Kabak Çiğ Yenir Mi?
Kabak çiğ yenir mi, güvenli mi? Çiğ kabağın yan etkisi olur mu? İşte, çiğ kabağın potansiyel yan etkileri ve tüketim şekilleri:

Kabak, mutfakta geniş bir kullanım alanına sahip olan bir sebze türüdür. Genelde pişmiş olarak tüketilen bu besin, salata, sos gibi yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kabak, vitamin ve minerallerle doludur. Sindirim sağlığının düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabakta bulunan su ve lif, kabızlık riskini azaltır. Ayrıca kalorisi düşüktür ve iştahınızı baskılayabilir. 

Çiğ Kabak Yenir Mi?

  1. Çiğ kabak, genellikle hiç yan etkisi olmadan tüketilebilen bir besindir.
  2. Ancak acı çiğ kabaklar, Cucurbitacinlerden gelir. Cucurbitacin içeriği yüksek olan gıdaları tüketmek, sığır ve koyunlarda zehirlenme ve ölümle ilişkilendirilmiştir. İnsanlarda ise mide bulantısı, kusma, saç dökülmesi, ishal ve ölümle ilişkilendirilebilir.
  3. Bu etkiler genelde, yabani kabaklarda daha fazla görülür. Ticari olarak satılan kabaklarda nadir olarak görülür. Eğer kabağı ısırdığınızda tadının nahoş ve acı olduğunu hissederseniz, riski azaltmak için kabakları atmanız ve tüketmemeniz daha doğru olacaktır. 
  4. Çiğ kabak yemenin diğer yan etkisi ise, şişkinliktir. Çözünür lifler gaza ve şişlinliğe yol açabilir.
  5. Herhangi bir çiğ meyve ve sebzede olduğu gibi, çiğ kabak tüketmek bakteri ve parazitlere yakalanma riskini artırabilir. 
  6. Bu durumu önlemek için, kabağı yemeden önce temiz bir fırçayla ovalayın ve meyveyi soğuk suyla güzelce yıkayın. Bu sayede bakteriler azalabilir. 

Çiğ Kabak Güvenli Mi?

Manav ve pazarlarda satılan kabakların birçoğu güvenlidir. Bakterilerin bulaşma riskini önlemek için, kabaklar güzelce temizlenmelidir. Ayrıca acı ve farklı bir tada sahip olan kabaklar da, tüketilmemelidir. Bunun dışında kabak, buzdolabında saklanmalıdır. Oda sıcaklığında daha çabuk bozulabilir. Kabağın, çok fazla pişirilmesi de önerilmez. Çünkü pişme süresi arttıkça, içindeki besin değerlerini kaybedebilir.

Çiğ Kabak Nasıl Yenir?

Çiğ kabağı sağlıklı bir şekilde tüketmek için, kabuklarını soyun ve suyla güzelce yıkayın. Ardından rendeleyin. Yoğurt, mayonez, zeytinyağı ve ceviz içi ile karıştırarak salata yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz, çiğ tüketmek yerine mücver yapımında da kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Yağ çekmeden kabak nasıl kızartılır?
  2. Kabak yemekleri
  3. Kabak nasıl saklanır?
  4. Kabaklı diyet yemekleri
  5. Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı