Japon Gülü Bakımı Nasıl Yapılır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
29 Tarif       24 Takipçi
Pembe ve kırmızı renkleri ile dikkatleri üzerine çeken Japon gülü bakımı nasıl yapılır? İşte, evde Japon gülü bakımı hakkında bilmeniz gerekenler;

Japon gülü çiçeği, hem Çin gülü, hem de hibiskus adıyla bilinir. Anavatanı Güneydoğu Asya olan bu bitki, Malezya'nın milli çiçeği olarak kabul edilir. Hem bahçelerde, hem de evlerde yetiştirilen Japon gülünün, ortalama 82 çeşidi olduğu düşünülüyor. Uzun bir sapa ve iri çiçeklere sahip olan Japon gülü, kırmızı, pembe, beyaz ve ebruli gibi farklı renklerde olabilir. Boyu 3 metreye kadar uzayabildiği için, geniş bir saksı seçilmelidir. 

Japon Gülü Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Konum: Japon gülü, hem güneşi, hem de aydınlık alanları sever. Ancak doğrudan güneş ışığı alırsa, kısa sürede solabilir. Bu yüzden yarı gölgeli veya dolaylı olarak güneş ışığı aldığı aydınlık ortamlara yerleştirilmelidir. 
  2. Ortam: Japon gülü, ılık ortamlarda verimli bir şekilde gelişir. Kış aylarında ortam sıcaklığı 13-18 derece arasında olmalıdır. Sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü zamanlarda çürür ve ölür. Bu yüzden kış aylarında bitkiyi iç mekanlara taşımak gerekebilir. Tropikal özellikleri sebebiyle yılın her zamanında çiçek açabilir. Ancak bu çiçekler bir günlüktür ve gölge alanlarda yetişirse çiçek açması zorlaşır. 

  1. Sulama: Japon gülünün tomurcukları ilkbahar ve yaz aylarında oluşmaya başlar. Bu zamanlarda bol bol su vermek ve yapraklara su püskürtmek gerekir. Gelişim döneminde ise toprak nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Kış aylarında sulama miktarı toprak kuruluğuna göre değişiklik gösterebilir. 
  2. Toprak seçimi: Japon gülü, humus bakımından zengin, organik toprakları sever. İlkbahar aylarında bitkinin toprak değişimi yapılmalıdır. Teras saksılarında humuslu toprak, yanmış gübre, yaprak, kırmızı toprak ve dişli kumdan soğuk kompost yapılabilir. Ayda bir kez bitki besini ile gelişimini destekleyebilirsiniz.
  3. Saksı seçimi: Japon gülünün saksısı, boyutuna göre belirlenmelidir. Bitkinin boyu uzadıkça saksı bir numara büyük olanla değiştirilmelidir. Saksı değişimi, toprak değişimi ile aynı zamanda, yani ilkbahar aylarında yapılabilir.
  4. Budama: Japon gülü, genellikle kış aylarının sonunda budanır. Eğer evde yetiştiriliyorsa, kış ortasından sonuna kadar ciddi bir budama yapılmalıdır. Bu sayede yaz boyunca daha çok verim alabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kamelya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  2. Begonvil bakımı nasıl yapılır?
  3. Bodrum papatyası bakımı nasıl yapılır?
  4. Gerbera çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Manolya bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!