İstavrit Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Pişirme Yöntemi
İstavrit tavada nasıl pişirilir? İstavrit en lezzetli nasıl olur? Fırında istavrit pişer mi? İşte, istavriti tavada, fırında ve ızgarada pişirmek için bilmeniz gerekenler:

Carangidae familyasına ait bir balık türü olan istavrit, yanlardan basık ve bir vücut tipine sahiptir. Dişleri ince, kuyruğu derin çatallı ve gözleri iridir. Marmara ve Boğaz'da balık avlamaya başlayanların ilk tanıştığı balıktır. İstavritin küçüğüne 'kraça', büyüğüne ise 'istavrit azmanı' denir. Ülkemizde en çok tüketilen balıklardan biridir. Marmara, Ege ve Karadeniz'de yaşar. Marmara'da yaşayan türleri ortalama 15-20 cm, Ege Denizi'nde yaşayan türleri ise yaklaşık 30 cm büyüklüğündedir. İstavrit Eylül ayında balık sezonunun başlamasıyla birlikte tutulabilir. Ancak istavritin en lezzetli olduğu zaman, Kasım ve Şubat ayları arasıdır.


İstavrit Nasıl Pişirilir?


İstavrit, tavada, fırında ve ızgarada gönül rahatlığıyla pişirilebilir. Uğraşmak istemeyen kişiler, balıkçılardan temizlenmiş istavrit alabilir. Fakat dilerseniz, kılçıklarını kendiniz de temizleyebilirsiniz. 




İstavrit Tavada Nasıl Pişirilir?


  1. İstavritlerin kafa kısmını ayırın ve iç organlarını temizleyin.
  2. Ardından bol suyla güzelce temizleyin. İç kısımlarına tuz serpiştirin ve bütün balıkları bu şekilde ovalayın.
  3. Fazla sularının süzülmesi için süzgeçte bekletin. İstavritlerin dışını mısır ununa bulayın.
  4. Geniş tabanlı derin bir tavaya ayçiçek yağı dökün ve kızdırın.
  5. Yağ kızdığında balıkları içerisine atarak önlü arkalı pişirin.
  6. Balıkları pişirdikten sonra kağıt havlu üzerinde bekleterek fazla yağını süzdürün.
  7. İstavrit tava tarifimize göz atın.




İstavrit Fırında Nasıl Pişirilir?


  1. Balıkları güzelce ayıklayıp yıkayın. Daha sonra zeytinyağı ve tuz ile marine edin ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Balıkların dış kısmını mısır ununa bulayın ve fırın tepsisine dizin.
  3. Üzerine tekrardan zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 20-25 dakika kadar pişirin.
  4. Bu adımlar sayesinde balıklarınız kurumayacak ve çıtır çıtır olacaktır.
  5. İsteğe göre fırın tepsisine soğan, limon dilimi, domates gibi farklı malzemeler de ekleyebilirsiniz. Fırında istavrit tarifine göz atın.


İstavrit Izgarada Nasıl Pişirilir?


  1. Öncelikle balıkları ayıklayıp bol suyla temizleyin.
  2. Daha sonra balıkların üzerine zeytinyağı, tuz ve kekik ekleyerek harmanlayın.
  3. Izgarayı çalıştırdıktan sonra üzerini soğanla ovalayın ki balıklar yapışmasın.
  4. İstavritleri ızgaranın üzerine alarak önlü arkalı olacak şekilde pişirin.
  5. İsteğe göre domates, biber gibi sebzeleri de ızgarada pişirerek daha lezzetli bir menü hazırlayabilirsiniz.

Dilerseniz, istavrit buğulama, marine soslu istavrit ve Yunan usulü istavrit tarifini de deneyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Mezgit nasıl pişirilir?
  2. Karides nasıl pişirilir?
  3. Çinekop nasıl pişirilir?
  4. Lüfer nasıl pişirilir?
  5. Kalamar nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı