Teobroma yağı olarak da bilinen kakao yağı, kakao ağacın��n tohumlarından elde edilir. Amazon bölgesine özgü olan bu ağaç, Asya, Amerika ve Okyanusya'daki nemli tropik bölgelerde de yetiştirilir. Tohumlardan çıkarılan yağ, çikolata ve cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Yüzyıllardır tıbbi özellikleri için kullanılan kakap yağı, soluk sarı renginde ve yenilebilir bir yağdır. Oda sıcaklığında katı olan bu yağ, cilde uygulandığında kolayca erir. Zengin bir kakao aromasına sahip olan bu yağ, çikolatanın ana maddelerinden biridir.
Kakao yağı yapmak için, taze toplanan kakao çekirdekleri fermente edilir ve kurutulur. Ardından kavrularak kakao yağı yapılır.
Veganizm, hayvan sömürüsü ve zulmünden kaçınmaya çalışan bir yaşam biçimidir. Vegan diyetinde et, balık, süt ürünleri, bal ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı bileşenler tüketilmez. Kakao yağı tamamen bitkiden elde edildiği için, vegan olarak kabul edilir. Ancak kakao yağı içeren tüm yiyecekler veganlar için uygun değildir.
Kakao yağı, beyaz çikolata ve süt yapmak için, süt ürünleri ile birleştirilir. Bitter çikolata, kakao likörü ve şekerin birleşiminden oluşur ve süt içermez. Bu yüzden vegan diyetinde tüketilebilir. Ancak sütlü ve beyaz çikolata yapımında, yoğunlaştırılmış süt kullanılır. Bu da veganlar tarafından tüketilemeyeceği anlamına gelir. Kakao yağından elde edilen bir ürünü yemeden önce, etiketinde yumurta, süt, peynir altı suyu, bal, kazein, laktoz, jelatin, karmin ve hayvansal kaynaklı omega 3 vitamini gibi içerikler olup olmadığını kontrol edin.
Gluten, arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Kakao yağı, doğal olarak glutensizdir. Ancak kakao yağı içeren besinler, üretim esnasında bu proteinle birleştirilmiş olabilir. Genelde şekerleme ve çıtır çikolatalar, arpa maltı gibi bileşenlerle birleştirilerek üretilir. Bu durumda, üretilen ürünler gluten içeren bir hale gelebilir. Bir ürünün gluten içerip içermediğini anlamak için, etiketinin kontrol edilmesi gerekir.
Şunlara da göz atın;