Kökeni M.Ö'ye kadar dayanan İtalyan mutfağı, dünyanın her köşesinde bilinen ve sevilen çok zengin bir mutfaktır. Antik Yunan, Etrüsk, Antik Roma, Arap, Bizans ve Yahudi mutfaklarının etkisinde kalan İtalyan mutfağı, yüzyıllar içerisinde gelişti. Meyve, sebze, sos ve et yemekleri meşhur olan İtalyan mutfağında deniz ürünleri de sık sık tüketilir. İtalyan mutfağı denildiğinde ilk akla gelen ise pizzadır. Farklı tatları bir araya getiren İtalyan mutfağını keşfetmek isteyenler için, birbirinden lezzetli önerilerimiz var. İşte, mutlaka denemeniz gereken 25 farklı İtalyan yemeği tarifi:
Daha önce söylediğimiz gibi İtalyan mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzet, pizzadır. Mozzarella peyniri ve fesleğen ile hazırlanan bu margarita pizza, İngiltere Kraliçesi Margarita'ya özel olarak tasarlanmış ve sonradan dünyaya yayılmıştır. İtalyan mutfağında spagettilerin yeri bir başkadır. İtalya'nın Lazio şehriyle özdeşleşen arabiata soslu makarna ise chili biberi, domates ve parmesan peyniri ile hazırlanır. İsmini pişirildiği kaptan alan lazanya, özel lazanya hamuru, domates sos ve peynir ile hazırlanır. Genellikle kıymalı ve sade bir şekilde sunulur. Lazanya, ismini İtalya'nın güzelliğiyle ünlü Bolonya şehrinden alır. Roma ve Toskana mutfağında meşhur olan fettucini alfredo, mantar, tavuk göğsü, krema ve fesleğen ile hazırlanır. Günümüzde cafe ve restoranlarda en çok tercih edilen makarnalardan biridir. Ana yemek öncesinde iştah açması amacıyla sunulan bruschetta, İtalyan antipasti olarak da bilinir. Yalnızca 10 dakikada hazırlanan bruschetta, kızarmış ekmek dilimlerinin farklı malzemelerle zenginleştirilmesiyle sunulur. İtalyan mantısı olarak bilinen ravioli, etli veya peynirli olarak hazırlanır. Genellikle pesto sos eşliğinde sunulan bu yemek, hem doyurucu, hem de lezzetlidir. Carpaccio, çiğ etin çok ince bir şekilde dilimlenmesiyle hazırlanır. Venedik ile özdeşleşen carpaccio sığır eti, somon ve sebzelerle hazırlanabilir. 'Katlanmış pizza' anlamına gelen calzone, bizdeki kapalı pide ile benzerlik gösterir. İçinde isteğe göre domates, peynir, zeytin ve kıyma kullanılabilir. İtalya da çorba denildiğinde ilk akla gelen lezzet minestrone çorbasıdır. Havuç, kereviz, lahana, Meksika fasulyesi ve baharatlarla hazırlanan bu çorba, sebze bakımından çok zengindir. Ana malzemeleri un ve patates olan gnocchi, 'niyokki' ismiyle de bilinir. Özellikle deniz mahsulleri ile hazırlanan versiyonu dünyanın birçok yerinde bilinir. İtalyan mutfağında masa ekmeği olarak tüketilen focaccia, fesleğen, domates, biberiye gibi malzemelerle hazırlanır. Özellikle meze ve atıştırmalıkların yanında sunulur. Risotto da kullanılan pirinç, aslında japon pirincidir. Ülkemizdeki pirinçlerden farklı olarak, risotto pirinci yıkanmaz ve pişirme esnasında nişastası açığa çıkar. Risottonun en sevilen çeşidi, mantar ile hazırlanır. İç harcında çiğ jambon, dana fileto ve parmesan peyniri kullanılan tortellini, et suyunda haşlanarak pişirilir. Özellikle yılbaşı gibi özel günlerde servis edilmesiyle bilinir. İtalyan tatlıları denildiğinde ilk akla gelen lezzet panna cottadır. Yalnızca 5 malzemeden oluşan panna cotta, 20 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanır. Mevsim meyveleriyle süslenir. İtalyan asıllı bir hamur işi tatlısı olan zeppole, derin yağda kızartılır. İsteğe göre krema veya ballı tereyağı ile tatlandırılır. Hazırlanan zeppole tatlısı, pudra şekeri ve meyve dilimleri ile birlikte servis edilir. Ülkemizde çok ilgi gören tiramisu, İtalyan mutfağından dünyaya yayılmıştır. Kedidili bisküvi, mascarpone peyniri ve espresso ile hazırlanan tiramisuyu, Roberto Şef'in videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. İçinde yoğun miktarda yumurta kullanılan zabaglione, 'yumurta tatlısı' olarak da bilinir. Yalnızca 6 malzemeden oluşan bu tatlı, ortalama 25 dakikada hazırlanır. Ana malzemeleri çikolata ve badem olan torta caprese tatlısı, ismini Capri Adasından almıştır. İçinde damla çikolata ve beyaz çikolataya yer verilir. Ülkemizde çok duyulmasa da, dünyanın birçok yerinde ilgi gören bir tatlıdır. İtalyan mutfağında en çok tüketilen kurabiye çeşidi, biscottidir. Kakao, un, esmer şeker ve fındık ile hazırlanan biscotti, eritilmiş çikolataya batırılarak servis edilir. İtalyan göçmenler sayesinde önce Amerika'ya, ardından dünyaya yayılan cannoli, krema dolgusu ve fındık pralin ile hazırlanır. Sarma şeklinde kapatılan cannoli, çikolata ve fındık ile zenginleştirilir. Ekmek, tavuk ciğeri ve hamsi filetosu karışımından oluşan bu yemek, özellikle davet günlerinde atıştırmalık olarak sunulur. Hazırlanan sos, ekmeğe sürülerek servis edilir. İtalya'nın Napoli bölgesinde popüler olan bu yemek, domates, ahtapot ve sarımsak karışımından oluşur. Ahtapot ızgara veya haşlama olarak pişirilebilir. Roma mutfağının geleneksel yemeklerinden biridir. İrmik, parmesan peyniri ve tereyağı karışımından oluşur. Hazırlanan rulolar halka şeklinde kesildikten sonra fırında pişirilir ve servis edilir. Tart hamuru, ricotta kreması ve çikolatalı ganaj karışımından oluşan bu tatlı, en az 3 saat buzdolabında dinlendirilir. Dilimlenerek servis edilir. Üzerine ceviz ve damla çikolata serpiştirebilirsiniz. Dana işkembe, havuç ve kereviz ile hazırlanan bu yemek, ana yemek olarak sunulur. Sulu bir yemek olduğu için, akşam öğünlerinde tercih edilir. Pişirme süresi yaklaşık 2 saattir. Şunlara da göz atın;