Jackfruit, dünyanın tropik bölgelerinde yetişen egzotik bir meyvedir. Anavatanı Güney Hindistan'dır. Jackfruit'un dikenli bir dış kabuğu vardır ve bu kabuk genellikle yeşil veya sarı renktedir. Jackfruit'un benzersiz bir özelliği alışılmadık derecede büyük boyutudur. Dünyanın en büyük ağaç meyvesidir ve ağırlığı 35 kg'a kadar ulaşabilir. Jackfruit'un hafif tatlı ve meyveli bir tadı vardır. Tadının elma, ananas, mango ve muz gibi meyvelerin kombinasyonuna benzer olduğu söyleniyor. Veganlar ve vejetaryenler, kıyılmış etle karşılaştırılabilecek dokusu nedeniyle sıklıkla bu meyveyi et yerine kullanırlar. Jackfruit tropik bölgelerde yetiştirilse de, ABD de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde daha yaygın olarak bulunabilmektedir. Jackfruit'un en sık tüketilen kısmı, hem olgun hem de olgunlaşmamış halde yenilebilen eti veya meyve kabuklarıdır. Tatlılar ve köriler de dahil olmak üzere tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılabilir.
Jackfruit Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
- Jackfruit'un kan şekeri yönetimine yardımcı olabilecek çeşitli özellikleri vardır. Diyabetik fareler üzerinde yapılan bir araştırma, jackfruit yaprağı ekstraktının açlık kan şekeri düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğunu ve uzun süreli kan şekeri kontrolü sağladığını buldu.
- Jackfruit, çeşitli hastalık risklerinin azaltılması da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlayan birkaç güçlü antioksidan bakımından zengindir.
- Jackfruit yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu vitamin, kalp gibi kronik hastalıklara yol açabilecek iltihabın önlenmesine yardımcı olur.
- Karotenoidlerin inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Jackfruitte bulunan karotenoidler, tip 2 diyabet gibi çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Jackfruit'un bağışıklık sistemini güçlendirici içeriği A ve C vitaminleri hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Bu meyveyi yemenin viral enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olduğu iddia edildi.
- Bu meyve çeşitli besin maddeleri sağlar ve C vitamini gibi cilt sağlığını iyileştirebilecek antioksidanlar. Anekdotlar onu yemenin cildinizin yaşlanmasını yavaşlatabileceğine dair kanıtlar sunuyor.
- Potasyum, lif ve antioksidan içeriği sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Jackfruit Meyvesinin Besin Değerleri
Bir fincan (165 gr) jackfruit meyvesi şunları içerir;
- Kalori: 155 kcal
- Karbonhidrat: 40 gr
- Lif: 3 gr
- Protein: 3 gr
- A vitamini: Günlük ihtiyacın %10'u
- C vitamini: Günlük ihtiyacın %18'i
- Magnezyum: Günlük ihtiyacın %15'i
- Potasyum: Günlük ihtiyacın %14'ü
- Manganez: Günlük ihtiyacın %16'sı
Jackfruit Meyvesinin Yan Etkileri
Çoğu kişi için güvenli olmasına rağmen, bazı kişilerin jackfruit meyvesini sınırlaması veya bunlardan kaçınması gerekebilir. Özellikle alerjik bünyeye sahip olan kişilerin kaçınması gerekebilir.
Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler jackfruit meyvesi yemeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Turna yemişinin faydaları nelerdir?
- Bektaşi üzümü ne işe yarar?
- Havlıcan neye iyi gelir?
- Guarananın faydaları nelerdir?
- Çin lahanası ne işe yarar?