Kabak Dolmasının Lezzetini Artıran Püf Noktaları
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Kabak dolması yaparken lezzetli ve tam kıvamında bir sonuç almak için bazı püf noktaları var. Baharatların dengesi, kabak seçimi, iç harcı gibi pek çok detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. İşte kabak dolması yapmanın püf noktaları!
Kabak Dolmasının Lezzetini Artıran Püf Noktaları

Kabak dolması, hem hafifliğiyle hem de doyuruculuğuyla sofraların vazgeçilmezlerinden biridir. Lezzetli bir dolmanın sırrı ise doğru kabak seçiminden harcın kıvamına, pişirme süresinden baharat dengesine kadar küçük ama etkili detaylarda gizlidir. İşte kabak dolması yapmanın ipuçları!

kabak dolması

Kabak Seçimi

Orta boy, taze ve sert kabaklar seçmeye özen gösterin. Ne çok büyük ne çok küçük olsun. Çok yumuşak olanlar pişerken dağılabilir. Sap ve dip kısımlarını düzgünce kesin, ama kabakların altını çok oymamaya dikkat edin ki içi pişerken dolma dağılmasın.

Kabakların Oyulması

Kabakları oymak için oyacak kullanın. İçlerini fazla inceltmeden oyun, çok ince olursa pişerken yırtılır. Yaklaşık 1 cm kalınlık idealdir.

İç Harç

Harcı hazırlarken soğan, pirinç, salça, baharatlar, biraz domates, dilerseniz kıyma veya sadece zeytinyağlı yapabilirsiniz. Pirinci mutlaka önceden yıkayın ve biraz dinlendirmeye bırakın. Fazla suyu süzülsün. İç harca az miktarda zeytinyağı ve limon suyu eklemek lezzetini artırır.

Baharatlar

Klasik baharatlar; tuz, karabiber, nane, pul biber, kimyon. Zeytinyağlı yapıyorsanız kuru nane ve biraz tarçın da çok yakışır.

Dolmaları Doldurma

Kabakları ağzına kadar değil, biraz eksik doldurun. Pirinç şişeceği için taşmasını önlemiş olursunuz. Üzerine domates dilimi veya kabak içi kapak gibi konulabilir.

Pişirme

Tencerenin dibine kabakların devrilmemesi için birkaç dilim domates veya kabak kabuğu dizin. Üzerine bir tabak kapatmak, dolmaların dağılmasını engeller. Kısık ateşte, kontrollü bir şekilde pişirin. Pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika yeterlidir. Suyuna biraz salça, zeytinyağı ve limon suyu eklemek hem lezzet hem de renk katar.

Servis

Zeytinyağlıysa soğuk, kıymalıysa sıcak servis edin. Üzerine sarımsaklı yoğurt da çok yakışır.

Şunlara da göz atın:

  1. Kabak Kavurmadan Önce mi, Sonra mı Tuzlanmalı?
  2. Kabak Çiğ Yenir Mi?
  3. Kabak Soyulmalı Mı?
  4. Kabak Nasıl Dondurulur?
  5. Kabak Çekirdeği Çiğ Yenir Mi?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Soğan ve Salça Nasıl Kavrulur?
Yemeğin Salçası Nasıl Ayarlanır?
Poğaça En Güzel Hangi Ayarda Pişer?
Buzlukta Kararan Patates Yenir Mi?
Filizlenme ve Çimlenme Aynı Şey Midir?
Benzedikleri Organa İyi Gelen 10 Besin