Kahve Tansiyonunuzu Nasıl Etkiler?
Kahve en popüler içeceklerden biridir. Güne başlarken, gün içinde ve sonrasında en sık tüketilen içecektir. Peki kahve tansiyonunuzu nasıl etkiler? Sizler için anlattık. İşte, kahve tansiyonunuzu nasıl etkiler:

Kahve, dünyanın en sevilen içeceklerinden biridir. Güne başlarken, gün içinde ve sonrasında en sık tüketilen içecektir. Aslında, dünyanın dört bir yanındaki insanlar yılda 8,6 milyar kg tüketiyor. Eğer bir kahve tiryakisiyseniz, ilk birkaç yudumdan kısa bir süre tek başına aroma bile sizi neşelendirmeye başlayabilir. Bununla birlikte, özellikle kan basıncı ve kalp sağlığı üzerindeki etkisi ışığında, düzenli kahve tüketiminin sizin için gerçekten iyi olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar olmuştur. Peki kahve tansiyonunuzu nasıl etkiler? Sizler için anlattık. İşte, kahve tansiyonunuzu nasıl etkiler:


Kan Basıncını Geçici Olarak Arttırabilir

Bilim, kahve içmenin fizyolojik etkilerinin küçük bir doz uyanıklığın ötesine geçebileceğini öne sürüyor. Araştırmalar, tüketildikten sonra kısa bir süre için kan basıncını artırabileceğini göstermektedir. 34 çalışmanın gözden geçirilmesi, kahveden 200-300 mg kafeinin - yaklaşık olarak 1,5-2 fincanda tüketeceğiniz miktar - sistolik ve diyastolik kan basıncında sırasıyla ortalama 8 mm Hg ve 6 mm Hg artışa neden olduğunu gösterdi. Bu etki, tüketimden sonra üç saate kadar gözlendi ve sonuçlar başlangıçta normal kan basıncı olan kişilerde ve önceden yüksek kan basıncı olan kişilerde benzerdi. İlginç bir şekilde, düzenli kahve tüketimi, kan basıncı üzerindeki aynı etkiyle ilişkili değildir - bu, alışkanlık olarak içtiğinizde gelişen kafein toleransından kaynaklanıyor olabilir. Bu verilere dayanarak, bir fincan kahve içtikten sonra, özellikle de nadiren içiyorsanız, kan basıncınızda küçük ila orta derecede bir artış meydana gelebilir.

Potansiyel Uzun Vadeli Etkiler

Kahve, içtikten hemen sonra kan basıncınızı geçici olarak artırabilse de, bu etki kısa vadeden çok öteye gitmiyor gibi görünüyor. Yüksek tansiyonu olan kişiler için mevcut araştırmalar, günlük kahve tüketiminin kan basıncı veya genel kalp hastalığı riski üzerinde önemli bir etkisi olma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. Aslında, kahve bazı sağlık yararları sağlayabilir. Aksi takdirde sağlıklı insanlar için araştırmalar, günde 3-5 fincan kahve içmenin kalp hastalığı riskinde %15'lik bir azalma ve daha düşük erken ölüm riski ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Kahve, güçlü antioksidan etkileri olduğu bilinen ve vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltabileceği bilinen birden fazla biyoaktif bileşik içerir. Bazı araştırmacılar, kahvenin sağlığa faydalarının, kafeinin düzenli olarak içenler üzerindeki olası olumsuz etkilerinden daha ağır basabileceğini öne sürüyor. Yine de kahvenin uzun vadede insan sağlığını nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Şimdilik, tamamen güvenli görünüyor ve hatta sahip olmak için yararlı bir alışkanlık olabilir.

Yüksek Tansiyonunuz Varsa Kahveden Kaçınmanız Gerekir mi?

Çoğu insan için, orta düzeyde kahve tüketiminin, daha önce yüksek tansiyon teşhisi konmuş olsa bile, kan basıncı veya kalp hastalığı riski üzerinde önemli bir etkisi olması olası değildir. Aslında, bunun tersi doğru olabilir. Kahvede bulunan bazı biyoaktif bileşikler, azaltılmış oksidatif stres ve iltihaplanma dahil olmak üzere sağlık yararları sunabilir. Tabii ki, özellikle zaten yüksek tansiyonunuz varsa, kafeine aşırı maruz kalmak tavsiye edilmez. Zaten düzenli olarak kahve içmiyorsanız, bu içeceği rutininize eklemeden önce tansiyonunuzun kontrol altına alınmasını beklemek isteyebilirsiniz, çünkü kısa vadede tansiyonunuzu yükseltebilir. Her şeyi çok fazla yemenin veya içmenin olumsuz sağlık etkilerine yol açabileceğini unutmayın - kahve istisna değildir. Yaşam tarzınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda dengeyi korumak her zaman önemlidir. Meyveler, sebzeler, yağsız protein ve kepekli tahıllar açısından zengin bir diyetle birlikte düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı kan basıncını ve kalp sağlığını geliştirmenin en iyi yollarından bazıları olmaya devam ediyor. Bu tür sağlıklı davranışlara odaklanmak, muhtemelen kahve alımınız konusunda aşırı endişe duymaktan daha iyi bir enerji kullanımıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Türk kahvesinin tazeliği nasıl anlaşılır?
  2. Hangi kahve ne zaman içilmeli?
  3. Evde kahve köşesi nasıl yapılır?
  4. Filtre kahve demleme setleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!