Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Gece kabak çekirdeği yenir mi? Kabak çekirdeği nasıl tüketilir? Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan kabak çekirdeği faydaları ve kullanımı:

Kabak çekirdeği, bal kabağının içindeki çekirdeklerin kurutulmasıyla elde edilir. Halk arasında çok sevilen kabak çekirdeği, hem yemeklerde, hem de sade olarak tüketilen bir kuruyemiştir. Düzenli olarak tüketildiğinde sağlık açısından birçok faydası vardır. Peki, kabak çekirdeği neye iyi gelir ve nasıl tüketilir? İşte, kabak çekirdeğinin faydaları ve kullanımı:


Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  1. Çinko, bakır ve magnezyum bakımından zengindir.
  2. İçeriğinde bulunan yüksek lifler, kemikleri güçlendirir. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi ve kas kaybı riskini düşürür.
  3. Zengin bir E vitamini kaynağıdır. Böylece göz sağlığını korur.
  4. Yüksek antioksidan içeriği ile iltihabı azaltmanın yanı sıra erken yaşlanmayı ve kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
  5. Karotenoidler ve E vitamini dahil olmak üzere hücre koruyucu antioksidanlarla doludur.
  6. Sağlıklı yağlar barındırır. ALA (alfa linolenik asit) adı verilen bitki bazlı omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir. ALA’nın yalnızca küçük bir kısmı somon gibi yağlı balıklarda bulunan önemli EPA ve DHA omega 3 lerine dönüştürülür. ALA, kalp hastalıklarından korunma, damar sertleşme riskinin azalması ve iltihap karşıtı faydalar sunar.
  7. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enerjiyi artırır ve ruh halini iyileştirir. İçeriğindeki çinko ve demir minerali bağışıklık fonksiyonu için hayati önem taşır. Bunlar dışında kabak çekirdeği mantar ve virüs karşıtıdır.
  8. Kabak çekirdeği, sperm kalitesini arttırabilir.
  9. Kilo verme sürecine destek olur.
  10. Kabak çekirdeği yağı, saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur.


Gece Kabak Çekirdeği Yenir Mi?

Gece yatmadan bir saat önce tüketilen kabak çekirdeği, yenilenen ve dinlenmeye geçen hücrelerin işlevini arttırır. Ayrıca rahat uyumanıza da yardımcı olur.


Kabak Çekirdeğinin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Her besinde olduğu gibi kabak çekirdeği de aşırı tüketilmemelidir. Ölçülü tüketildiğinde faydalı olan bu besin, aşırı tüketilmesi halinde bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
  2. Mide rahatsızlığı olan kişilerin, günde 1 avuçtan fazla kabak çekirdeği tüketmesi sakıncalı bir durumdur.
  3. Kabak çekirdeği, ölçülü tüketildiğinde kilo vermeye destek olur. Ancak kalori değeri yüksek olduğu için, aşırı tüketilmemelidir. Bu durum kilo almanıza yol açabilir.
  4. Kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olur. Özellikle cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişiler, kabak çekirdeği aşırı tüketmemelidir.

Not: Kabak çekirdeği bazı kişilerde alerji yapabilir. Kabak çekirdeğine alerjiniz olmanız halinde kaşıntı, kızarıklık, deride döküntü gibi farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Eğer kabak çekirdeğine alerjiniz varsa, kesinlikle tüketmeyiniz.


Kabak Çekirdeği Besin Değerleri

28 gram (1/4 bardak) çiğ kabak çekirdeği yaklaşık 150 kcaldir, 15 gr sağlıklı yağlar, birkaç gram karbonhidrat ve 8 ila 10 gram arası bitkisel protein içerir.  


Kabak Çekirdeğinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Yulaf ezmesinden, salatalara, pişmiş sebzelerden çorbalara, tam tahıllı ekmeklerden, tatlılara kadar hemen hemen her şeyin üzerinde veya yapımında kabak çekirdeği serpilebilir, kullanılabilir. Bunlar dışında smoothielerde, yoğurtlarda, meyvelerin üzerine veya enerji bar veya topların yapımında kullanılabilir.  


Önemli not: Ciddi kronik hastalığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler, düzenli ilaç kullanan kişiler kabak çekirdeğini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Yağlı cilde sahip olanlar nasıl beslenmeli?
  2. Sivilce yapan besinler nelerdir?
  3. Brezilya cevizinin faydaları nelerdir?
  4. Kurt üzümü ne işe yarar?
  5. Zerdeçal nasıl tüketilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret