Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Pişirme Yöntemi
Kalkan balığı nedir? Kalkan balığı nasıl temizlenir? Kalkan balığı hangi ayda yenir ve nasıl pişirilir? İşte, fırında, tavada ve ızgarada kalkan balığı pişirme teknikleri:

Scophthalmidae familyasına ait bir balık türü olan kalkan, yassı vücuduyla kolayca tanınabilir. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de görülebilen bu balık, 20-70 metre derinlikte yaşar. Pulsuz bir balık türü olan kalkan, 50-70 cm boyutlarındadır. Genellikle tavada pişirilen bu balık, balık severlerin favorilerinden biridir. Ancak yemeden önce derisinde bulunan düğmeler ayıklanmalıdır. Kalkan, Şubat ayında balık tezgahlarındaki yerini alır. Mart ayında da oldukça lezzetlidir. 

Kalkan Balığı Nasıl Temizlenir?

  1. Kalkan için özel olarak kullanılan kalkan balıkları, temizleme işlemini kolaylaştırır.
  2. Kalkan yakalandıktan sonra 24 saat canlı kaldığı için, temizleme aşamasına geçmeden önce ölmüş olduğundan emin olmak gerekir.
  3. Temizlemeye balığın yüzgeçlerinin kesilmesiyle başlanır.
  4. Ardından dilimlenerek doğranır ve iç organlar çıkartılır.
  5. Hijyen sağlamak için bol suyun altında yıkanır.
  6. Kalkan balığını temizlemek zahmetli olduğu için, balıkçıdan alırken temizlemesini rica edebilirsiniz.



Kalkan Tavada Nasıl Pişirilir?

Malzemeler; 3 yemek kaşığı mısır unu, 2 yemek kaşığı beyaz un, 1 kg kalkan balığı, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 çay kaşığı tuz.

  1. Temizlenen balıkları yıkayın ve süzülmesi için bekleyin. Mısır unu, beyaz un ve tuzu bir kapta karıştırın.
  2. Balıkları unlu karışımına güzelce bulayın. Bu esnada yağı tavaya alarak kızdırın.
  3. Balığı kızgın yağa alarak önlü arkalı bir şekilde pişirin. Kalkan balığını salata ve limonla servis edebilirsiniz.
  4. 1 dilim kalkan tava, ortalama 160 kaloridir. Porsiyon boyutuna göre kalori değeri değişiklik gösterebilir.

Kalkan Fırında Nasıl Pişirilir?

Malzemeler; 1 kg kalkan balığı, 2 adet defne yaprağı, 3 diş sarımsak, 2 tatlı kaşığı limon suyu, zeytinyağı, tuz.

  1. Balığı güzelce temizleyip yıkayın. Ardından zeytinyağı ile yağlayın.
  2. Balıkları fırın tepsisine alın. Üzerine rendelenmiş sarımsak ve tuz karışımını serpiştirin.
  3. Defne yapraklarını da tepsiye ilave ederek, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
  4. Fırından çıkardıktan sonra üzerine limon suyu ve ince kıyılmış maydanoz ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.



Kalkan Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Bir kabın içerisinde zeytinyağı ve baharatları karıştırın.
  2. Balığı temizleyip yıkadıktan sonra, üzerine yağlı karışımından sürün. Bu esnada ızgarayı ısıtın.
  3. Balığın arasına defne yaprağı koyun ve ızgara telinin üzerine yerleştirin.
  4. Önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.


Şunlara da göz atın;

  1. Sardalya nasıl pişirilir?
  2. Palamut nasıl pişirilir?
  3. Levrek pişirme yöntemleri
  4. Mercan balığı nasıl pişirilir?
  5. Dil balığı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı