Kale bitkisi: Faydaları ne? Neden en besleyici yiyecekler arasında sayılıyor?
Kara lahana ailesi üyesi Kale, son yıllarda popülerliği artan bir bitki. Peki, Kale neden bu kadar popüler oldu? Kale neden besin değeri en yüksek yiyecekler arasında yer alıyor?

Kale bitkisi dünyada popülaritesi artan sebzeler arasında. Öyle ki BBC'nin 2019 tarihli bir haberine göre ABD'de kale tarlalarının sayısı 2007-12 yılları arasında iki kat artış göstermiş. Peki, Kale'nin besin değerleri ne? Kale neler sağlıyor? Bu makaleye geçmeden önce şunu hatırlatmakta fayda var. Herhangi bir sebze ne kadar besleyici olsa da hiçbir besin maddesi tek başına her derde deva olmaz. Bu nedenle besleyici diye tek bir ürüne yönelmek doğru değil. İşte Kale hakkında bilinenler...

Kale Nedir?

Kale, brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sebzelerle aynı aileden (Brassica oleracea) geliyor. Kara lahananın bir türü. Yaprakları kıvırcıktır. BBC Good Food "Sert bir merkezi gövdeye sahip büyük, yenilebilir yaprakları vardır. Tipik olarak koyu yeşil renkli olan Kale mor da dahil olmak üzere çeşitli renklerde mevcuttur. Yaprakların kenarları düz veya kıvrıktır" diyor.

Kale Roma döneminden beri tüketiliyor ve ABD ile Avrupa'da uzun süredir yaygın. Son birkaç yıldır ise popülaritesi artmış durumda.

Kale antioksidan, lif, A vitamini ve özellikle C vitamini açısından yüksektir. Healthline'a göre 1 fincan porsiyon 9 kaloriye sahiptir.

Kalenin Faydaları Nelerdir?

WebMD kalenin bazı faydalarını şöyle sıralıyor:

  1. A vitamini göz ve kemik sağlığı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için önemlidir.
  2. C vitamini soğuk algınlığı ve kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
  3. K vitamini kanın pıhtılaşması ve kemik oluşumu için etkilidir.
  4. Folat, beyin gelişimi için anahtar olan bir B vitamini
  5. Kale balıktan çok daha az omega-3 içermesine rağmen, bu sağlıklı yağın bir kısmını diyetinize almanın başka bir yoludur.
  6. Lutein ve zeaksantin kaleye koyu yeşil rengini veren ve maküler dejenerasyon ve katarakta karşı koruyan besinler
  7. Fosfor, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller barındırır.

Kale Neye İyi Gelir?

BBC ise Kale'nin neye iyi gelebileceğine dair 5 potansiyel faydayı şöyle sıralıyor:

  1. Bağışıklığı Destekleyebilir
  2. Kemik Sağlığını Destekleyebilir
  3. Kalp hastalığına karşı koruyabilir
  4. Kanserden korunmak için destek sağlayabilir
  5. Göz Sağlığını Destekleyebilir

Kimler İçin Risklidir?

BBC Good Food, Kale sebzesi için şu uyarıyı yapıyor: Zengin bir K vitamini kaynağı olduğundan, pıhtılaşmayı önleyici ilaç kullananların (genellikle kan sulandırıcı olarak adlandırılır) yedikleri miktarı dikkate almaları gerekir. Tiroid sorunları olan veya tiroid ilacı kullanan bazı kişiler, kale gibi turpgillerden sebzeleri tüketme konusunda dikkatli olmalıdır.

Yani tüketmeden, diyetinize eklemeden önce bir uzmana danışmanız önemlidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Pancar suyunun faydaları nelerdir?
  2. Nektarinin faydaları nelerdir?
  3. Kuzukulağının faydaları nelerdir?
  4. Mor havucun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!