Şekersiz bir çikolata ürünü olan kakao tozu, tatlılara ve içeceklere derin çikolata aroması katar. Kakao tozu, işleme sırasında kakao çekirdeklerinden kakao yağı adı verilen yağın alınmasıyla oluşur. Kalan kuru katılar, kakao tozu olarak satılan ürüne öğütülür. İşte, kakao nedir:
Bar çikolata, malzemeleri bir arada tutmak için kakao katılarını ve kakao yağını şeker ve lesitin gibi bir tür emülgatörle birleştirir. Kakao tozu, esas olarak kakao katıları içerir ve çikolatadaki yüzde 50 veya daha fazlasına karşı yalnızca yüzde 10 ila 15 kakao yağı bulunur.
Daha yüksek kaliteli kakao tozu, daha az markaya göre biraz daha fazla kakao yağı tutar. Kakao yağı ve şekerin (artı bir emülgatör) birleştirilmesiyle üretilen, ancak gerçek kakao katıları içermeyen "beyaz çikolata" olarak adlandırılan kakao tozu, eksik bileşendir.
Kakao tozu, sıcak su veya sütle birleştiğinde anında bir fincan sıcak kakao üreten hazır kakao karışımı ile aynı şey değildir. Genellikle paketler halinde satılan bu ürün kakao, şeker, suyu alınmış süt ve diğer bileşenleri içerir. Ama onu kek veya çikolatalı kek pişirmek için kullanmazsınız. Ve şekersiz kakao tozuna sadece sıcak su ekleyerek bir fincan sıcak çikolata yapmaya çalışmayın.
İki temel kakao tozu türü, Hollanda usulü ve doğaldır. "Hollanda ve doğal karışım" yazan ürünlere ek olarak, onları her iki şekilde de etiketlenmiş bulacaksınız. Saf öğütülmüş kakao tozunun pH seviyesi 5,3 ile 5,8 arasındadır ve onu ölçeğin asidik ucuna getirir. Asitlik, tadı, diğer bileşenlerle etkileşim şeklini ve çözünürlüğünü etkiler. Broma işlemi ile üretilen doğal kakao tozu, doğal pH seviyesini korur. Daha yoğun aromalı ve daha hafif, neredeyse kırmızımsı kahverengi bir renk olma eğilimindedir. Hollanda işlemi (bazen "Dutching" olarak da adlandırılır), kakao çekirdeklerini alkali bir solüsyonda yıkayarak, kimyasal olarak nötr pH'ı 6.8 ile 8.1 arasında olan daha koyu kahverengi bir kakao tozu üreterek daha yumuşak bir tat verir. Dutching ayrıca kakaonun antioksidan özelliklerini de azaltır. Hollanda süreci, daha kolay çözünen ve dondurma ve çikolatalı içecekler gibi tariflerde çalışmayı kolaylaştıran bir kakao tozu üretir. Pişirme için kullandığınız kakao türü önemlidir, çünkü kakao tozunun asitliği, tarifteki mayalama maddesini harekete geçiren tek şey olabilir. Örneğin, bir tarif kabartma tozu gerektiriyorsa, doğal kakao tozu iyi sonuç verir çünkü kakaodaki asitlik kabartma tozunu harekete geçirir. Bir tarif kabartma tozu (veya hem kabartma tozu hem de kabartma tozu) gerektiriyorsa, muhtemelen Hollandaca işlenmiş kakao tozu da gerektirir. Kakao tozu çikolata tadındadır, ancak kremalı ağız hissi olmadan kakao yağı bar çikolataya eklenir. Hollanda usulü kakao daha hafif bir tada sahipken, doğal kakao tozu daha keskin bir tada sahip olabilir. Şekerleme yapmak için, kakao tozu türleri genellikle birbirinin yerine kullanılabilir; Hangi kakaonun daha lezzetli olduğunu düşünüyorsan onu kullanmalısınız. Şekersiz doğal kakao tozunu bir tarifte belirtilen Hollanda usulü kakao tozuyla değiştirmek için, her 3 yemek kaşığı kakao tozu için 1/8 çay kaşığı tartar kreması, beyaz sirke veya limon suyu ekleyin. Tersine, doğal kakao tozunu Hollanda işlemiyle değiştirirseniz, asitliğe uyması için her 3 yemek kaşığı kakao tozu için 1/8 çay kaşığı kabartma tozu eklemeniz gerekir. Eritilmiş şekersiz çikolata gerektiren bir tarifle, ikame olarak kakao tozu kullanabilirsiniz. Her 1 ons şekersiz çikolatayı 3 yemek kaşığı şekersiz kakao tozu artı eritilmiş tereyağı, margarin veya sıvı yağ gibi 1 yemek kaşığı yağ ile değiştirin. Eritilmiş şekersiz çikolatayı kakao tozuyla değiştirmek de işe yaramaz; çünkü basit bir formülle yağ ve kakao katıları dengesini tekrarlamak zor olabilir. Marketler genellikle hem doğal hem de Hollandalı kakao tozu taşır. Market dışında toptancılarda ya da pastacılık malzemeleri satan yerlerde de kakao tozu ve kakao tozu türevleri bulunur. Kakao tozu, serin, karanlık ve kuru bir yerde hava geçirmez bir kapta iki yıla kadar saklanır. Sıkıca kapanan bir kapağa sahip bir teneke içinde satın alınan kakao tozu, orijinal ambalajında kalabilir. Kakao tozunu buzdolabında veya derin dondurucuda saklamayın çünkü nem dokuyu etkiler ve bozulmaya neden olabilir. Şunlara da göz atın;Çeşitleri
Kakao Tozu Kullanım Alanları
Tadı Nasıl?
Kakao Tozu İkameleri
Kakao Tozu Nereden Alınır?
Kakao Tozu Nasıl Saklanır?