İstanbul’da beş restorana Michelin yıldızı: İşte 'yıldızlı' restoranlar ve tam liste
Restoran değerlendirme sistemi Michelin Rehberi, İstanbul seçkilerini bu akşam düzenlenen bir törenle açıkladı. İstanbul’un ilk seçkisinde 53 restoran yer aldı. Seçkide yer alan restoranlardan dördü bir Michelin Yıldızı’yla ödüllendirildi. Turk Fatih Tutak, sıra dışı mutfağı için iki Michelin Yıldızı’yla Michelin Rehberi’nde yer aldı. İşte MICHELIN yıldızı alan restoranlar...


MICHELIN Rehberi İstanbul’un ilk seçkisinde 53 restoran yer aldı. 
TURK Fatih Tutak sıradışı mutfağı için 2 Michelin yıldızı ile rehberde. Restoranlardan 10’u Bib Gourmand ile 4 restoran ise Bir MICHELIN Yıldızı ile ödüllendirildi. Neolokal ise sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından dolayı Kırmızı Yıldıza ek olarak bir de Yeşil Yıldız ekledi. İşte MICHELIN Yıldızı ve diğer ödülleri alan restoranlar...

  1. Şef Fatih Tutak kimdir?


MICHELIN Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, “MICHELIN Rehberi İstanbul'un ilk restoran seçkisinin lansmanı, hem müfettiş ekiplerimiz hem de bu eşsiz şehir için tarihi bir an. Toplamda 5 adet Yıldızlı işletme de dahil olmak üzere 53 restoran ile seçimimiz, kimliği ve gelenekleriyle gurur duyan, aynı zamanda dünyaya da açık olan bu yetenekli mutfağın çeşitliliğine ışık tutuyor. İstanbul her zaman önemli bir kültürel ve turistik destinasyon olmuştur; bugün MICHELIN Rehberi ile hem yerel hem de uluslararası gurmelere bu şehrin aynı zamanda önemli bir gastronomi destinasyonu olduğunu göstermeyi umuyoruz” dedi.


Toplamda 53 restoran seçime girdi... Rakamlarla İstanbul'un 'yıldızları'

- İki MICHELIN Yıldızlı 1 restoran;

- Bir MICHELIN Yıldızlı 4 restoran;

- MICHELIN Yeşil Yıldızlı 1 restoran;

- 10 adet Bib Gourmand restoran;

- 38 adet tavsiye edilen restoran.

İKİ MICHELIN YILDIZI ALAN RESTORAN: TURK FATİH TUTAK

Değerlendirmede Turk Fatih Tutak'la ilgili şu yorumlar yer aldı:

Avrupa Yakası’nda Şişli Bomonti semtinde yer alan TURK Fatih Tutak, tipik Türk lezzetlerini tatmak isteyen gurmeler için şef Fatih Tutak'ın ustalıkla yeniden yorumladığı modern ve sofistike bir seçim sunuyor. Uluslararası kariyerinde dünya mutfağından seçkin isimlerle omuz omuza çalışan bu yetenekli profesyonel, 2019 yılında Türkiye'ye döndü ve fine-dining restoranını açtı. Şefin imzası olan leziz, asidik ve tütsülenmiş notalar içeren mutfak oldukça samimi, titiz ve daha da önemlisi şefin bölgesine ve köklerine olan düşkünlüğünü ifade ediyor. Annesine ithafen hazırladığı meşhur mantı, tıpkı açık mutfakta yapılan tatlı servisi gibi ikonik hale gelmiş durumda.

Adres: Bomonti, Cumhuriyet Hacıahmet Silahşör Caddesi, Yeniyol Sokak No:2, Şişli, Istanbul, 34440, Türkiye


1 MICHELIN YILDIZI ALAN RESTORANLAR

İstanbul mutfak çeşitliliğini yansıtan ve yerel ürün-lezzetlere olan bağlılığını koparmayan 4 restoran, Bir MICHELIN yıldızı ile ödüllendirildi.

  1. Araka
  2. Micla
  3. Nicole
  4. Neolokal


ARAKA
Yeniköy’de bulunan Araka, şehrin koşuşturmacasından uzakta sakin bir ortam sunuyor. Menüde mevsim sebzeleri ve şifalı otlara ağırlık veren şef Zeynep Pınar Taşdemir, son derece kişisel ve cesur bir mutfak yaratmış durumda. Acılı, ekşili ve baharatlı tatlar, zahter ile tatlandırılmış, marine edilmiş sebzeler ve baharatlı sosta ılık zeytinlerle servis edilen balkabağı püresi gibi harika bir şekilde dengeleniyor ve birleşiyor.

Adres: Kapalı Bakkal Sokak No:8, Yeniköy/Sarıyer, İstanbul, 34277, Türkiye


NEOLOKAL
Salt Galata'da bulunan Neolokal, tipik bir Anadolu repertuarına da hizmet ediyor. Cesur teknikler ve mutfaktaki yenilikler, tıpkı bulgurdan ve lezzetli bir tavuk hazırlığından yapılmış hafif baharatlı bir 'cupcake' ve yanında zengin kremalı velouté ve patates gevreği ile süslenmiş gövdeli bir tavuk dömi glas gibi gelenek ve modernite arasında kalıcı bir köprü olması amaçlanan yemekler sunuyor.

Adres: Arap Camii Mahallesi, Bankalar Caddesi No:11/1, Beyoğlu, İstanbul, 34420, Türkiye

MİKLA
Beyoğlu Pera’daki Mikla, Anadolu geleneklerini yenilikçi bir dokunuşla ele alıyor. Türk ürünlerinin tüm zenginliğini ve çeşitliliğini kutlayan kreasyonlar, bir lezzet patlaması sunuyor. Hafifçe haşlanmış ve ardından ızgara yapılmış ahtapot, semizotu ve elma sirkeli yeşil fasulye turşusu salatası MICHELIN Rehberi müfettişlerinin bağenisini kazanan tabakların sadece birer örneğidir.

Adres: Meşrutiyet Caddesi No:15, 18th floor (18. kat), Tepebaşı/Beyoğlu, Istanbul, 34430, Türkiye


NİCOLE
Beyoğlu Tomtom’daki Nicole, geleneksel Türk tariflerinin Orta Doğu baharatlarıyla buluştuğu incelikli bir mutfak sunuyor. Kariyerine Bodrum'da başlayan Şef Serkan Aksoy, ürünlerinin kökenine özellikle dikkat ediyor ve etik bir yerel üreticiler ağı ile çalışmayı sürdürüyor. Füme yoğurt ve üzüm suyu ile vurgulanmış yumuşak kuzu eti ile servis edilen dolmaları, Michelin Rehberi ekiplerini tam anlamıyla büyüledi.

Adres: Tomtom Kaptan Sokak No:18, Beyoğlu, Istanbul, 34433, Türkiye

MICHELİN Yeşil Yıldız Restoran: Neolokal


MICHELIN rehberi, daha sürdürülebilir bir gastronomi anlayışına sahip restoranları vurgulamak için 2020 yılında MICHELIN Yeşil Yıldız ödülünü açıklamıştı. Neolokal, çevre dostu ve etik yaklaşımları sayesinde ödüle layık görüldü. MICHELIN, "Bu restoranda özenle seçilen üreticilerin yanı sıra şef Maksut Aşkar ve ekibi, bazıları kaybolma tehlikesi altında olan Türk mutfak mirasını korumaya ve tanıtmaya oldukça kararlı" yorumu yapıyor. (Zamansız bir şef Maksut Aşkar başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)

BIB GOURMAND ÖDÜLÜ ALAN 10 RESTORAN

Bib Gourmand, makul fiyatlarla harika yemekler sunan restoranları öne çıkarıyor. İstanbul’da toplamda 10 mekan, sundukları mükemmel fiyat-performans dengesi açısından ödüllendirildi.  Fiyat-performans dengesi açısından ödüllendirilen 10 mekanın listesi ve rehberdeki yorumlar şöyle:

  1. Giritli: Giritli’nin tek özelliği sadece yaz aylarında açık olan muhteşem terası değil. Bunun yanında cömert meze menüsü mükemmel ve geleneksel klasikleri daha yenilikçi kreasyonlarla sade bir şekilde birleştiriyor.
  2. Pandeli: Geleneksel Türk mutfağını sevenler, Mısır Çarşısı'nın hemen yukarısında bulunan ve muhteşem mavi seramik dekorlarla süslenmiş Pandeli'ye mutlaka gitmeli.
  3. Tershane: Yenilik tutkunları Karaköy’deki Tershane'yi kaçırmamalı. Momento Oteli’nin sekizinci katında yer alan restoran, şehrin tarihi silüetinin nefes kesen manzarasının yanı sıra cömert bir mutfak, leziz tatlar, kaliteli mezeler ve iyi kalitede pişirilmiş et sunuyor.
  4. Karaköy Lokantası: Popüler Karaköy Lokantası, mükemmel bir şekilde hazırlanmış mezeleri ve olağanüstü fiyat-kalite dengesine sahip menüsüyle müfettişlerin beğenisini kazandı.
  5. Aheste: Şef Volkan Türe tarafından işletilen Aheste, Türk spesiyalitelerinin yanı sıra vejetaryen yemekleri de dahil olmak üzere birkaç orijinal kreasyonun tadına bakabileceğiniz daha romantik bir atmosfere sahiptir.
  6. Cuma: Popüler Çukurcuma semtinin kalbinde yer alan Cuma, Akdeniz ve dünya mutfağından ilham alan tabaklar sunuyor. Burada en iyi mevsimlik ürünler tapas, ceviche, pizza, sofistike makarna tabakları ve daha fazlası olarak masaya geliyor.
  7. Sade Beş Denizler Mutfağı: SADE Beş Denizler Mutfağı’nda yemek severler atıştırmalıklar ve çok daha fazlasını test edebilir. Anadolu mutfağı burada acılı dil de dahil olmak üzere incelikle hazırlanmış spesiyalitelerle sergileniyor.
  8. Alaf: Alaf biraz daha modaya uygun bir ambiyansa sahip. Şef Deniz tarafından hazırlanan muhteşem yemekler, birçok etkiyi barındırıyor ve sunulan kokteyl çeşitlerini mükemmel bir şekilde tamamlıyor.
  9. Aman Da Bravo: Son olarak, Aman da Bravo tipik bir Türk modern bistronomi vizyonu sunuyor. Yerel kaynaklı ürünler, lezzetli, samimi ve sade tabaklarla buluşuyor. Şef ayrıca tabaklara egzotik dokunuşlar eklemeyi de oldukça seviyor.
  10. Calipso: Anadolu yakasında Küçükyalı semtinde bulunan Calipso, huzur ve sükunet arayan İstanbulluları cezbeden mükemmel bir balık ve deniz ürünleri restoranıdır. Mezeler tıpkı hoş kokulu salataları gibi oldukça lezzetli. Ama tabii ki, gösterinin asıl kahramanları hassasiyet ve maharetle pişirilen taze balık ve deniz ürünleridir.

MICHELIN Genç Şef Ödülü: Mevlüt Özkaya


MICHELIN Genç Şef ödülünü Mürver Restoran’dan Mevlüt Özkaya (33)  kazandı. Özkaya'nın seçiminde odun ateşinin başrol oynadığı kendine özgü ve titiz tarzı etkili oldu.

Adres: Kemankeş Caddesi No:57-59, Karaköy, Istanbul, 34425, Türkiye


MICHELIN Servis Ödülü Alan Restoran: Sunset Grıll & Bar


MICHELIN Servis Ödülü, Sunset Grill &Bar ekibinin oldu. Rehberde "Konukseverlik sanatı burada misafirlerin konforu ve refahının mutlak öncelik olduğu eski usul bir tarzla gerçek profesyoneller tarafından savunuluyor. Bunun yanında şarap menüsü de olağanüstü: müfettişlere göre bu konuda şehrin en iyilerinden biri konumunda" yorumu yapıldı.

Adres: Kuruçeşme Mahallesi, Yol Sokağı No:2, Ulus, İstanbul, 34345, Türkiye

Tavsiye edilenler;

  1. Khorasani
  2. Deraliye
  3. Lokanta 1741
  4. Matbah
  5. Ocak
  6. Octo
  7. Mürver
  8. Sofyalı 9
  9. Eleos Beyoğlu
  10. Yeni Lokanta
  11. Kubbeli Lounge
  12. Çok Çok Thai
  13. Cuma
  14. 1924 İstanbul
  15. Topaz
  16. Nobu
  17. Atölye
  18. St. Regis Brasserie
  19. Spago
  20. Glens
  21. Aqua
  22. Tatbak
  23. Tuğra
  24. Feriye
  25. Banyan
  26. Aila
  27. Park Fora
  28. İnari Omakase Kuruçeşme
  29. 29
  30. Sunset Grill & Bar
  31. Şans
  32. Rumeli Hisarı İskele
  33. Kiss The Frog
  34. Calipso
  35. Seraf
  36. Zuma
  37. Beyti
  38. Azur
  39. Kıyı
  40. Balıkçı Kahraman

Haber Kategorileri

Mekan Rehberleri

Lezzetli Haberler

Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi