Kaçınılması Gereken 10 Depolama Hatası
Gıda israfını azaltmak her zamanki kadar önemli. Bu sebeple gıdaları doğru şekilde saklamak, depolamak en doğru seçenektir. Sizler için kaçınmanız gereken depolama hatalarından bahsettik. İşte, kaçınılması gereken 10 depolama hatası:

Gıda israfını azaltmak her zamanki kadar önemli: Dünya çapında her yıl 1,4 milyar ton gıda israf ediliyor ve ABD gıda arzının %30 ila 40'ını kaybederek başı çekiyor. Bireyler, aileler ve topluluklar olarak, ürettiğimiz gıda atığı miktarında büyük bir fark yaratma gücüne sahibiz. Ancak bunu yapabilmek için gıdayla olan ilişkimizi saklama gibi yanıltıcı derecede kolay bir şeyden başlayarak değiştirmemiz gerekiyor. Ne yazık ki, çoğumuz ürünleri depolamak söz konusu olduğunda daha hızlı bozulmaya, besin maddelerinin kaybına ve önlenebilir gıda israfına yol açan yaygın hatalar yapıyoruz.

Buzdolaplarımızın çalışma şeklini veya bitkisel gıdaların saklama sırasında birbirleriyle nasıl tepki verdiğini incelemek gibi basit adımlar atarak, satın aldığımız gıdaların raf ömrünü önemli ölçüde değiştirebiliriz. Bu bize sadece para kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda çöplüklere giden yiyecek miktarının azalmasına da yardımcı olacak ve sonuç olarak çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır. Birkaç basit değişiklikle, bu yaygın ürün depolama hatalarından kaçınabilir ve gıda israfını azaltırken ürünlerinizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

  1. Ürünleri Orijinal Ambalajında Saklamak

Çoğu ürün plastik paketleri ile gelir. Ve bir kısmı delikli şeffaf ambalajdan gerçekten fayda sağlarken, çoğu zaman bozulabilir gıdaları kurtarmak yerine plastik kalıntılar- buzdolabınızdaki nemli bir plastik torba içinde çürüyen marul bulduğunuz her zaman bir düşünün. Neyse ki, daha az plastik kullanarak meyve ve sebzelerinizi taze tutmanın yolları var.

Hem alışveriş yapmak hem de ürünlerinizi saklamak için bez çanta kullanmak daha sürdürülebilir bir seçenektir. Sadece satın aldığınız plastik miktarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda meyve ve sebzelerinizin "terleme" nedeniyle erken bozulmasını da önler. Sadece yeniden kullanılabilir çantalarınızı sık sık temizlemeyi unutmayın. Yapraklı yeşillikler ve bitkiler en iyi muslin torbalarda saklanırken, dolmalık biber, Brüksel lahanası, karnabahar ve patlıcan pamuk veya keten torbalarda saklanabilir. Pamuklu bulaşık havluları da işe yarayacaktır, bu nedenle yeni bir şey için savurganlığa gerek yoktur.

Ürünleri daha uzun süre taze tutmanın yanı sıra, mağazadan satın alınan ambalajları çıkarmak da daha verimli ve estetik açıdan hoştur. Bazı buzdolabı düzenleme meraklıları her şeyi cam kavanozlarda tutmaya yemin ederken, istiflenebilir kare ve dikdörtgen kaplar çok daha az yer kaplar. Hangi şekli veya malzemeyi seçerseniz seçin, şeffaf kaplar kullanmak buzdolabınızın daha düzgün görünmesine ve daha iyi dönmesine yardımcı olur.

  1. Ürünleri Önleyici Olarak Yıkamak

Taze ürünlerinizi evinize gelir gelmez durulamak istiyorsanız, muhtemelen en iyisi beklemektir. Kirli ürünleri buzdolabında tutmak iğrenç görünebilir, ancak çok erken yıkandıktan veya düzgün kurutulmadıktan sonra çürümesi daha kötü olmalı. Bakteriler ve kir, yıkamanın ana nedenleridir, bu nedenle onları buzdolabından uzak tutmak istemek anlaşılabilir, ancak yıkamanın yarattığı nem, bakterilerin üremesine neden olabilir. Çoğu meyve ve sebze muhtemelen mağaza teşhiri için temizlenmiştir, bu nedenle onları kullanmadan hemen öncesine kadar kuru tutmak tazeliklerini korumanın en iyi yoludur.

