Japonya'nın Sokak Lezzetleri: 12 Nefis Sokak Yemeği
Japonya, hem yemekleri, hem de farklı kültürü ile en çok seyahat edilen ülkelerden biridir. Peki, Japonya'nın en meşhur sokak lezzetleri hangileri? İşte, yolu Japonya'ya düşenler için 12 farklı sokak lezzeti:

Japonya, yüzyıllardır süregelen kültürel gelenekleri ve farklı damak lezzetleri ile ön plana çıkan bir ülke. Turistler tarafından sıklıkla tercih edilen bu ülkede, Asya mutfağının en önemli lezzetlerine rastlamak mümkün. Bazı yemekler restoranlarda otururken tüketilirken, bazıları yalnızca sokak lezzeti olarak sunuluyor. Özellikle Tokyo ve Osaka gibi büyük kentlerde sokak lezzetleri her köşe başında görebilirsiniz. İşte, Japonya'ya gidenlerin mutlaka denemesi gereken sokak lezzetleri:

  1. Yakitori

Yakitori, Japonya'da her daim görebileceğiniz bir lezzettir. Tavuk etinin bambu şişlere geçirilmesi ve ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, sığır eti, balık ve deniz ürünleri ile de yapılabilir. Teriyaki sos ve soya sosu ile zenginleştirilen bu yemek, genellikle şişle birlikte servis edilir ve atıştırmalık olarak tüketilir.

Bakınız; Yakitori tarifi

  1. Tempura

Japon lezzetleri denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de, tempuradır. Karides, fileto, mantar ve sebze kızartmasından oluşan bu yemek, kızartma usulüyle pişirilir ve sosla birlikte servis edilir. 

Bakınız; Karides tempura

  1. Okonomiyaki

Japon pankeki veya Japon krebi olarak bilinen bu yemek, özellikle sabah saatlerinde tüketilir. Türk mutfağına da uygun olan bu lezzet, un ve yumurta karışımından oluşur. İsteğe göre sebze ve et ürünleri ile zenginleştirilir. Yakisoba eriştesi ile servis edilen okonomiyaki, mayonez, zencefil turşusu ve kurutulmuş yosun ile birlikte tüketilebilir.

Bakınız; Okonomiyaki

  1. Manju

Geleneksel bir Japon şekerlemesi olan manju, Japonya sokaklarında tatlı atıştırmalık olarak satılır. Pirinç tozu, un ve karabuğdaydan yapılan bu besin, kırmızı fasulye dolgusundan oluşur. Bazen kestane reçeli gibi farklı çeşitlerde de sunulabilir. 

Bakınız; Manju tarifi

  1. Matcha Muffin

Japon mutfağında sebze tüketimine çok önem verilir. Özellikle matcha, hem tatlılarda, hem de içeceklerde yaygın olarak kullanılır. Vegan muffini olarak bilinen matcha muffin ise, yeşil rengi ve lezzetiyle mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.

Bakınız; Matcha muffin

  1. Senbei

Pirinç krakeri olarak da bilinen senbei, özellikle Tokyo sokaklarına nam salmış yemeklerden biridir. Genellikle yeşil çay ile birlikte tüketilen senbeinin farklı boyut ve çeşitlerde versiyonları da bulunur. Öyle ki, marketlerde kurutulmuş olarak satıldığını da görebilirsiniz.

Bakınız; Senbei

  1. Takoyaki

Ahtapot topları olarak bilinen takoyaki, Japon mutfağının en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. Yeşil soğan, ahtapot ve zencefil ile hazırlanan bu toplar, kurutulmuş palamut rendesi serpiştirilerek sunulur. Takoyaki ve mayonez sosu ile birlikte servis edilir.

Bakınız; Takoyaki

  1. Mochi

Japon pirinç keki olarak bilinen mochi, son yıllarda ülkemizde de ilgi görmeye başlayan tatlı atıştırmalıklardan biridir. Yapışkan pirinç, mısır nişastası, su ve şeker ile hazırlanan mochi, özellikle yeni yıl zamanı bol bol tüketilir. Çeşidine göre pembe, yeşil, sarı, mor gibi farklı renklerde sunulur.

Bakınız; Mochi

  1. Kakigori

Kakigori, bizdeki karsambaç ile benzer şekilde hazırlanır. Kar helvası olarak da bilinen bu tatlı, buzun süt ve şurup ile zenginleştirilmesiyle hazırlanır. Sokaklarda satılan kakigori, aynı zamanda festivallerde de önemli bir yere sahiptir. Özellikle yaz aylarında Japonya'nın her yerinde bu lezzete rastlamak mümkündür.

  1. Shioyaki

Sokaklarda gezerken bir çubuk üzerinde servis edilen pişmiş balık görürseniz, bunun shioyaki olduğunu anlayabilirsiniz. Genellikle uskumru ve somon ile hazırlanan shioyaki, balığın tuzda terbiye edilmesinden oluşur. Restoranlarda da yer verilen bu yemek, yapışkan pirinç üzerinde servis edilebilir.

  1. Kushikatsu

Derin yağda kızartılmış et ve sebzelerden oluşan bu yemek, tavuk eti, domuz eti, mevsim sebzeleri ve deniz ürünleri ile yapılabilir. Farklı çeşitlerde sunulan kushikatsu, pankoya bulanır. Genellikle skephalo sosu ile birlikte tüketilir.

Bakınız; Kushikatsu

  1. Yakisoba

Japon mutfağında kızarmış karabuğday anlamına gelen bu yemek, 20. yüzyılın başlarında sokak lezzeti haline gelmiştir. Soba adı verilen eriştelerin havuç, lahana, soğan ve soya sosu ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, öğle vakitlerinde atıştırmalık olarak tüketilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Japon yemekleri
  2. Türkiye'nin sokak lezzetleri
  3. Tayland sokak yemekleri
  4. İtalya'nın sokak yemekleri
  5. Dünyanın en iyi sokak yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu