Hamur işi tariflerinde sık sık kullanılan kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir asit karışımından elde edilen kimyasal bir bileşiktir. Gıdaların hacmini artırmak, hafifletmek ve kabartma amacıyla kullanılır. Eğer çayın yanında yiyebileceğiniz kek veya kurabiye yaparken, evde hiç kabartma tozu kalmadığını fark ederseniz, farklı malzemelerden yararlanabilirsiniz. İşte, kabartma tozu yerine kullanabileceğiniz 6 farklı malzeme:
Süt, biraz ekşimeye başladığında, içindeki bakteriler asidik özellikler taşımaya başlar ve hamurun kabarmasına yardımcı olur. 1 çay kaşığı kabartma tozunun yerine, yarım bardak ekşi süt kullanabilir ve tarifinizi kurtarabilirsiniz. Eğer tarifinizde sıvı miktarı çoksa, ekşi süt kullanırken diğer ürünlerin ölçüsünü azaltabilirsiniz.
Daha önce sizlere kabartma tozu ve karbonat arasındaki farkları anlatmıştık. Ancak karbonatın hafiften tuzlu olduğu ve dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini unutmayın. 1 çay kaşığı kabartma tozu yerine, 2 buçuk çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz.
Hazır olarak alınan ayran, içinde fermente bakteriler barındırır. Unlu karışımlarda yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım, tarifinizde 1 paket kabartma tozu etkisi yaratacaktır.
Unlu tariflerde kabartma tozu ölçüsünde beyaz sirke kullanarak, unlu karışımın mayalanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak tatlı tariflerde kullanmamaya özen gösterin.
Omlet, sufle gibi tariflerde kabartma tozu yerine yumurta akı kullanabilirsiniz. Bunun için yumurta akını iyice çırpın. Yumurta akı bembeyaz olup köpük kıvamına gelene kadar işleme devam edebilirsiniz. Kek tarifleri için de, listedeki yumurta sayısına 1 yumurta akı ekleyebilirsiniz. Köpüren yumurta akını söndürmeden tarifinize yedirin.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Şunlara da göz atın;