Kamelya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Kamelya çiçeği, Japon kamelyası olarak da bilinir. Özellikle geniş bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Peki, kamelya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? İşte, kamelya çiçeği bakımı hakkında merak edilenler:

Kamelya çiçeği, hassas yapılı bir süs bitkisidir. Kış mevsiminde kırmızı, beyaz ve pembe renkli çiçekler açan kamelya bitkisi, soğuk havalarda çiçek açmaya başlar. Çaygiller familyasının bir üyesidir. Çin ve Japonya'da yetiştirilen bu bitkinin yaklaşık 300 farklı türü vardır. Büyük güzel çiçekleri sebebiyle, bahçelerde süs çalışı olarak da yetiştirilir. Kamelya çiçeği, 4 metre yüksekliğe ulaşabilir. Oldukça uzun süre yaşayan bir bitkidir. 

Kamelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kamelya çiçeği bakımı doğru yapıldığı takdirde 100 yaşına kadar canlı kalabilir.

  1. Ortam: Kamelya çiçeği ev bitkisi olarak yetiştirilebilir ancak sıcak ortamlarda gelişim gösteremez. Bu yüzden kış mevsiminde bahçelerde daha rahat bir şekilde gelişim gösterir. Sabah güneşinden ve rüzgardan korunması gerekir. Ekim ayında açan çiçekler, Nisan ayına kadar devam eder. Kamelya çiçeği 2-8 dereceli ortamlarda daha iyi gelişir. 
  2. Toprak seçimi: Kamelya çiçeği, hafif asitli topraklardan hoşlanır. Toprakta hiç kireç olmamalıdır. Düşük pH oranına sahip ormangülü toprağı, en ideal toprak çeşididir. Bahçeye ekileceği zaman toprak iyice kazılmalıdır. Oluşan çukura yaprak humusu doldurulabilir. Toprak, mutlaka kalın bir drenaja sahip olmalıdır. 
  3. Saksı seçimi: Kamelya çiçeği orta boyutlarda saksılara ekilebilir. Genç kamelyaların saksısı 2 yılda bir, daha yaşlı olanların saksısı ise 5 yılda bir kez değiştirilmelidir. Saksı değişimi Mayıs-Temmuz aylarında yapılabilir. 
  4. Sulama: Kamelya çiçeğinin çevresinde bulunan toprak kurumamalıdır. Yaz aylarında haftada bir kez sulamak yeterlidir. Kış aylarında da toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılabilir, yağmurlu dönemlerde toprak ıslanacağı için sulama işlemi atlanabilir. Suyun kireçsiz olmasına dikkat edilmelidir. 
  5. Kamelya çiçeği tomurcuklanmaya başladığında gübre ile beslenmelidir. Sıvı yeşil bitki gübresi verilebilir. Ayrıca yaz aylarında kum ve ağaç kabuklarından oluşturulan doğal kompostlar kullanılabilir.

Kamelya Çiçeği Nasıl Budanır?

Kamelyalar, çalı bitkileri gibi budanmalıdır. İlkbahar ayları, budama için idealdir. Bunun dışında solan çiçekler düzenli olarak kesilmeli ve bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Budama işlemi, özellikle genç bitkilerde oldukça önemlidir.

Kamelya çiçeği, kış aylarının ılıman geçtiği bölgelerde açık alanlarda yetiştirilebilir. Ancak kış ayları sert yaşanıyorsa, büyük saksıların içine ekilmesi gerekir. Kamelya çiçeği maksimum -5 derece sıcaklığa dayanabilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Bodrum papatyası bakımı nasıl yapılır?
  2. Begonvil bakımı nasıl yapılır?
  3. Manolya bakımı nasıl yapılır?
  4. Petunya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Guzmanya bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!
Kilo Vermek İçin Öğle Yemeği Nasıl Olmalı?