İtalyan Mutfağı Hakkında İlginç Bilgiler
İtalyan mutfağını daha yakından incelemeye ne dersiniz? Bu yazımızda İtalyan mutfağının bilinmeyenlerini sizlerle paylaşıyoruz. İşte, İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler:

Dünyanın en sevilen mutfaklarından biri olan İtalya, spagetti, pizza, lazanya, ravioli, panna cotta, tiramisu gibi lezzetleriyle ön plana çıkıyor. Dünya mutfaklarına birbirinden lezzetli tarifler kazandıran İtalyan mutfağını, yakın mercek altına alıyor ve bu mutfağın bilinmeyenlerini sizlerle paylaşıyoruz. İşte, İtalyan mutfağı hakkında hiç duymadığınız ilginç bilgiler:


  1. Günümüze kadar korunan dünyanın en eski yemek kitabı, İtalyanlara aittir. Adı 'Italian De Re Culinaria' olan bu kitap, 4. ve 5. yüzyıl Roma dönemine ait tarifleri kapsar. Yani, İtalyan mutfağında zengin Roma kültürüne sık sık rastlayabilirsiniz.


  1. Makarnalarda kullanılan trüf mantarı, İtalya ile birlikte anılır. 2007 yılında Toskana bölgesinde bulunan ve 1,5 kg ağırlıkta olan trüf mantarı, yaklaşık 330.000 dolarak satılarak dünya rekoru kırmıştır.
  2. İtalya'da restorana gittiğinizde önce başlangıç, sonra ana yemek, tatlı ve mide rahatlatıcı sipariş edilmelidir.
  3. İtalya'da makarnanın sosuna makarnadan daha fazla emek harcanır. Çünkü bu soslar makarnanın temelini oluşturur.


  1. 16. yüzyılda Napoli'de fakirlerin alabileceği dümdüz, yuvarlak ve garnitür kullanılmayan ekmekler yapıldı. Bu ekmeklere ise pizza denilmeye başlandı. 1889 yılında Raffaele Esposito adlı bir fırıncı, bu ekmeğe mozzarella peyniri, fesleğen ve domates ekledi. Domatesin kırmızısı, fesleğenin yeşili ve peynirin beyazı, İtalyan bayrağının renklerini temsil ediyordu. Bu pizzaya margarita adı verildi.
  2. İtalya'da pizzanın yanında kola veya gazlı bir içecek istenmez. Bunun yerine su veya şarap tercih edilir.
  3. İtalya'da restoranda veya arkadaşınızın evinde yemek yerken, tabağınızda yemek bırakmamaya özen gösterin. 
  4. İtalyan mutfağında spagetti kırılmadan yapılır ve spagettiyi kaşığa sararak yemek oldukça ayıptır.
  5. Makarna yerken asla bıçak kullanılmaz. Bu durum, makarnanın kötü piştiği anlamına gelebilir.


  1. Ana yemeğin yanında kahve içilmez. Yemekten sonra ise espresso servis edilir.
  2. Cappuccino, yalnızca sabah kahvaltısında içilen bir kahvedir.
  3. İtalyanlar yemeği yalnızca doymak için değil, aynı zamanda keyif için de yapar. Bu yüzden mozzarella peyniri, fesleğen, makarna hamuru gibi malzemeler hazır kullanılmaz.
  4. Donuk malzeme kullanımı ayıp görülebilir. İtalyan yemeklerinin bu kadar lezzetli olmasının bir nedeni de, taze malzeme kullanılmasıdır.
  5. İtalyan pizzaları, ince hamurludur.
  6. Pepperoni pizza, Amerikan orijinlidir. Eğer İtalya'da pepperoni pizza sipariş ederseniz, biberli bir pizza ile karşılaşabilirsiniz.


  1. İtalyan mutfağında salata, ana yemekten sonra tüketilir. Bunun nedeni sindirime yardımcı olmasıdır. 
  2. İtalyan salatalarında çok malzemeli soslar tercih edilmez. Bunun yerine balzamik sirke ve zeytinyağından oluşan karışım sık sık kullanılır.
  3. Adında bar olan yerler, İtalya'da kahveci anlamına gelir.
  4. İtalya'da latte, süt anlamına gelir ve yalnızca latte dediğinizde sadece süt getirilir. Bu yüzden siparişinize 'caffe' kelimesi eklemeniz gerekir. Caffe latte gibi.
  5. İtalya'da kahve siparişi take away sistemiyle verilir. Yani al götür siparişi ile daha az para ödersiniz. Eğer kafede oturarak kahvenizi içecekseniz, size hizmet edildiği için siparişinize hizmet bedeli de yansıtılır.


Şunlara da göz atın;

  1. İtalyan tatlıları
  2. Fransız tatlıları
  3. Rus yemekleri
  4. İngiliz yemekleri
  5. Çin yemekleri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı