Kaktüs Meyvesi Nasıl Yenir ve Nasıl Soyulur?
Kaktüs meyvesi nedir, faydaları nelerdir? Kaktüs meyvesi nasıl soyulur? Kaktüs meyvesi nasıl tüketilir? İşte, hem sağlıklı, hem de lezzetli kaktüs meyvesini tüketme yöntemleri:

Ana vatanı Güney Amerika olan kaktüs meyvesi, kuru ve sıcak bölgelerde yetişir. Halk arasında 'dikenli incir, şeytan dili, kaynanadili' gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kaktüs meyvesi, pazarlarda buzun içinde bekletilerek satılır. Dışı dikenlerle dolu olduğu için toplanması zordur. Ayrıca çıplak elle temas etmek sakıncalıdır. Bir adet kaktüs meyvesi, 8 kalori değerindedir. Peki, kaktüs meyvesi nasıl soyulur ve yenir? İşte, kaktüs meyvesinin faydaları ve kullanımı:


Kaktüs Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

  1. içeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran kaktüs meyvesi, antioksidan özelliğindedir.
  2. Cildin daha sağlıklı görünmesini sağlayan kaktüs meyvesi, göz altı şişliklerine de iyi gelir.
  3. Afrodizyak etkisi vardır.
  4. Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelir.
  5. Halsizlik ve yorgunluk problemlerinin önüne geçer.
  6. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü dengeler.
  7. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olur.
  8. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  9. Güne daha zinde ve enerjik başlamanızı sağlar.
  10. Lif içeriği yüksektir. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerine eklenebilir.


Kaktüs Meyvesi Nasıl Yenir?


Kaktüs meyvesini yemeden önce kabuklarının dikkatlice soyulması gerekir. Kaktüs meyvesini, çıplak elle tutmak yerine elinize eldiven takın ve meyveyi elinize alın. Meyvenin dışındaki dikenleri, ocakta yakın. Ardından eldivenleri çıkartmadan meyveleri kesme tahtasına alın. Baş ve ucundaki kısımdan kesin. Bıçakla meyvenin ortasına kesik atın. Meyveyi kaşık veya çatal yardımıyla yanlara doğru. Kaktüs meyvesinin dışındaki kalın kabuğu dikkatli bir şekilde soyun.



Meyvenin kabuğunu tamamen soyduktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketebilirsiniz. Dilerseniz, hazırlayacağınız meyveli tatlıların içerisine de kaktüs meyvesi ilave edebilirsiniz. Kaktüs meyvesini blenderdan geçirdikten sonra püre olarak da tüketebilirsiniz. Kaktüs meyvesi jöle, şekerleme ve meyve suyu yapımında da kullanılır. Burada önemli olan nokta, dikenlerini güzelce temizlemektir. 


Kaktüs Meyvesi Günde Ne Kadar Yenir?

Kaktüs meyvesinin sağlık açısından birçok faydası bulunsa da, aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kaktüs meyvesinin günlük tüketimi 2 adedi geçmemelidir. Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi gibi etkiler görülebilir. Bu meyve fazla tüketildiğinde bağırsakları tıkayabilir. Bu yüzden ölçülü tüketmek son derece önemlidir. 

Not: Dikenli incirin çekirdeği tüketilmemelidir. Bu çekirdek sindirilemediği için bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu yüzden meyvenin çekirdeklerini temizledikten sonra tüketmek gerekir. 


Önemli Not: Alerjik bünyeye sahip olanlar, kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren anneler kaktüs meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği besinler tüketilmemelidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kamkat nasıl yenir?
  2. Ejder meyvesi nasıl yenir?
  3. Cennet hurması nasıl yenir?
  4. Pepino meyvesi nasıl yenir?
  5. Pomelo nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı