Süt, kahvenin aromasını hafifleten önemli malzemelerden biridir. Ancak kahveye ekleneceği zaman homojen bir şekilde karıştırılmaya ve kahvenin aromasını bozmamaya dikkat edilmelidir. Bu yüzden cappuccino, macchiato ve lattede kullanılan sütün, kimyasal anlamda çalışmaları yapılır ve mümkün olduğunda eğitimli baristalar tarafından hazırlanır. Kahvesini sütlü sevenler için, evde uygulayabileceğiniz süt köpürtme yöntemlerini yazımızda derledik. Ancak bu yöntemlere geçmeden önce, işe hangi sütün daha iyi köpürdüğünü öğrenerek başlayabilirsiniz.
Genel olarak tüm süt çeşitleri köpürtme işlemi için uygundur. Ancak laktozsuz süt, pirinç, badem ve soya sütünün köpükleri, diğer süt köpüklerine göre daha az kalıcıdır. Az yağ içeren sütlerin köpükleri ise, daha kuru olur. Tam yağlı sütler, Latte Art için çok iyi bir kıvamdadır. Kremamsı bir köpük vererek, kahvenizin üzerine eklediğinizde şık bir sunum imkanı da sağlar. Homojenleştirilmiş süt, stabil bir köpük verir. Burada dikkat edilecek nokta, sütün sıcaklığıdır. Soya sütü 45 derece, diğer sütler ise 70 derecenin üzerinde ısıtılmamalıdır.
Sütü hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde köpürtebilirsiniz. Sıcak süt, cappuccino, macchiato ve latte için idealdir. Soğuk süt ise ice latte ve frappe yapımında kullanılabilir. İnsan gücüyle yapılan köpürtmelerde, buzu sonradan eklemek daha iyi performans almanızı sağlar. Süt köpüğünü elde ettikten sonra, hazırladığınız kahvenin üzerine yavaşça dökebilirsiniz. Şunlara da göz atın;Süt Köpürtme Teknikleri
Süt Köpüğü Nasıl Kullanılır?