Kakaonun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
Kakao nedir, nasıl kullanılır? Kakaonun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Kakao kilo verdirir mi? İşte, antioksidan deposu olarak da bilinen kakaonun faydaları ve kullanım alanları:

Su ve baharatla karıştırıldı, dinsel ayinlerde kullanıldı. Kakao yağı üretildi, bronzlaştırdı. Süte katıldı, tozu ve yağı karıştırılınca dünya harikası çikolata ortaya çıktı. Her haliyle onlarca fayda sağladı, tadı damağımızda kaldı. Ebegümecigillerin bu harika çekirdeği kakao keyif ve mutluluğun ilacı oldu. Başta Güney Amerika olmak üzere Batı Afrika, Batı Hint adaları ve tropiklerde yetişen ve doğal yetiştirme alanı And Dağları’nın etekleri olan kakao, düzenli yağmur alan randımanlı topraklarda yetişiyor. Kocaman bir zeytin çekirdeği şeklinde olan bu kahverengi bitkinin her birinin içinde 20-25 çekirdekçik bulunuyor. Dünyada 70 bin kilo metrekare üzeri bir ekim alanına sahip olan kakao tohumları hemen ya da bir süre sonra mayalandırılıyor ve ardından kurutulup, acı lezzeti kaybolunca kavruluyor, un haline getirilip yağı alınıyor ve yeniden öğütülerek toz hali elde ediliyor. 

Kakao Üretimi En Çok Nerededir?

Üretiminin yüzde 40’ı Fildişi sahillerin de gerçekleşiyor. Onu başta Gana olmak üzere, Endonezya ve küçük miktarlarda üretim yapmakla birlikte Brezilya, Nijerya ve Kamerun takip ediyor. Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği düşünülen kakao, mutfaktakiler için şüphesiz eşi benzeri bulunmaz bir malzeme. 

Kakaonun Faydaları Nelerdir?

  1. Kalp, felç, kanser ve diyabet riskini azaltıyor.
  2. Çekirdeğinde bulunan “flavanol” maddesi beyne fazla oksijen gitmesini sağlıyor ve ileri yaşlardaki bellek sorunlarını azaltıyor.
  3. İdrar söktürücü etkisi olduğu gibi hazmı kolaylaştırıyor. Bağırsak ve idrar yolu spazmlarını çözümlüyor.
  4. Göğüs ucunda oluşan çatlak ve yaraların azalmasında etkilidir.
  5. Uyarıcı etkisiyle yorgunluğu giderir ve vücuda dinçlik verir.
  6. Yağı vücuda sürüldüğünde güneşin zararlı etkilerini azaltır, cilt koruyucu olarak görev yapar.
  7. Kakao, kırmızı şaraba oranla iki, yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor.
  8. Çikolatanın kalori sorunu yaratmasından ötürü yoğun çikolata tüketimi yerine kakaoyu tercih edin.
  9. Kakao, hipoglisemik etkisiyle kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  10. Mutluluk hormonunu arttırır. Bu sayede stres ve depresyon riskini düşürür. Ayrıca doğal bir antidepresan niteliğindedir.
  11. Bağırsakların ve metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar.
  12. Yaşlanma karşıtıdır. Cildin erken yaşlanmasını önler.
  13. Bilim adamlarının Kızıl derili “Cuna” kabilesi üzerinde yaptıkları araştırmalara göre, haftada 40 fincan kakao içen kabile bireyleri, kakaonun içinde bulunan etken madde 'epicatechin' sayesinde Panama’da yaşayan diğer halklardan daha uzun yaşamakta ve ileriki yaşlar da Alzheimer hastalığına da yakalanmamaktalar. Kabilenin çoğunluğunun doğumdan ölüme kadar içtiği tek şey kakao.

Kakaonun Kullanım Alanları Nelerdir?

  1. Kakao tozu, sıcak süt veya su ile karıştırılarak afiyetle tüketilebilir.
  2. Çikolatanın ham maddesidir. Kakao tozundan çikolata yapabilirsiniz.
  3. Pasta yapımında kullanılır. Özellikle pandispanya ve pastacı kremasının içerisine eklenebilir.
  4. Kek yapımında tercih edilir.
  5. Kurabiye yapımında mutlaka yer verilir.
  6. Puding tariflerinde aroma katmak için kullanılır.

Kakao Hangi Tariflerde Kullanılır?

Kakao tozunun kullanıldığı, okurlarımız tarafından çok sevilen tarifler;

  1. Bol soslu ıslak kek
  2. Kakaolu dondurma
  3. Yoğurtlu kakaolu kek
  4. Sufle
  5. Haşhaşlı kakaolu şekerpare

Kakaonun Zararları Nelerdir?

Kakaoyu kararında tüketmekte fayda var. İçin de bulunan etken maddelerden dolayı fazla tüketildiğin de kalp çarpıntısı, migren ve baş ağrısına neden olurken, sinirlerin yorulmasına ve sinir zafiyetine sebep olabiliyor. Yağı ağır olduğu için karaciğeri yoruyor. Kakao, günlük 50 grama kadar tüketilebilir. Ancak kakao tüketimi 100 gramı geçmemelidir.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren annelerin kakao tüketmeden önce mutlaka doktora danışmasını öneriyoruz.

Şunlara da göz atın;

  1. Vanilyanın faydaları nelerdir?
  2. Chia tohumunun faydaları nelerdir?
  3. Keten tohumu nasıl yenir?
  4. Tarçın neye iyi gelir?
  5. Farklı çikolatalı tatlılar

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?