Kalp ve Damar Sağlığına İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Kalp dostu besinler nelerdir? Kalp ve damar sağlığını korumak için ne yemeliyiz? İşte, Uzm. Dr. Sinem Yiğit Uğur'dan kalp ve damar sağlığına iyi gelen 15 farklı besin:

Kalp ve damar sağlığına iyi gelen besinleri ve merak edilenleri Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Sinem Yiğit Uğur sizler için derledi. 

Düşük doymuş yağ içeriği; lif, antioksidanlar, tekli doymamış yağ ve balıktan zengin bir diyet kardiyovasküler hastalık üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Hayatınızı uzun yıllar sağlıklı bir kalple sürdürmek istiyorsanız, kalp ve damar sağlığına iyi gelen besinleri alışveriş listenize eklemelisiniz. Doymuş yağ yerine zeytinyağı kullanmak kan kolesterolünü düşürerek kan basıncını düzenleyebilir. Özellikle zeytinyağı, kalp ve damar sağlığı için çok faydalı bir besindir.

Kalp Sağlığı İçin Doğru Beslenme Programı Nasıl Yapılır?

  1. Günlük alınan kalori miktarınızı azaltın.
  2. Katı yağlar yerine zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağları tercih edin.
  3. Balık tüketiminizi artırırken, kırmızı et tüketimini ise sınırlandırın. Tercihinizi tavuk ya da hindi gibi beyaz et çeşitlerinden yapabilirsiniz.
  4. Cips, poğaça, kek gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durmaya çalışın.
  5. Pişirme yöntemlerinizi ızgara, buğulama ya da haşlama gibi yöntemler ile değiştirin.
  6. Tuz tüketiminizi kontrol altına alın.
  7. Zararlı alışkanlıklardan alkol, sigara gibi uzak durun.
  8. Basit şekerler içeren besinlerden kaçının. 

Yüksek yağlı yiyecekler mevcut koroner kalp hastalığına neden olabilir ve kötü kolesterol seviyesini yükselterek bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Kaçınılması gereken en önemli besin tuzdur. Tuz "en tehlikeli üç beyazdan" biridir. Aşırı tüketim tansiyonu yükseltebilir. Yüksek tansiyon kalp hastalığına, böbrek yetmezliğine ve felce neden olabilir. Bununla birlikte, diyetteki tuzun (sodyum) azaltılması, hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir. 

Kalp Dostu Besinler Nelerdir?

  1. Balık


Protein, vitaminler (B6, B12), selenyum ve demir kaynağıdır. Somon, uskumru ve ton balığı gibi balıklar, kalp sağlığına son derece faydalı olan çok miktarda omega 3 yağ asidi içerir. Balık, kanın pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını önler. 

  1. Süt ve Süt Ürünleri


Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri yüksek kaliteli protein, kalsiyum, B vitamini, mineraller ve az miktarda yağ içerir.

  1. Yaban Mersini, Böğürtlen, Ahududu


İçerdikleri lifler ve biyolojik olarak aktif bileşikler nedeniyle kalp dostudurlar. Yaban mersini, ahududu ve böğürtlene renk veren bileşikler kan basıncını dengeleyebilir ve kan damarı sağlığını koruyabilir. A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum gibi insan sağlığına faydalı birçok mineral vardır. İçinde sağlık açısından oldukça kıymetli olan fitoaleksin bulunur ve güçlü bir antioksidan kaynağıdır. 

  1. Fasulye


Protein ve karbonhidrat içeriği nedeniyle besleyici bir besindir. Ayrıca potasyum, magnezyum ve selenyum gibi mineraller içerir. Bağırsakları düzenler. 

  1. Kuşkonmaz


B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ve çeşitli lifler içeren düşük kalorili bir besindir. Bir kase pişmiş kuşkonmaz vücudun günlük B vitamini ihtiyacının %66'sını karşılayabilir.

  1. Elma


Elma, çözünür ve çözünmez olmak üzere iki tip lif içerir. Çözünür "pektin" lifi nedeniyle kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. 

  1. Arpa


Karbonhidrat depolama arpası B6 vitamini, demir ve çinko içerir. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. 

  1. Muz


Muz, potasyum içeriği nedeniyle bir mineral deposudur. Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürebilir. 

  1. Sarımsak


İçerdiği besinler sayesinde kan damarlarının pıhtılaşmasını engelleyerek koroner kalp hastalığı riskini azaltır. 

  1. Ceviz, Fındık


Yüksek antioksidan özelliklere sahip omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve lif içerir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık ve 2-3 ceviz tüketilmelidir. 

  1. Yulaf, Çavdar, Tam Buğday Unu


 Yulaf, içerdiği B ve E vitaminleri nedeniyle kalp hastalıklarını önleyici etkiye sahiptir. Yulaf ezmesi, kepekli ekmek, kepekli makarna, pirinç ve buğday alımınızı artırın. 

  1. Yeşil Çay


Çaydaki polifenoller antioksidan özelliklere sahiptir ve kalp hastalıklarını etkili bir şekilde önleyebilir. Siyah çay ve kahve yerine yeşil çay, adaçayı, papatya ve rezene gibi bitki çayları alımınızı artırın. 

  1. Domates ve Karpuz


Domates ve karpuz, likopeni yüksek oranda içerdiği için kalp hastalıkları oluşum riskini azaltır. 

  1. Soya


Yüksek protein içeriğine ek olarak, B1, demir, çinko, fosfor ve magnezyum da kalp hastalıklarını etkili bir şekilde önleyebilir. Araştırmalar, günde 25 gram soya fasulyesinin düzenli tüketiminin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermiştir. 

  1. Keten Tohumu


Keten tohumu, doymamış yağ asitleri, potasyum, lif, E vitamini ve omega-3 içerir. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. 


Yazar:

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Sinem Yiğit Uğur

instagram.com/op.dr.sinem-yigit-ugur


Şunlara da göz atın;

  1. Omega diyeti nasıl uygulanır?
  2. İyileştirmeyi hızlandıran besinler
  3. Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Gut hastalığı ve beslenme

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu