Japon İğdesi (Güz Yemişi) Nasıl Tüketilir?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
27 Tarif       24 Takipçi
Güz yemişi olarak da bilinen Japon iğdesi nedir, nasıl yenir? Japon iğdesi hangi tariflerde kullanılır? İşte, sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen Japon iğdesinin kullanımı:

Japon iğdesi (Elaeagnus umbellata), kırmızımsı meyveleriyle tatlı-ekşi bir lezzete sahip, antioksidan açısından zengin bir meyvedir. Kendine özgü tadıyla çeşitli şekillerde tüketilebilir ve farklı tariflerde kullanılabilir. Halk arasında ''güz yemişi, güz zeytini'' gibi isimlerle de bilinen bu meyve, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sıklıkla yetiştirilir. Ancak yetiştirilmesi kolay olduğu için, diğer bölgelerde de bulunabilir. Japon iğdesi, C vitamini, A vitamini, antioksidan ve likopen açısından zengindir. Bağışıklık sistemini destekler, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve antioksidan özellikleri sayesinde vücutta serbest radikallerin etkisini azaltır.

Japon İğdesi Nasıl Tüketilir?

Japon iğdesi, olgunlaştığında çiğ olarak yenebilir. Ancak meyvenin lezzeti hafif buruk olduğu için, bal veya şekerle tatlandırılarak tüketmek daha yaygındır. Japon iğdesi kurutularak da tüketilebilir. Kurutulmuş iğdeler, sağlıklı atıştırmalık olarak çay yanında tüketilebilir veya granola karışımlarına eklenebilir. Kurutulup öğütülen Japon iğdesi, smoothie veya yoğurt gibi karışımlara eklenerek tüketilebilir.

  1. Reçel ve marmelat: Japon iğdesi, marmelat veya reçel yapmak için harika bir meyvedir. Ekşi-tatlı tadı, şekerle birleşince oldukça lezzetli bir hale gelir. Japon iğdesini şekerle birlikte kısık ateşte kaynatıp kıvam alana kadar pişirin. İsteğe göre biraz limon suyu ekleyebilirsiniz. Kahvaltılarda veya tatlılarda sos olarak kullanabilirsiniz.
  2. Çay: Japon iğdesi, taze veya kurutulmuş olarak çay yapımında kullanılabilir. Bir avuç Japon iğdesini sıcak suya ekleyip 5-10 dakika demleyin. Bal veya limonla tatlandırarak içebilirsiniz.
  3. Smoothie: Japon iğdesinin tozunu veya taze halini smoothie tariflerine ekleyebilirsiniz. Tatlı meyvelerle karıştırıldığında, hafif ekşi tadıyla harika bir lezzet katar. Muz, yoğurt, biraz bal ve bir avuç Japon iğdesini blenderdan geçirin. Soğuk servis edebilirsiniz.

  1. Salata: Hafif ekşi tadı sayesinde Japon iğdesi, salatalara farklı bir aroma katmak için idealdir. Taze veya kurutulmuş Japon iğdesini salatalarda kullanabilirsiniz. Roka, ıspanak, ceviz, nar taneleri ve Japon iğdesiyle hazırlayacağınız bir salata; zeytinyağı ve limon sosuyla harika bir lezzet yakalar.
  2. Tatlı ve kek: Japon iğdesi, keklere ve tatlılara eklenerek kullanılabilir. Kurutulmuş Japon iğdesi, kek hamuruna eklendiğinde hafif ekşi bir aroma katar ve tatlıya farklı bir boyut kazandırır. Temel kek hamuruna kurutulmuş Japon iğdesi ekleyin. Fırında pişirin ve üzerini pudra şekeriyle süsleyin.

Not: Japon iğdesini herhangi bir şekilde tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Kelek nasıl yenir?
  2. Feijoa nasıl yenir?
  3. Acai meyvesi nasıl yenir?
  4. Bayramiç beyazı nasıl yenir?
  5. Dikenli incir nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?