Bir avokadoyu elinize aldığınızda kabuğunda kahverengi lekeler oluştuğunu fark ettiniz mi? Peki, sırf lekeli diye o avokadoyu çöpe atmak normal mi? Avokado, sağlık açısından son derece faydalı bir besindir. İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde hem bağışıklığı, hem de zihinsel gelişimi destekler. Avokado, bekledikçe olgunlaşan bir meyvedir. Fazla olgunlaşması halinde üzerinde koyu lekeler ortaya çıkabilir. Aslında kahverengi lekeler olan avokadoyu yiyip yiyemeyeceğiniz, lekelerin ne kadar büyük ve derin olduğuna bağlıdır.
Kahverengi lekeler, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Eğer bu lekeler makul derecede küçükse ve meyvenin tadında herhangi bir sorun yoksa, kahverengi lekeli avokadoyu yemek genelde güvenli kabul edilir. Avokadonun kahverengileşmesindeki en önemli neden, darbe hasarıdır. Eğer avokado düşürülmüş veya bir yere sert bir şekilde çarpmışsa, oksijen derinin içindeki ete ulaşır ve meyvenin etli kısmı kahverengileşir. Oksijen, meyvenin dokularına zarar verdiği için kahverengi lekeler giderek büyür.
Kahverengi lekeler, sanıldığının aksine küf veya bakterilere işaret değildir. Sadece meyvede oksidasyon meydana geldiğinde oluşur. Meyvenin küçük bir alanında kahverengileşme varsa ve başka bir belirti yoksa, henüz bozulma olmamış demektir. Böyle durumlarda kahverengi kısmı keserek meyvenin geri kalanını tüketebilirsiniz.
Kahverengi leke büyük bir alanı kaplıyorsa, meyve dokunduğunuzda yapışkan bir his bırakıyorsa, meyvenin etli kısmından ekşi ve keskin kokular yükseliyorsa, üzerinde küflenme veya yumuşama varsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden kahverengi bir avokado gördüğünüzde, başka belirtiler olup olmadığını kontrol edin. Kökü koku, kötü tat, yumuşak ve yapışkan doku gibi belirtiler varsa, meyveyi tüketmeden çöpe atın.
Şunlara da göz atın;