Ek olarak, önceden yıkanmış ürünleri yıkamanız gerekip gerekmediği konusunda şüpheniz varsa, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. Paketlenmiş yeşillikler güvenlidir, ancak paylaşılan cihazlar veya yıkanmamış eller yoluyla hayvansal ürünlerden gelen zararlı bakterilere maruz bırakarak onları kirletmemek için dikkatli olmanız gerekir. Diğer tüm ürünlerin tüketilmeden önce suyla iyice yıkanması gerekir- ancak bunu zaten bildiğinizden eminiz.


  1. Birbiri İçin Yanlış Olan Yiyecekleri Eşleştirmek

Instagram'daki renk uyumlu buzdolabı fotoğraflarına aldanmayın- tüm meyve ve sebzeler bir arada tutulamaz. Onları nasıl ve nerede sakladığınız önemlidir. Taze ürününüz solmaya devam ediyorsa bunun nedeni etilen olabilir. Bitkilerde bulunan bu gaz halindeki hormon büyüme ve gelişmelerini etkiler. Başka bir deyişle, olgunlaşmalarına yardımcı olan şey budur. O kadar güçlü ki, meyvelerin mağazada mükemmel şekilde olgunlaşmasını sağlamak için ticari olarak bile kullanıyorlar.

Evde ürün depolama konusunda uzmanlaşmak için, hangi bitkilerin etilen ürettiğini ve hangilerinin buna duyarlı olduğunu bilmeniz ve onları ayrı tutmaya çalışmanız gerekir. Temel kural, meyve ve sebzelerin ayrı tutulması gerektiğidir. Muz, kavun, elma, domates ve avokado etilen üreten ürünlerden bazılarıyken brokoli, salatalık, yeşil yapraklı sebzeler ve şeftali etilene duyarlıdır. Öte yandan, çoğu çilek ve narenciye etilene duyarlı değildir ve herhangi bir bitkisel gıdanın yanında güvenle saklanabilir. Aynı şey patates, sarımsak ve ananas için de geçerli ama bunlar buzdolabında saklanmamalıdır.

  1. Buzdolabında Yanlış Yeri Seçmek

Çoğu insan meyve ve sebzelerini aynı yerde saklama eğilimindedir. Bunu "üretim çekmecesi" olarak biliyor olabilirsiniz. Hatta üzerinde küçük meyve ve sebze resimleri olabilir. Ancak bu sizi yanıltmasın: Bilindiği üzere tüm ürünler sebzelik çekmecesine ait değildir. Hatta doğru kullanmazsanız ürün mezarlığına dönüşebilir.

Dikkate alınması gereken en önemli şey nemdir. Buzdolapları, çabuk bozulan ürünler için en iyi ortam olmayan soğuk ve kuru hava üretmek üzere tasarlanmıştır. Alttaki çekmece, sınırlı hava akışı nedeniyle buzdolabınızın en nemli yeridir. İnce kabuklu sebzeler ve yeşillikler için mükemmel bir yer olsa da, nemli ortamı solmaktan ziyade çürümeye meyilli yiyecekler için zararlı olabilir. Mümkünse, buzdolabı ayarlarını her ikisine de hitap edecek şekilde ayarlayın. Değilse, daha az "susayan" bitkileri sebzelik çekmecesinin dışında, buzdolabının daha soğuk olduğu arka tarafına daha yakın tutun.

Meyve ve sebzelerinizi taze tutmanın bir başka yolu da sebzelik çekmecelerini aşırı doldurmadığınızdan emin olmaktır. Ürünün nefes almasına izin verecek kadar boşluk bırakın.


  1. Her Şeyi Gevrek Tutmak İçin Su Kullanmamak

Buzdolabınızda bir kutu lapa gibi salatalık, bir torba sümüksü yeşil soğan veya bir kutu acınası, küçülmüş havuç keşfetmekten daha fazla hayal kırıklığı yaratan çok az şey vardır. Neyse ki, bundan kaçınmak için fazladan zaman veya para harcamanıza gerek yok. Çözüm, solmaya eğilimli sebze ve meyveleri su dolu kaplarda buzdolabında saklamak kadar basit.

Otların ve taze soğanların tazeliğini korumak için iyi bir teknik, onları çiçekmiş gibi saklamaktır. Bunu yaparken, sapların uçlarını durulayarak kir veya balçıkları temizlemek önemlidir. Kabın içine çok az su koyduğunuzdan emin olun. Sera etkisi yaratmak ve kurumasını ve aşırı soğumasını önlemek için üst kısımları gevşek bir plastik torba ile örtün.

