Yetişkin hayatımın çoğunda bir kahve fanatiğiydim. Ancak beyin sarsıntısı geçirdikten sonra, doktorum baş ağrısı ve beyin bulanıklığı semptomlarımı azaltmaya yardımcı olup olmayacağını görmek için kafeine ara vermemi önerdi. Çalışmalar sınırlı olsa da, bazı araştırmacılar çok fazla kafeinin zaten hassas olan beyninizi tahriş edebileceğini ve özellikle bir yaralanmadan sonraki ilk birkaç hafta boyunca iyileşmeyi yavaşlatabileceğini bulmuşlardır.
20 yıllık bir diyetisyen, kafeini bırakıp enerji ve odaklanma için bulduğu alternatifleri anlatıyor;
Kahveden vazgeçmek, sıcak bir sabah içeceği ritüelini atlamak anlamına gelmez. Kafeinli bir içecek yerine ılık süt, zencefil, akçaağaç şurubu ve zerdeçal tozu karışımının tadını çıkarıyorum. Süt, güne doğal proteinle başlamama yardımcı olurken, akçaağaç şurubu biraz tatlılık ve bazı benzersiz anti-inflamatuar özellikler sunuyor.
Zerdeçalda bulunan bir bileşik olan kurkumin, anti-inflamatuar ve antioksidan faydalara sahiptir. Araştırmalar, zerdeçalın yüksek kortizol düzeylerini azaltabileceğini ve zihinsel yorgunluğun azalmasını destekleyebileceğini bulmuştur.
Kulağa basit geliyor, ancak su ile hidratlı kalmak, kaslarımıza enerji vererek enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Öte yandan, araştırmalara göre, dehidrasyon kendinizi halsiz hissetmenize ve net olmayan düşünce ve ruh hali değişikliklerine neden olabilir. Yetişkinlerin günlük içmesi gereken sade su miktarı, ortalama 8 bardaktır.
Yeterli uyku almak, gün boyunca uyanık kalmanıza yardımcı olur, ancak hepimiz kaliteli dinlenmenin zor olabileceğini biliyoruz. Kivi yemek uyumaya yardımcı olabilir. Kivi, serotonin açısından zengin bir besindir. 2011 yılında yapılan bir deney, bir ay boyunca her gece yatmadan bir saat önce iki kivi yemenin toplam uyku süresinde ve uyku etkinliğinde artışa yol açtığını buldu.
Demir, oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olur. Demir eksikliğiniz varsa ve oksijen olması gereken yere gitmiyorsa, kendinizi çok yorgun hissedebilirsiniz. Yağsız sığır eti en iyi demir kaynaklarından biridir. Vücudun ihtiyaç duyduğu demiri almasını sağlamak için haftada iki kez diyetinize yağsız dana eti eklemeyi düşünün. Et yemiyorsanız, demiri ıspanak, baklagiller, kinoa, brokoli ve tofu gibi diğer yiyeceklerden alabilirsiniz.
Karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağıdır. Nişasta, küçük şeker zincirlerinden yapılmış karmaşık bir karbonhidrattır. Sindirim sırasında bu zincirler parçalandığında enerji elde ederiz. Makarna gibi bitki bazlı gıdalar, büyük nişasta kaynaklarıdır ve enerji seviyelerini destekleyen çeşitli B vitaminleri içerirler. Bununla birlikte, bir kerede çok fazla makarna yemek, bazı insanların uykulu hissetmesine neden olabilir. Akşam yemeği için glütensiz makarnayı, zeytinyağı, sotelenmiş sebze veya tavuk, karides gibi protein kaynaklarıyla eşleştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;