Jambon Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?
Jambon, işlenmiş et türlerinden biridir. Peki, jambon tüketmek faydalı mı, yoksa sağlık açısından sakıncalı mı? İşte, jambon tüketimi hakkında merak edilenler:

Jambon, dana ve hindi gibi farklı etlerin işlenmesiyle elde edilen bir şarküteri ürünüdür. Özellikle sandviç yapımında ve pizzalarda kullanılan jambon, kırmızı etin tütsülenmesiyle hazırlanır. Ancak işlenmiş et kategorisinde olduğu için, sağlık açısından bazı riskler taşıyabilir. Jambonun sağlıklı olup olmadığı, hangi etten elde edildiğine, yapımında hangi maddelerin kullanıldığına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Jambon Sağlıklı Mı?

  1. Jambon, protein, mineraller ve optimum sağlığı destekleyen diğer besinler açısından zengindir. 
  2. Düşük kalori yoğunluğuna sahip yiyecekleri düzenli olarak yemek, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olarak kilo kaybını destekleyebilir. Jambon, düşük kalorisi ile kilo verme sürecine destek olabilir.
  3. Jambon ve diğer et ürünleri birçok amino asit içerdiğinden, genellikle yüksek kaliteli protein kaynakları olarak kabul edilirler. Bu proteinleri düzenli olarak tüketmek, özellikle yaşlı yetişkinler arasında kas kütlesini ve gücünü korumada önemli bir rol oynayabilir.

Jambon Zararlı Mı?

  1. Jambon için birincil pişirme yöntemleri olan kürleme ve tütsüleme, birkaç kanserojenin daha yüksek konsantrasyonlarına neden olur. Bu bileşiklerin seviyeleri, jambon ızgara, tavada kızartma ve mangal gibi yüksek sıcaklıkta pişirme yöntemleri kullanılarak yeniden ısıtıldığında daha da artar.
  2. Jambon gibi işlenmiş etler, dünya çapında birçok insanın diyetine önemli miktarda tuz katmaktadır. Yüksek sodyum alımı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıkların artan riskiyle bağlantılıdır.
  3. Jambon gibi işlenmiş et tüketiminin fazla olması, kronik hastalıkların gelişmesine katkıda bulunabilir.
  4. Son yıllarda jambona doğrudan bağlı gıda zehirlenmesi salgınları azalmış olsa da, işlenmiş etler ve jambon gibi dilimlenmiş şarküteri etleri Listeria, Staphylococcus ve Toxoplasma gondii bakterileri tarafından kirlenme riski altında kalmaya devam ediyor. 
  5. Özellikle çocuklar, yaşlı yetişkinler, hamileler ve emziren kadınlar, işlenmiş et tüketiminden kaçınmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Jambon nasıl kızartılır?
  2. Çiğ salam yenir mi?
  3. Çiğ sosis yenir mi?
  4. Pastırmanın bozulduğu nasıl anlaşılır?
  5. Pastırma nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata