Kahkaha Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Kahkaha çiçeği nedir, evde kahkaha çiçeği nasıl yetiştirilir? Kahkaha çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? İşte, kahkaha çiçeği bakımı hakkında merak edilenler:

Kahkaha çiçeği, halk arasında 'Gündüz sefası, sabah sefası, ay sarmaşığı' gibi isimlerle bilinen bir çiçek türüdür. Dünyada ''petunya'' olarak bilinen bu çiçek, tohumla ekildiği zaman kısa sürede büyür ve gelişmeye başlar. Balkon, bahçe ve parklarda sık sık görebileceğiniz kahkaha çiçeği yani petunyanın, çok fazla çeşidi mevcuttur. Türüne bağlı olarak mor, sarı, beyaz, kırmızı gibi farklı renkteki çeşitleri de vardır. Çok yıllık bir bitki olan kahkaha çiçeği, doğru bakıldığı takdirde uzun yıllar boyu yaşayabilir. 

Kahkaha Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Kahkaha çiçeği (petunya), hızlı bir şekilde çiçeklenir. Bu yüzden yapı marketlerden tohumunu alarak ekim işlemine başlayabilirsiniz.

  1. Toprak seçimi: Kahkaha çiçeği, kumlu, taşlı, geçirgen ve yumuşak toprakları sever. Ayrıca torf bakımından zengin olan topraklar, tohumun verimli bir şekilde büyümesine yardımcı olur. 
  2. Saksı seçimi: Saksı, orta büyüklükte olmalıdır. Saksının alt kısmında mutlaka drenaj delikleri bulunması ve altına tabla eklenmelidir.
  3. Ekim zamanı: Kahkaha çiçeğini ekmek için en uygun olan aylar ilkbahar aylarıdır. Ancak doğru koşullar sağlandığı takdirde kış aylarında bile petunya tohumları ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar, saksının konulacağı yer 16-22 derece sıcaklıkta olmalıdır.
  4. Ekim işlemine geçmeden bir gece önce, tohumları nemli, temiz bir beze sarıp bekletin. Bu sayede çimlenme süresi hızlanacaktır.
  5. Tohumları toprağa yerleştirdikten sonra, üzerine hafifçe toprakla kapatın. Ancak toprağın çok kalın olmamasına ve çok fazla bastırmamaya özen gösterin. Aksi halde toprak, tohumların yukarı doğru çimlenmesini engelleyebilir.
  6. Ekim işleminden sonra bitkinize ilk can suyunu verin. Büyümeye başlayan fideler, 15 cm'i bulduktan sonra yer değişikliği yapabilirsiniz. Fideler büyümeden önce saksının yerini değiştirmeyin.

Kahkaha Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Kahkaha çiçeği, güneşe maruz kalmayı çok sevmez. Bu yüzden yarı güneş, yarı gölge alanlara konumlandırılmalıdır.
  2. Sulama işlemi, akşam saatlerinde yapılmalıdır.
  3. Petunya çok nemli toprakları sevmez. Bu yüzden sık sık sulama yapılmamalıdır. Bunun yerine toprak kurumaya başladıkça sulama yapılmalıdır.
  4. Kahkaha çiçeğini rüzgar ve yağ alan yerlerden korumanız gerekir. 
  5. Bitki uzadıkça sarmaşık bir görünüme kavuşur. Bitkinin sağlığı için saksıya destek çıtaları yerleştirerek bitkinizin daha rahat büyümesini sağlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Frezya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  2. Şakayık nasıl yetiştirilir?
  3. Karabiber nasıl yetiştirilir?
  4. Pampas otunun dökülmemesi için ne yapılır?
  5. Çiçek coşturan tarifleri

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden