Hastalıklardan Korunmayı Sağlayacak İyileşmeyi Hızlandıran 10 Besin
İyileşmeyi hızlandıran besinler nelerdir? Hastalık, sakatlanma ve ameliyattan sonra iyileşmeyi hızlandırmak için ne yenir? İşte, iyileşme sürecini hızlandıran ve bağışıklığı güçlendiren 10 besin:

Hastalık, sakatlanma ve ameliyattan sonra yediğiniz besinler, sağlık açısından çok önemlidir. Sağlıksız beslenmek, hastalığı atlatma sürecini yavaşlatırken, bazı besinler iyileşme sürecine destek olur. Bağışıklığın güçlenmesine katkıda bulunan bu besinler, vücuda enerji verir. Hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmasının yanı sıra, daha kolay toparlanmanızı da sağlar. Bu besinleri, beslenme programınıza ekleyerek iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

İyileşmeyi Hızlandıran Besinler

  1. Yeşil Yapraklı Sebzeler


Roka, ıspanak, pazı, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, bağışıklığı güçlendirir ve iltihaplanmayı azaltır. A, C vitamini, folat, magnezyum ve manganez bakımından zengin olan bu sebzeler, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücuttaki zararlı toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar. C vitamini, yaraları iyileştirme konusunda oldukça önemli bir kaynaktır. Bu yüzden yaralanma ve ameliyatlardan sonra yeşil yapraklı sebzeler tüketmek, vücudun kısa sürede kendini toparlamasını sağlar.

  1. Somon


Omega 3, demir, çinko ve selenyum bakımından zengin olan somon, ek olarak tüketildiğinde iltihaplanmayı azaltır. Yaraların iyileşmesini destekleyen bu besin, bağışıklık fonksiyonlarını da arttırır.

  1. Yumurta


1 adet büyük yumurta, yaklaşık 6 gram protein sağlar. Yaraların iyileşmesini destekleyen bu besin, emilebilir bir protein kaynağıdır. Yumurta, A, B12 vitamini, çinko, selenyum ve demir minerali içerir. Bu nedenle iyileşme sürecinde mutlaka beslenme programına eklenmelidir.

  1. Kuruyemiş ve Tohumlar


Pikan cevizi, ayçiçeği tohumu, badem, ceviz, kenevir tohumu gibi kuruyemişler ve tohumlar, iyileşme sürecini destekleyen vitamin ve mineral içeriklerine sahiptir. Özellikle E vitamini bakımından zengin olan kuruyemişler, sağlık açısından oldukça faydalıdır. E vitamini, vücuttaki hücresel hasarlara karşı antioksidan görevi görür. Bazı araştırmalara göre E vitamininin, hastalık ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu belirtilmektedir.

  1. Sakatatlar


Beslenme programınıza mutlaka eklemeniz gereken besinlerden biri de sakatatlardır. Bu besinler kolajen üretimi ve bağ dokusu onarımı için ihtiyaç duyulan A, B vitamini, çinko, demir ve bakır içeriğine sahiptir. Sakatatlar, hastalık ve ameliyattan sonra iyileşme sürecini hızlandıran mükemmel protein kaynaklarından biridir.

  1. Kümes Hayvanları


Tavuk ve hindi başta olmak üzere kümes hayvanları, arginin ve glutamin içerir. Arginin kolajen üretimine, yaların iyileşmesine yardımcı olurken, glutamin hastalık sürecinde hücresel koruma sağlar. Ayrıca kümes hayvanları, hastalık sürecinde azalan arginin seviyesini de dengeler.

  1. Kabuksuz Meyveler


Çilek, kiraz, orman meyveleri gibi yüksek oranda C vitamini ve antioksidan içeren kabuksuz meyveler, vücudun iyileşme sürecine destek olur. Yaraların iyileşmesine de katkıda bulunan kabuksuz meyveler, kolajen üretimini uyarır.

  1. Turpgil Sebzeleri


Brüksel lahanası, karalahana, brokoli ve karnabahar gibi turpgiller familyasına ait olan sebzeler, içeriğinde birçok vitamin, mineral ve antioksidan barındırır. Turpgil sebzeleri enflamasyonu baskılar, bağışıklık sistemi savunmalarını aktifleştirir ve enfeksiyona neden olan hücrelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. İyileşme sürecinde vücudun ihtiyaç duyduğu B ve C vitamininin alınmasını sağlar.

  1. Tatlı Patates


Sağlıklı yüksek karbonhidrat içeren tatlı patates, iyileşme sürecinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir. Bu süreçte vücut yeterli miktarda karbonhidrat almazsa, iyileşme gecikir ve süreç uzar. Tatlı patates yaraların onarımına yardımcı olan enzimler içerir.

  1. Kabuklu Deniz Ürünleri


Deniz tarağı, midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, iyileşmeyi destekleyen çinko gibi mineraller içerir. Sağlıklı bağışıklık için çok önemli olan çinko, yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Bu yüzden kabuklu deniz hayvanları, hastalık ve ameliyattan sonra ölçülü bir şekilde beslenme programına eklenebilir.

İyileşme Sürecine Destek Olan Diğer Yollar

  1. Ameliyat, hastalık ve yaralanmalardan sonra dinlenmek, çok önemlidir.
  2. Vücudun onarım sürecini desteklemek için yeterli miktarda uyumak gerekir. Uykusuzluk, bu süreci yavaşlatır.
  3. İyileşmenin hemen her sürecinde sıvı almak gerekir. Özellikle ishal ve ateş gibi sıvı kaybına yol açan hastalıklarda, sıvı ihtiyacı artar.
  4. İyileşme sürecinde tütün ürünleri ve alkolden uzak durmak gerekir.
  5. Hastalık ve ameliyat sonrasında, besin değeri yüksek olan bir beslenme programına geçmeniz gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kasları kuvvetlendiren besinler
  2. Hafızayı güçlendiren besinler
  3. Kemikleri güçlendiren besinler
  4. Sonbahar yorgunluğuna iyi gelen besinler
  5. Açken yenmemesi gereken besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi