Kahverengileşen Avokado Yenir Mi?
Üzerinde kahverengi lekeler oluşmaya başlayan avokado yenir mi? İşte, zamanla kahverengileşen avokadonun tüketilip tüketilmeyeceği hakkında merak edilenleri cevaplıyoruz.

Bir avokadoyu elinize aldığınızda kabuğunda kahverengi lekeler oluştuğunu fark ettiniz mi? Peki, sırf lekeli diye o avokadoyu çöpe atmak normal mi? Avokado, sağlık açısından son derece faydalı bir besindir. İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde hem bağışıklığı, hem de zihinsel gelişimi destekler. Avokado, bekledikçe olgunlaşan bir meyvedir. Fazla olgunlaşması halinde üzerinde koyu lekeler ortaya çıkabilir. Aslında kahverengi lekeler olan avokadoyu yiyip yiyemeyeceğiniz, lekelerin ne kadar büyük ve derin olduğuna bağlıdır. 

Kahverengileşen Avokado Yenir Mi?

Kahverengi lekeler, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Eğer bu lekeler makul derecede küçükse ve meyvenin tadında herhangi bir sorun yoksa, kahverengi lekeli avokadoyu yemek genelde güvenli kabul edilir. Avokadonun kahverengileşmesindeki en önemli neden, darbe hasarıdır. Eğer avokado düşürülmüş veya bir yere sert bir şekilde çarpmışsa, oksijen derinin içindeki ete ulaşır ve meyvenin etli kısmı kahverengileşir. Oksijen, meyvenin dokularına zarar verdiği için kahverengi lekeler giderek büyür. 

Kahverengi lekeler, sanıldığının aksine küf veya bakterilere işaret değildir. Sadece meyvede oksidasyon meydana geldiğinde oluşur. Meyvenin küçük bir alanında kahverengileşme varsa ve başka bir belirti yoksa, henüz bozulma olmamış demektir. Böyle durumlarda kahverengi kısmı keserek meyvenin geri kalanını tüketebilirsiniz. 

Kahverengi leke büyük bir alanı kaplıyorsa, meyve dokunduğunuzda yapışkan bir his bırakıyorsa, meyvenin etli kısmından ekşi ve keskin kokular yükseliyorsa, üzerinde küflenme veya yumuşama varsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden kahverengi bir avokado gördüğünüzde, başka belirtiler olup olmadığını kontrol edin. Kökü koku, kötü tat, yumuşak ve yapışkan doku gibi belirtiler varsa, meyveyi tüketmeden çöpe atın.

Şunlara da göz atın;

  1. Avokado nasıl seçilir?
  2. Avokado nasıl olgunlaştırılır?
  3. Avokado tarifleri
  4. Olgunlaşmamış avokado yemek güvenli mi?
  5. Avokadonun kararması nasıl engellenir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif