Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Birçok insan kahve içmekten hoşlanır, ancak kişisel tercihler veya sağlık nedenleriyle kafein alımını sınırlamak isterler.Bu insanlar için kafeinsiz kahve mükemmel bir alternatiftir. Kafein çıkarılmış olması dışında, kafeinsiz kahve normal kahve gibidir.
Decaf, kafeinsiz kahvenin kısaltmasıdır. Kafeinlerinin en az %97'si alınmış kahve çekirdeklerinden elde edilen kahvedir. Kahve çekirdeklerinden kafeini çıkarmanın birçok yolu vardır. Çoğu su, organik çözücüler veya karbondioksit içerir. Kahve çekirdekleri, kafein özü çıkana kadar çözücü içinde yıkanır, ardından çözücü çıkarılır. Kafein, İsviçre Su İşlemi olarak bilinen bir yöntem olan karbon dioksit veya bir kömür filtresi kullanılarak da çıkarılabilir. Kahve çekirdekleri kavrulmadan ve öğütülmeden önce kafeinsizleştirilir. Kafeinsiz kahvenin besin değeri, kafein içeriği dışında normal kahve ile hemen hemen aynı olmalıdır. Ancak, kullanılan yönteme bağlı olarak tat ve koku biraz daha hafif olabilir ve renk değişebilir. Bu, kafeinsiz kahveyi, normal kahvenin acı tadı ve kokusuna duyarlı olanlar için daha hoş hale getirebilir.
Kafeinsiz kahve tamamen kafeinsiz değildir. Aslında, genellikle fincan başına yaklaşık 3 mg olmak üzere değişen miktarlarda kafein içerir. Bir çalışma, her 180 ml kafeinsiz kahvenin fincan başına 0-7 mg kafein içerdiğini buldu. Öte yandan, ortalama bir fincan normal kahve, kahve türüne, hazırlama yöntemine ve fincan boyutuna bağlı olarak yaklaşık 70-140 mg kafein içerir. Bu nedenle, kafeinsiz kafein tamamen kafeinsiz olmasa bile, kafein miktarı genellikle çok düşüktür. Kahve, bahsedildiği kadar kötü değildir. Aslında Batı diyetindeki en büyük tek antioksidan kaynağıdır. Kafeinsiz kahve genellikle normal kahve ile benzer miktarda antioksidan içerir, ancak bunlar %15'e kadar daha düşük olabilir. Bu fark, büyük olasılıkla kafeinsizleştirme işlemi sırasında küçük bir antioksidan kaybından kaynaklanmaktadır. Normal ve kafeinsiz kahvedeki ana antioksidanlar hidrosinamik asitler ve polifenollerdir. Geçmişte şeytanlaştırılmış olmasına rağmen, gerçek şu ki, kahve çoğunlukla sizin için iyidir. Esas olarak antioksidan içeriğine ve diğer aktif maddelere atfedilen sayısız sağlık yararı ile bağlantılıdır. Bununla birlikte, kafeinsiz kahvenin belirli sağlık etkilerini belirlemek zor olabilir. Bunun nedeni, çoğu çalışmanın normal ve kafeinsiz kahve arasında ayrım yapmadan kahve alımını değerlendirmesi ve bazılarının kafeinsiz kahveyi içermemesidir. Ayrıca, bu çalışmaların çoğu gözlemseldir. Kahvenin fayda sağladığını kanıtlayamazlar, sadece kahve içmenin onlarla ilişkili olduğunu kanıtlayabilirler. Hem düzenli hem de kafeinsiz kahve içmek, tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Her günlük fincan, riski %7'ye kadar azaltabilir. Bu, kafein dışındaki elementlerin bu koruyucu etkilerden sorumlu olabileceğini düşündürmektedir. Kafeinsiz kahvenin karaciğer fonksiyonu üzerindeki etkileri, normal kahveninkiler kadar iyi çalışılmamıştır. Bununla birlikte, büyük bir gözlemsel çalışma, kafeinsiz kahveyi karaciğer enzim seviyelerinde azalma ile ilişkilendirdi ve bu da koruyucu bir etki olduğunu gösteriyor. Kafeinsiz kahve içmek, erken ölüm riskinde küçük ama önemli bir azalmanın yanı sıra felç veya kalp hastalığından ölümle de bağlantılıdır. Hem normal hem de kafeinsiz kahvenin yaşa bağlı zihinsel gerileme üzerinde olumlu etkileri var gibi görünüyor. İnsan hücre çalışmaları ayrıca kafeinsiz kahvenin beyindeki nöronları koruyabildiğini gösteriyor. Bu, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Kahve içmenin yaygın bir yan etkisi mide ekşimesi veya asit reflüdür. Birçok insan bu durumu yaşar ve kafeinsiz kahve içmek bu rahatsız edici yan etkiyi hafifletebilir. Kafeinsiz kahvenin normal kahveden önemli ölçüde daha az asit geri akışına neden olduğu gösterilmiştir. Kafein toleransı söz konusu olduğunda çok fazla bireysel değişkenlik vardır. Bazı insanlar için bir fincan kahve aşırı olabilirken, diğerleri için daha fazlası ile kendilerini iyi hissedebilir. Bireysel tolerans değişebilirken, sağlıklı yetişkinler günde 400 mg'dan fazla kafeinden kaçınmalıdır. Bu kabaca dört fincan kahveye eşdeğerdir. Artan tüketim, kan basıncının yükselmesine ve uyku eksikliğine yol açarak kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Aşırı kafein ayrıca merkezi sinir sistemini bunaltabilir, huzursuzluk, endişe, sindirim sorunları, kalp aritmisi veya hassas kişilerde uyku sorunlarına neden olabilir. Kafeine karşı çok hassas olan kişiler, normal kahve alımını sınırlamak veya kafeinsiz veya çaya geçmek isteyebilirler. Hamile ve emziren kadınların kafein alımını sınırlamaları tavsiye edilir. Çocuklar, ergenler ve anksiyete teşhisi konan veya uyumakta güçlük çeken bireylerde kafeinsiz kahve tercih edebilirler. Şunlara da göz atın;Kafeinsiz Kahvede Ne Kadar Kafein Var?
Antioksidanlarla Yüklüdür ve Besin İçerir
Kafeinsiz Kahvenin Sağlığa Faydaları
Kim Kafeinsiz Kahveyi Normal Kahveye Tercih Etmeli?