilo verme diyetine harika bir katkı olabilir. Kan portakalları sadece kalori bakımından düşük olmakla kalmaz, aynı zamanda her porsiyonda 3 gram olan lif bakımından da yüksektir. Lif, sindirim sisteminden çok yavaş geçer ve midenizdeki sindirimi uzatarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Kan portakalları, hamileliğiniz sırasında uygun büyüme ve gelişmeyi desteklemek için önemli olan birkaç besin içerir. C vitamini de hamilelikte çok önemlidir. Kan portakalları hamilelik sırasında önemli olan birkaç besin içerir. Hamileyken daha fazla narenciye yemek, daha sonraki yaşamda çocuklar için de faydalı olabilir. Her porsiyonda bol miktarda C vitamini bulunan kan portakalları, bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olarak sizi hastalık ve enfeksiyondan korur. Aslında araştırmalar, diyetinizi C vitamini ile takviye etmenin üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini azaltmaya, şiddetini azaltmaya ve hatta ciddi enfeksiyonların sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, kan portakalları çeşitli antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, iltihaplanmayı azaltmak ve vücudunuzdaki hücre hasarını önlemek için zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilecek bileşiklerdir. Dahası, antioksidanlar sizi tip 2 diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi birçok kronik duruma karşı da koruyabilir. Kan portakalları harika bir lif kaynağıdır ve tek porsiyonda yaklaşık 3 gramdır. Lif, dışkıyı yumuşatabilir ve hacim ekleyebilir - bu, düzenliliğinizi artırır ve kabızlığı önler. Lif, hemoroid ve divertikülit de dahil olmak üzere diğer birçok durumun tedavisi için de faydalı olabilir. Diyetinize daha fazla lif eklemek, sindirim sisteminizde bulunan faydalı bakteri topluluğu olan bağırsak mikrobiyomunun sağlığını iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Araştırmalar, bağırsak mikrobiyomunun sindirim, bağışıklık fonksiyonu, kalp sağlığı ve daha fazlası dahil olmak üzere sağlığın birçok alanında önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Kan portakalları, meyveye kendine özgü rengini veren bileşik olan krizantem gibi kanserle savaşan antioksidanlar açısından zengindir. Kan portakallarında bulunan diğer antioksidanların da kafeik, ferulik ve kumarik asitler dahil olmak üzere kanser önleyici etkileri olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, bu bulguların hücrenin test tüpü çalışmalarında bulunduğunu ve insanları içeren daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtmek önemlidir. Kan portakalları, çeşitli tariflerde işe yarayan hafif tatlı, ekşi ve keskin bir tada sahiptir. Tatlılarınızın içerisinde kullanabilirsiniz. Ayrıca salataları canlandırmak için kan portakallarını kullanabilir veya kokteyllere, meyve sularına ve karışık içeceklere lezzetli bir dokunuş katabilirsiniz. Alternatif olarak, ekstra lezzet ve besin patlaması için soslarda ve salsalarda kan portakalları kullanmayı deneyebilirsiniz. Şunlara da göz atın;