Havuç, dikey veya yatay bir kapta suya batırılırsa haftalarca taze tutulabilir. Kereviz gibi su açısından zengin diğer sebzeler de bu şekilde saklanmaktan fayda görecektir. Son olarak, tamamen kuru tutulmazlarsa bütün salatalıklar ıslak bir karmaşaya dönüşecekken, dilimlenmiş salatalıklar soğuk suyla dolu hava geçirmez bir kapta gelişecektir. Bu şekilde ne saklıyorsanız, ürünü daha uzun süre taze tutmak için suyu düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın.

  1. Bıçakla Cömert Olmak

Toplu pişirme ve yemek hazırlama, son beş yılda para ve zaman kazandıran ev yemek sistemleri olarak popülaritesini artırıyor. Her ikisi de, hafta boyunca tadını çıkarmak için malzemelerin ve hatta tüm öğünlerin partiler halinde hazırlanmasını gerektirir. Ancak tüm sebzelerinizi Pazar günü yıkayıp doğramak ve düzgün bir şekilde kaplara koymak daha uygun olsa da raf ömürleri kısalacaktır. Hemen tadını çıkarmayı planlamıyorsanız, çoğu meyve ve sebzeyi bütün olarak ve yıkanmadan saklamak en iyisidir. Bu aynı zamanda muhtemelen önceden kesilmiş meyve ve sebzelerden uzak durmanız gerektiği anlamına gelir.

Bu kuralın önemli bir istisnası vardır. Havuç, turp veya pancarı salkım halinde alırsanız, kökleri saklamadan önce yeşilliklerini kesmeniz önerilir. Bunun nedeni, üst kısımların köklerden daha hızlı solacak olması ve bağlı kalmaları halinde köklerden nemi çekmesidir. Kesilen yeşillikleri atmak yerine salatalarda ve pesto soslarda tüketebilir, biriktirdiğiniz yiyeceklerden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz

  1. Buzdolabındaki Yiyecekleri Döndürmemek

Süpermarketlerin her gün satmak zorunda oldukları bozulabilir ürünlerin bolluğunu nasıl yönettiklerini hiç merak ettiniz mi? Veya restoranlar sundukları yemeğin taze olduğundan nasıl emin oluyor? Cevap FIFO yöntemidir. Bu, ticari ve endüstriyel ortamlarda kullanılan "ilk giren ilk çıkar" konseptini izleyen bir stok rotasyon sistemidir. Bu sistem, soğutulmuş ve donmuş ürünler ile kuru depolamadaki ürünler için geçerli olup gıdaların taze olmasını ve israfın en aza indirilmesini sağlar. Bu yöntemi evde uygulamak için mamaların üzerinde son kullanma tarihi belirlemeli, son kullanma tarihi en erken olan ürünleri öne koymalı ve önce öndekileri kullanmalısınız. Gıda israfını azaltmak ve diyetinize daha fazla ürün katmak istiyorsanız, bu yöntem tam size göre.

Yiyeceklerinizi yeniden kullanılabilir kaplarda saklıyorsanız, son kullanma tarihlerini izlemek için bunları etiketlediğinizden emin olun. Size yardımcı olması için buzdolabının üzerine ürün ömürlerinin kullanışlı bir çıktısını da yerleştirebilirsiniz. Son olarak, FIFO'nun devam eden bir süreç olduğunu unutmayın. Her yeni market gezisinden sonra, eski ürünlerin bozulmadan önce tüketilebilmesi için buzdolabındaki yiyecekleri her zaman değiştirin.

  1. Tezgahta Tutmanız Gerekenleri Soğutmak

Tüm taze yiyeceklerin buzdolabına ait olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu bir yanılgıdır. Mantığa aykırı görünebilir, ancak bazı meyve ve sebzeleri tezgâhta veya evinizin başka bir yerinde tutmak aslında raf ömürlerini uzatabilir ve yiyecek israfınızı azaltabilir. Tasarruf edeceğiniz tüm buzdolabı alanından bahsetmiyorum bile!

