Kabak Nasıl Kurutulur: Dolmalık, Kızartmalık ve Yemeklik Kabak Kurutma Teknikleri
Yaz aylarının en sevilen sebzelerinden biri olan kabak, farklı şekillerde pişirilerek birçok tarifte kendine yer bulur. Peki, kabak nasıl kurutulur? İşte, yemeklik, kızartmalık ve dolmalık kabak kurutma yöntemleri:

Kabak, hem hafif, hem de sağlıklı olması sebebiyle yaz aylarının en sevilen sebzelerinden biridir. Kızartma, yemek ve dolma yapımında kullanılan kabak, aynı zamanda meze ve salataların da vazgeçilmezidir. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde de yer verilen kabak, güneşte veya fırında kurutulabilir. Ancak kabağı kurutmadan önce hangi yemekte kullanılacağına karar vermeniz çok önemli. Bu sayede kabağı doğru bir şekilde doğrayabilir ve en uygun şekilde kurutabilirsiniz.

Kabak kurutmak için en ideal zamanlar, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu yüzden kurutma işlemini hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde yapın.

Dolmalık Kabak Nasıl Kurutulur?

  1. Öncelikle dolmalık olarak kurutacağınız kabakların iri olmasına dikkat edin. İri ve olgun kabaklar, dolma için daha lezzetlidir. 
  2. Kabakları iyice yıkayın ve sap kısımlarını kesin.
  3. Ardından kabuklarını alacalı bir şekilde soyun. Dilerseniz hiç soymadan da kullanabilirsiniz.
  4. Kabakları tam ortadan ikiye bölün ve içini boşaltın. Bu iç kısmı farklı yemeklerde kullanarak değerlendirebilirsiniz.
  5. Kabakların içini boşalttıktan sonra, kalın bir ipe ortaları aşağı bakacak şekilde dizin.
  6. Kabakları ipe dizerken birbirine temas etmemesine ve çok sıkışık olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde kabaklar küflenmeye başlayacaktır. 
  7. Kabakları ipe dizdikten sonra, ipi doğrudan güneş ışığı almayan, gölge bir yere serin veya asın. 
  8. Kabakları dizeceğiniz zaman güneş olması ve hava sıcaklığının yüksek olması çok önemlidir. Bu sayede kabaklar kısa sürede kurur.
  9. Kabaklar, ortalama 2-3 gün içinde tamamen kuruyacaktır. Tamamen kuruyana kadar her gün kontrol edin. Gerekirse ters taraflarını çevirerek hiç bir yerinin nemli kalmamasını sağlayın.
  10. Kuruttuğunuz dolmalık kabakları buzdolabı poşeti veya bez torbalara yerleştirerek saklayın.

Kızartmalık Kabak Nasıl Kurutulur?

Kabakları yıkayın ve güzelce kurulayın. Ardından 1-2 cm kalınlıkta olacak şekilde dilimleyin. Güneş gören bir yere temiz bir bez örtün. Dilimlediğiniz kabakları, birbirine değmeyecek şekilde dizin. Günde iki kez kabakları ters yüz edin. Tamamen kuruduğunda kabakları toplayın ve poşetlere doldurun.

Yemeklik Kabak Nasıl Kurutulur?

Kabakları yıkayıp kurulayın. Kabuklarını alacalı bir şekilde soyun. Yemekte kullanacağınız şekle göre küp küp veya halka şeklinde dilimleyin. Güneş gören bir yere temiz bir örtü serin ve kabakları bezin üzerine yayın. 2-3 gün içinde kabaklar kuruyacaktır.

Kuruyan kabakları kısa sürede kullanacaksanız bez torbalara doldurun ve serin bir yerde muhafaza edin. Eğer kış için saklayacaksanız, porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetleri hava almayacak şekilde bağladıktan sonra, tarih etiketi yapıştırın ve buzlukta muhafaza edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Elma nasıl kurutulur?
  2. Kayısı nasıl kurutulur?
  3. Domates nasıl kurutulur?
  4. Çilek nasıl kurutulur?
  5. Biber nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet