İtalyan Yemekleri İçin 13 Temel Malzeme
Dünyanın en sevilen mutfaklarından biri olan İtalya, spagetti, pizza, lazanya, ravioli, panna cotta, tiramisu gibi lezzetleriyle ön plana çıkıyor. Bu lezzetli mutfağa ait 13 temel malzemeyi sizlerle paylaştık. İşte, İtalyan yemekleri için 13 temel malzeme:

İtalyanların bol miktarda eritilmiş peynir ve yağlı etle yemek yaptığını varsaymak kolay olsa da, aslında Zeytin Bahçesi ile İtalyanların gerçekte yedikleri arasında çok büyük bir fark var. İtalya'nın turistik bölgelerinin dışına çıktıysanız, çoğu yemeğin taze malzemelerle yapıldığını bilirsiniz: otlar, sebzeler, meyveler, balık ve etler. Makarna ve pizza hamuru da dahil olmak üzere mutfağın çoğu sıfırdan yapılır ve peynir, şarap ve zeytinyağı tipik olarak yerel olarak üretilir.

İtalyan kırsalında, bahçede yetiştirilen sebzeler ve çiftlikte yetiştirilen etlerin yanı sıra yoğun fasulye ve tahıl tüketimi göreceksiniz. Kıyı boyunca yerel halk yeterince deniz ürünü alamıyor. Ticari kültür ve önceden paketlenmiş ve korunmuş gıdaların rahatlığı tüm dünyada etkisini göstermiş olsa da, eski İtalyan yemek pişirme gelenekleri hala yaygın olarak uygulanmaktadır. Aslına bakarsanız, İtalyan mutfağının yüzyıllardır değişmeyen bazı temel malzemeleri var ve artık onlarla daha çok yemek pişirme zamanı.

İtalyan mutfağının büyük bir hayranıysanız veya sadece İtalyan köklerinize geri dönmeye çalışıyorsanız, başlamak için en iyi yer mutfağınızı taze, İtalyan zımbalarıyla doldurmaktır. Bir sonraki adım, onlarla nasıl düzgün yemek pişirileceğini öğrenmek ve bunları eski malzemelerle eşleştirmektir. Kısa sürede elle makarna yapacak ve bir profesyonel gibi taze otlarla süsleyeceksiniz.

  1. Limon

Narenciye suyu, dünyanın dört bir yanındaki en iyi aşçılar için temel bir besindir. Limonun asidik bileşeni, hem tatlı hem de tuzlu yemeklere lezzet ve denge kazandırmaya yardımcı olur. Keskin, hafif tatlıdırlar ve yağlı bir aromanın alt tonuna sahiptirler. İtalyan yemeklerinde hem meyve suyu hem de kabuğu rendesi kullanılır. Kabuğu hasat etmek için, temiz, organik bir limonun dışına bir zester veya ince peynir rendesi sürün. Limon, fettuccine alfredo, tetrazzini ve limonlu spagetti gibi herhangi bir peynir bazlı yemek makarnasına dahil edilebileceği gibi et ve balıkla da eşleştirilebilir.

Amalfi kıyısı boyunca, gösteriyi çalma eğiliminde olan özel bir limon türü var. Amalfi limonlarını bu kadar benzersiz yapan şey, bir limonu tarif etmek için muhtemelen hiç duymadığınız bir kelime olan yumuşaklıklarıdır. Sfusato limonları olarak da adlandırılan bu limonlar, standart limonunuzdan daha büyük, daha soğanlı, esnek, aromatik ve daha tatlıdır. Bu özel Amalfi limonlarını bulabilirseniz, İtalyan mutfağınızı geliştirmek için biraz alın.

  1. Sızma Zeytinyağı

Dünyanın çoğu yemeklerini yağ ile yapıyor ve aralarından seçim yapabileceğiniz sonsuz sayıda yağ var. Bununla birlikte Akdeniz, o bölgede yetişen zeytinlerin bolluğu nedeniyle yoğun olarak sızma zeytinyağı kullanımıyla bilinir.

Tüm yağların tadının aynı olduğunu düşünenler için tekrar düşünün. Şarap, kahve veya çikolata gibi, zeytinyağı da yetiştirildiği bölgeye, kullanılan zeytinin türüne, ne kadar taze sıkıldığına ve nasıl şişelendiğine bağlı olarak ağızda bıraktığı his ve tatta ince farklılıklar gösterebilir. Hafif zeytinyağı bile zenginlik, lezzet ve hatta duman noktaları bakımından sızma zeytinyağından oldukça farklıdır.

Yüksek kaliteli bir sızma zeytinyağı, çiçeksi ve meyvemsi tonlara, bazen otlu veya biberli notalara sahip olmalıdır. Bu taze ve zengin yağlar, yemekleri lezzetle süslemek için kullanılır, ancak pişirme sürecinde de kullanılır. Sebzelerinizi sotelemek, salata sosuna karıştırmak veya makarna yemeklerinin üzerine dökmek için kullanın. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, yönünüzü bulmak için bir zeytinyağı tadı testi yapın ve farklı zeytinyağı türleriyle yemek pişirmeyle ilgili ipuçlarını tazeleyin.

  1. Taze Fesleğen

İtalyanlar her şeyi taze tutmayı severler, bu yüzden şehir dışındaki pek çok insan kendi bitkilerini yetiştirmeyi ve üretmeyi tercih ediyor. Avrupalılar ayrıca pazara Amerikalılardan daha sık gidiyor, haftalık yerine neredeyse her gün alışveriş yapıyor ve bu da daha taze ürünlerle sonuçlanıyor. İtalyan mutfağında kuru otlar sıklıkla kullanılırken, taze otlar da vazgeçilmezdir. Fesleğen, caprese salatası, margherita pizza ve tabii ki fesleğenli pesto gibi dünyaca ünlü birçok İtalyan yemeğinde kullanılıyor.

Taze fesleğen kıyılabilir ve bir tabakta pişirilebilir ve ayrıca güzel ve taze bir garnitür olarak kullanılabilir. Fesleğenin narenciye tonları vardır, ancak narin, tatlı ve hafif baharatlı veya biberlidir. Lezzetli, ancak bir yemeği ezmeden bir avuç kullanabileceğiniz kadar hafif. Diğer Akdeniz otları, herhangi bir sebze, beyaz et ve deniz ürünleri ile güzel bir şekilde eşleşir. Herhangi bir İtalyan yemeğini yükseltmek istiyorsanız, özür dilemeden taze otların üzerine koyun.

  1. İrmik Unu

İtalyan mutfağı için bu temel malzemeler listesinde makarna bulacağınızı düşündüyseniz, çok uzakta değilsiniz. Ancak, alışveriş listenize hazır bir kutu makarna eklemek yerine, ev yapımı yaparak gerçek bir İtalyan gibi yemek yapmayı deneyin. Taze makarna için tercih edilen un irmik unu olur ve taze makarna yaparken kaba öğütülmüş un satın alarak yaygın bir hatadan kaçınmak isteyeceksiniz. Alabileceğiniz en ince öğütülmüş irmik unu "00" olarak etiketlenmiştir ve ev yapımı makarna için gereklidir.

Bu öğütülmüş durum unu, pizza yapımı için de harika bir seçimdir - ki bu da hiç şaşırtıcı değil, aynı zamanda İtalyan mutfak kültürünün önemli bir parçasıdır. Hem makarna hem de pizza yapımı için gerekli olan unun bağlanmasına ve dövülebilir olmasına yardımcı olan yüksek glüten içeriğine sahiptir. İtalyan yemek pişirme oyununuzu geliştirmekle ilgileniyorsanız, başlamanız gereken yer taze makarna ve pizza hamurudur. Bu İtalyan zımbaları, sadece taze yapıldığında belirgin şekilde daha lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda evrensel olarak sevilir.

  1. Balzamik Sirke

İnanılmaz bir salata sosu yapsa da, özellikle İtalyan mutfağı söz konusu olduğunda, balzamik sirkeyi yemek pişirmede kullanmanın sayısız yolu vardır. Balzamik, inanılmaz zenginliği ve keskinliği nedeniyle onu diğer sirkelerden ayırır. Pekmez, kuru erik, kiraz ve hatta çikolatanın alt tonlarını taşır. Ezici bir şekilde asidik olmak yerine, balzamik tipik olarak daha ekşidir ve müthiş bir lezzet yumruğu sağlar.

Balzamik sirke, İtalyan mutfağında yemeklerin ağızda bıraktığı hissi dengelemek, tatları geliştirmek ve salatalardan gelatoya kadar her şeyi süslemek için kullanılır. Balzamik indirgeme, basitçe sirkenin asitliğinin pişirildiği ve yapışkan, tatlı bir sır elde edildiği bir versiyondur. Bu sır, pizza üzerine gezdirilebilir, meyve sos olarak kullanılabilir veya bir peynir tabağında denge oluşturmak için kullanılabilir. Kavrulmuş bruschetta için garnitür olarak bile beğenmiş olabilirsiniz.

  1. Taze Maydanoz

Düz yapraklı maydanoz olarak da bilinen İtalyan maydanozuyla yemek pişirmek, yerel lokantanızdaki hemen hemen her menü öğesini süsleyen standart kıvırcık çeşitten daha iyidir. Bunun nedeni, daha güçlü bir tada ve daha yumuşak bir dokuya sahip olmasıdır. diğer malzemelerle daha incelikli bir şekilde karışan biri. Bu çeşit, canlandırıcı bir narenciye tonuyla biberli bir tada sahiptir ve çoğu İtalyan ve Akdeniz mutfağıyla eşleştirildiğinde oldukça hoştur. Geçmişte otun hayranı olmadıysanız, maydanozla ilgili duygularınızı yeniden gözden geçirmelisiniz, çünkü neredeyse her yemeğe aşırı güç vermeden biraz lezzet katabilir.

Maydanozu soslarınızda ve üzerine sürülecek şeylerde kullanın ama aynı zamanda lezzetli bir garnitür olarak da değerlendirin. Taze İtalyan maydanozu, ev yapımı makarna sosunda önemli bir bileşen olmalıdır, ancak aynı zamanda doğranacak ve salataya eklenecek kadar hafiftir. Salatadan bahsetmişken, otlu, biberli bir tazelik vermek için salata sosunuzda kıyılmış maydanozu düşünün. Benzer şekilde, çoğu et ve deniz ürünü için ezilebilir veya kıyılabilir.

  1. Sarımsak

İtalyan mutfağının bir arama kartı varsa, şüphesiz sarımsağa güvenir. Hemen hemen her İtalyan mutfağından ayırt edilemez sarımsak kokusu yayılıyor ve bir kalabalığı cezbedebilir. Güney İtalya'da soslar, soslar ve güveçler için yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Amerikalılar, İtalyan mutfağını pişirirken sarımsak oyununu oynama eğilimindedir, ne kadar çok olursa o kadar iyi olur.

Sarımsakla yemek pişirirken sık yapılan hatalardan kaçınmak için ihtiyacınız olan bazı temel ipuçları vardır. İlk olarak, sarımsak yüksek sıcaklıkta pişirilmemelidir çünkü çabuk pişer ve kızarmaya ve yanmaya eğilimlidir. Aslında, sıcak yağlanmış bir tavada veya kokulu olana kadar yalnızca 30 saniye kadar pişirilmelidir, bu nedenle genellikle bir tarifin sonuna doğru veya sıvı eklenmeden hemen önce eklemek en iyisidir. Etler, balıklar veya ürünler dahil olmak üzere herhangi bir tuzlu Akdeniz lezzetiyle kusursuz bir şekilde eşleşir. Hemen hemen her İtalyan makarna yemeği, sos, tahıl veya pizza tarifi en azından biraz sarımsak içerecektir, bu nedenle onu sık sık ve bol miktarda kullanın.

  1. Zeytin

Zeytinler İtalya'da sadece yağ için preslenmiyor, aynı zamanda ülke genelinde popüler tariflerde kullanılan önemli bir bileşen. Aslında, o kadar çok arzu edilirler ki, kendi başlarına bir atıştırmalık veya meze olarak kabul edilirler.

Yüzlerce çeşit olmasına rağmen en popüler İtalyan zeytin türü, Sicilya'ya özgü olan ve henüz yeşilken toplanan castelvetrano'dur. Tereyağlıdırlar ve süpermarketin zeytin barında bulabileceğiniz standart yeşil zeytinlerden daha az acıdırlar. Ancak belirli bir çeşidin İtalya'ya özgü olmaması, kalamata ve manzanilla gibi çeşitlerin İtalyan mutfağında yoğun bir şekilde kullanılmadığı anlamına gelmez.

Genellikle makarna yemeklerinde, soslarda kıyılmış, salataları süsleyen ve pizzada kavrulmuş zeytin bulacaksınız. Çeşitlerine ve saklama yöntemlerine bağlı olarak, genellikle yağlı, etli ve tuzlu, meyvemsi ve keskin alt tonları vardır. Çünkü zeytin aslında ağaçta yetişen sebze değil meyvedir. İtalyanlar tamamen taze malzemelerle ilgiliyken, manavda asla taze zeytin görmezsiniz. Bunun nedeni, yenilebilir hale getirilmeleri için işlenmeleri ve kürlenmeleri gerektiğidir.

  1. Taze Kekik

Maydanoz ve fesleğenin aksine, taze kekik çok yoğun bir koku ve tada sahiptir. Kekik pesto yapmayı veya makarna tabağınızı süslemek için avuç dolusu kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine, büyük şeylerin küçük paketlerde geldiğini ve sadece birazının uzun bir yol kat edebileceğini unutmayın. Kekik genellikle mercanköşk ile karşılaştırılır, ancak daha az tatlıdır. İnce tatlı alt tonlara sahip, koyu biberli bir tada sahiptir.

Bu Akdeniz bitkisi tipik olarak makarna ve pizza soslarının yanı sıra kümes hayvanlarını ve deniz ürünlerini geliştirmek için bir lezzet olarak kullanılır. Kızarmış patates veya tavuğun içine konan bir dal bile yemeğin doğal tatlarına bir derinlik unsuru ekleyerek inanılmaz bir fark yaratabilir. Yoğunluğundan korkuyorsanız, koklamak için parmaklarınızın arasında biraz ezin ve taze otlarla yemek pişirirken ihtiyacınız olan en iyi ipuçlarını takip ederek bir yemeğin üstesinden gelmek yerine zenginleşmesine izin verin.

  1. Mozzarella Peyniri

Çok azı mozzarella peynirinin hipnotik tatlarına karşı bağışıktır. Hafif, kremsi, sütlü, canlandırıcı ve çimenlidir. Süngerimsi, sulu dokusu ve bozulmamış eriyebilirliği ile mozzarella, pizzada kullanılan en yaygın peynir olarak hüküm sürüyor. Buna ek olarak, popüler İtalyan Caprese salatası için temel bir malzemedir, sandviçlerin üzerine sık sık gelir ve denge oluşturmaya yardımcı olmak için genellikle yoğun tatlarla eşleştirilir.

En yaygın olarak İtalyanlar, canlandırıcı bir tada sahip olduğu için buffalo mozzarella kullanır, ancak burrata popüler olarak salatalarda bulunur ve meze olarak kullanılır. Burrata'nın dış kabuğu mozzarella peyniri, içi ise konsantre tereyağlı kremadan yapılır.

Bu yumuşak peynirin makarna, pizza, et ve sebzelerin üzerinde erimesinin bir nedeni var. Kabarcıklı kahverengi olur ve ısıtıldıktan sonra lifli ve pürüzsüz kalır. Izgara pestolu sandviçinizde, fırınlanmış patlıcanlı parmesan üzerinde veya panelenmiş ve kızartılmış mozzarella peyniri tercih edin. Taze İtalyan otları ile eşleştirilmiş veya sızma zeytinyağı ile gezdirilmiş salatalarda taze olarak tadını çıkarın.

  1. San Marzano Domatesleri

İtalyan domates sosu için hangi domateslerin kullanılacağına gelince, rekabet yoktur. Hayır, başrolü biftek, kiraz veya erik domatesleri almıyor. Kazanan kürsüsünde defalarca San Marzano domatesleri oturuyor.

Bu domateslerin çok arzu edilmesinin nedeni, güçlü lezzetleri, etli dokuları ve yoğunluklarıdır. Vezüv Yanardağı'nın volkanik topraklarında yetiştirilirler, bu da onlara diğer domateslerin rekabet edemeyeceği özel bir yumuşaklık ve tatlılık verir. Neyse ki, bu domatesler tüm dünyada konserve ediliyor ve satılıyor, bu yüzden onları yerel bakkalınızda bulmanız muhtemel. Bununla birlikte, orada birçok San Marzano "stili" domates olduğunu unutmayın, bu yüzden gerçek anlaşmayı aldığınızdan emin olmak için etiketi dikkatlice okuyun.

Ek olarak, fesleğen içeren en iyi konserve San Marzano domateslerini arayın. Bu, onlara yapmayı seçtiğiniz herhangi bir yemeği yükseltmeye yardımcı olabilecek ek bir tatlılık ve derinlik verir. İtalyanların domateslerini sevmeleri şaşırtıcı değil, bu yüzden malzemeyi öne çıkarmak için bir tarif seçmeye gelince, seçenekler sınırsız. Makarnanız veya pizzanız için basit bir domates sosuyla başlayın; San Marzano çeşidini eklediğinizde farkı göreceksiniz.

  1. Parmesan Peyniri

Parmigiano Reggiano olarak da bilinen Parm, binlerce yıldır aynı şekilde üretilen bir peynir türüdür. Aslında, parmesan ilk olarak Orta Çağ'da peynirin buzdolabında saklanmadan muhafazasını uzatmanın bir yolunu arayan rahipler tarafından üretildi. Evlat, teslim ettiler mi? Tuzlu, ufalanan, keskin peynir, İtalyan mutfağının ve kültürel tarihinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Şaşırtıcı bir şekilde, sadece üç bileşenle yapılır: İnek sütü, tuz ve peynir mayası. Ne yazık ki peynir seven vejetaryenler için bu parmesanı tüketmek için uygunsuz hale getiriyor. Bununla birlikte, birçok vejeteryan mayaya göz yummayı tercih ediyor ve biz onları suçlamıyoruz.

Parmigiano Reggiano çok yoğun bir aromaya sahip olduğu için, bir yemeğin üzerine garnitür olarak veya ölçülü bir bileşen olarak en iyi şekilde rendelenir. Aslında parmesan peynirinin kabuğunu bile atmamalısınız, çünkü çorba ve sosları demlemek için kullanılabilir.

  1. Polenta

Mısır unu ile pişirilen polenta, köylü toplulukları arasında popülaritesinin arttığı Kuzey İtalya'da doğdu. Mısır, elbette, oldukça ucuzdur ve yetiştirilmesi kolaydır ve kurutulmuş mısır unu, soğutmadan uzun süre saklanması kolaydır. Pişmiş polenta, kremsi irmik benzeri bir doku haline getirilebilir veya sertleştirilebilir ve şekillendirilebilir. Polenta kütükleri dilimlenebilir ve tavada kızartılabilir, bu da kremsi iç kısımla hoş bir kontrast oluşturan hoş bir çıtır dış tabaka oluşturur. Tatlı veya tuzlu olarak tüketilebilir, ancak tipik bir modern kremsi polenta tarifi, sarımsak ve soğan gibi aromatikler, bazen parmesan peyniri ve onu inanılmaz derecede yozlaşmış ve zengin yapan tereyağı içerir.

Mutfağınızda öncelikle makarna ve pizza merkezli İtalyan tariflerine bağlı kalıyorsanız, ufkunuzu genişletin ve bu İtalyan lezzetini yapın. Kaba öğütülmüş mısır unu şeklinde veya pişmiş ve kütüklere paketlenmiş bir miktar polenta alın ve pişirmeye başlayın.

Şunlara da göz atın;

  1. İtalyan yemekleri
  2. İtalyan tatlıları
  3. İtalyan mutfağı hakkında bilinmeyenler
  4. Ravioli tarifleri
  5. Risotto tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?