Örneğin çiğ patates asla buzdolabına koymamanız gereken besinler arasında yer alır. Bunun nedeni, soğuğun kimyasal bileşimlerini etkilemesi, nişastalarını şekere dönüştürmesi ve onları hem görsel hem de dokusal olarak itici hale getirmesidir. Aynı şey tatlı patatesler için de geçerli. Soğuk, soğan, arpacık soğanı ve sarımsakta filizlenmeyi ve erken küflenmeyi teşvik eder, bu nedenle en iyi şekilde karanlık ve kuru bir yerde saklanırlar- patateslerin veya diğer etilene duyarlı bitkilerin yanında değil. Adından da anlaşılacağı gibi, kış kabakları serin ve nemli ortamlardan hoşlanmaz, balkabakları da sevmez. Son olarak, domatesleri soğutmak büyük bir tehlike işaretidir. Lezzet ve dokuyu önemli ölçüde değiştirir ve olgunlaşmasını engeller.

Meyve açısından, muz ve hurma oda sıcaklığını tercih eder ve tezgah üzerine yerleştirmenin keyfini çıkarır. Elma, mango, armut, avokado ve çekirdekli meyvelerin çoğu gibi klimakterik meyveler, oda sıcaklığında bırakılırsa daha hızlı olgunlaşır, bu nedenle, onları beğeninize göre biraz fazla sert aldıysanız, onları dışarıda bırakmak en iyisidir. Biraz fazla meyve yerseniz, onu her zaman dondurabilir veya ev yapımı konserveler yapabilirsiniz.

  1. Buzdolabını Temizlememek

Açık gibi görünse de, konu buzdolaplarımızı lekesiz tutmaya geldiğinde çoğumuz gerekli özeni göstermiyoruz. Göz korkutucu bir görev gibi görünse de, sık sık yaparsanız buzdolabını temizlemek aslında o kadar da karmaşık değildir. Bu rafları her hafta nemli bir bez ve çok amaçlı bir temizleyici kullanarak ovalamak için zaman ayırmanızı önerir. Kapıdaki lastik conta aylık temizlik gerektirirken, koku giderme ve buz çözme altı ila 12 ayda bir yapılabilir.

Buzdolabınızı düzenli olarak temizlemenin ek faydaları arasında, elinizin altında bulunan yiyecekler hakkında her zaman genel bir fikriniz olduğu için daha kolay yemek planlaması yer alır. Ek olarak, buzdolabınızda tam olarak ne olduğunu bilmek, malzemeleri karıştırıp eşleştirdiğinizde yaratıcılığı tetikleyebilir. Buzdolabınızı temizlemek, saklama alanınızı ve hava akışınızı artırmanın yanı sıra süresi dolmuş ürünleri ortadan kaldıracaktır. Son olarak, yiyecek israfınızı azaltma potansiyeline sahiptir, çünkü düzenli temizlik rotasyonla el ele gider ve yiyeceklerin son kullanma tarihi geçmeden önce tadını çıkarmanızı sağlar.

  1. Canlandırabileceğinizi Dışarı Atmak

Yiyecek israfını azaltmanın, yiyecekleri ileri dönüştürmekten veya yeniden kullanmaktan daha iyi bir yolu yoktur. Solmuş yeşillikler, aşırı olgunlaşmış meyveler, sebze artıkları- bunların hepsi kompost kutusuna veya çok daha kötüsü çöp kutusuna gidebilir. Ya da ikinci bir hayata sahip olabilirler. Kökten sapa pişirme son on yılda ilgi görüyor ve bunun iyi bir nedeni var: Aksi takdirde atılacak olanı yaratıcı bir şekilde yeniden kullanmanın doğası gereği tatmin edici bir yanı var.

Kullanım ömrü geçmiş taze ürünleri saklamanın sayısız yolu vardır. Birincisi, onu canlandırabilirsin. Solmuş yeşillikler veya gevşek sebzeler canlandırıcı bir buz banyosuyla hayata döndürülebilir. Alternatif olarak, onu konserve edebilirsiniz: Olgunlaşmış meyveler ve yemişler harika reçeller veya kompostolar yapar. Son olarak, onunla yemek pişirebilirsiniz: Küflü ve bariz bir şekilde çürümüş olmadıkça, solmuş veya fazla olgunlaşmış ürünlerin çoğu yemek için güvenlidir ve çeşitli tariflerde işe yarayabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Buzdolabı ayarı kaç olmalı?
  2. Buzdolabı nasıl tassarruflu kullanılır?
  3. No frost buzdolabı nedir?
  4. Yeşillikler buzdolabında nasıl saklanmalı?
  5. Buzdolabı kokusu nasıl giderilir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video