Kahveye Kolajen Eklenir Mi?
Kahvenize kolajen eklemeli misiniz? Kahveye kolajen eklemenin faydaları nelerdir? Bu yazımızda, kahveye kolajen eklemenin faydalarını ve potansiyel dezavantajlarını inceleyeceğiz.

Kolajen takviyesi, son yıllarda giderek popüler hale gelmeye başladı. Cilt renginin iyileştirilmesi ve eklem ağrılarının azaltılması gibi faydaları nedeniyle kolajen takviyesi kullanımı her geçen gün giderek artıyor. Kahveye eklenen kolajen takviyeleri de, popüler olmaya başladı. Peki, gerçekten kahvenize kolajen eklemeli misiniz? İşte, detaylar..

Kolajen Nedir?

Kolajen, kaslarda, deride, kemiklerde ve tendonlarda bulunan çözünmez, yoğun ve lifli bir proteindir. Vücutta bulunan toplam proteinin üçte birini oluşturur. Birçok kolajen türü olsa da, vücutta bulunan türler şunlardan oluşur;

  1. Tip I: Cilt, bağlar, tendonlar, kemik, interstisyel dokular ve dentin
  2. Tip II: Vücuttaki kıkırdak, gözün camsı mizahı
  3. Tip III: Cilt, kaslar ve kan damarları

Yaş ilerledikçe, vücut daha az kolajen üretir. Bu da kemik ve cilt dokularında yapısal bir düşüşe neden olur. Bu durum hem kırışıklıklara, hem de eklem kıkırdağının zayıflamasına neden olabilir. Kemik suyu gibi içerikler tüketilerek, kolajen alımı artırılabilir. 

Kolajen Takviyeleri Faydalı Mı?

Kolajen besinler yoluyla alınabilse de, alımını artırmak için farklı formlardaki takviyeler kullanılabilir. Kolajen takviyeleri çeşitli kökenlerden gelse de, bunların birçoğu tip 1 kolajendir. Kolajen takviyeleri genelde aromalı, aromasız, sıvı ve toz olarak çeşitlere ayrılır. Yiyecek ve içeceklere eklemek için, genelde aromasız kolajenler daha fazla tercih edilir. Kolajen takviyelerinin genel faydaları şu şekildedir;

  1. Kolajen takviyeleri, cilt rengini iyileştirebilir. Ayrıca cilt elastikiyetini ve kolajen yoğunluğunu da artırır. Kırışıklık ve kuruluk gibi yaşlanma belirtileri azaltmaya yardımcı olur.
  2. Eklemleri çevreleyen kıkırdak, kolajen liflerinden oluşur. Bazı araştırmalarda, kolajen takviyesi almanın eklem ağrısı semptomlarını iyileştirebileceği gözlemlenmiştir.
  3. Yaşlanmayla birlikte kemik kütlesi yavaş yavaş azalır ve osteoporoz gibi kemik hastalıkları görülmeye başlayabilir. Kolajen takviyeleri, kemik kütlesinin korunmasına yardımcı olabilir.

Kahvenize Kolajen Eklemeli Misiniz?

Kahveye kolajen eklemek, son zamanlarda denenen yöntemlerden biridir. Özellikle aromasız kolajenler, nötr tadı sebebiyle içeceklere daha fazla eklenir. Kahveye kolajen eklerken asıl endişe, yüksek sıcaklıkları takviyenin kalitesi üzerindeki etkisidir. Yüksek sıcaklıkta asidik ve alkali çözeltilere maruz kalan proteinler, yapılarını hafifçe değiştirir. Piyasadaki kolajen takviyeleri, sindirim sistemindeki emilimi artıran ve hafifçe önceden sindirilmiş bir formdadır. Yani, kolajen takviyelerinin daha fazla yüksek sıcaklığa maruz kalması, proteinlerde bozunma adı verilen bir sürece sebeo olabilir. Bu durumda kolajen takviyesi, aynı işlevi görmeyebilir veya etkisi tamamen kaybolabilir. 

Kolajen proteinleri, 150 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda bozulmaya başlar. Kahve, genellikle 90-96 derecede demlenir. Bu yüzden kahvenin sıcaklığı 150 derecenin altında olduğu sürece, kolajen takviyesinin kalitesi bu durumdan olumsuz etkilenmez. Kolajeni, kahveye eklemek için;

  1. Kahvenizi her zamanki gibi hazırlayın ve demleyin. 
  2. İlk sıcaklığı geçtikten sonra bir porsiyon kolajeni kahveye ekleyin ve toz tamamen eriyene kadar karıştırın.

Kolajen Başka Hangi İçeceklere Eklenir?

Kolajeni kahvenin dışında farklı yiyecek ve içeceklere de ekleyebilirsiniz.

  1. Tatlılar
  2. Meyve suları
  3. Çay
  4. Yulaf
  5. Çorba
  6. Jöle

Not: Diğer takviyelerde olduğu gibi, kolajen takviyesini kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolajen takviyesi almanın faydaları nelerdir?
  2. Kahve metabolizmayı hızlandırır mı?
  3. Kahveye hindistan cevizi yağı eklenir mi?
  4. Kahveye bal eklemeli misiniz?
  5. Türk kahvesi hakkında doğru bilinen yanlışlar

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!