MICHELIN Rehberi İstanbul’un ilk seçkisinde 53 restoran yer aldı. TURK Fatih Tutak sıradışı mutfağı için 2 Michelin yıldızı ile rehberde. Restoranlardan 10’u Bib Gourmand ile 4 restoran ise Bir MICHELIN Yıldızı ile ödüllendirildi. Neolokal ise sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından dolayı Kırmızı Yıldıza ek olarak bir de Yeşil Yıldız ekledi. İşte MICHELIN Yıldızı ve diğer ödülleri alan restoranlar...
MICHELIN Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, “MICHELIN Rehberi İstanbul'un ilk restoran seçkisinin lansmanı, hem müfettiş ekiplerimiz hem de bu eşsiz şehir için tarihi bir an. Toplamda 5 adet Yıldızlı işletme de dahil olmak üzere 53 restoran ile seçimimiz, kimliği ve gelenekleriyle gurur duyan, aynı zamanda dünyaya da açık olan bu yetenekli mutfağın çeşitliliğine ışık tutuyor. İstanbul her zaman önemli bir kültürel ve turistik destinasyon olmuştur; bugün MICHELIN Rehberi ile hem yerel hem de uluslararası gurmelere bu şehrin aynı zamanda önemli bir gastronomi destinasyonu olduğunu göstermeyi umuyoruz” dedi.
Toplamda 53 restoran seçime girdi... Rakamlarla İstanbul'un 'yıldızları'
- İki MICHELIN Yıldızlı 1 restoran;
- Bir MICHELIN Yıldızlı 4 restoran;
- MICHELIN Yeşil Yıldızlı 1 restoran;
- 10 adet Bib Gourmand restoran;
- 38 adet tavsiye edilen restoran.
İKİ MICHELIN YILDIZI ALAN RESTORAN: TURK FATİH TUTAK
Değerlendirmede Turk Fatih Tutak'la ilgili şu yorumlar yer aldı:
Avrupa Yakası’nda Şişli Bomonti semtinde yer alan TURK Fatih Tutak, tipik Türk lezzetlerini tatmak isteyen gurmeler için şef Fatih Tutak'ın ustalıkla yeniden yorumladığı modern ve sofistike bir seçim sunuyor. Uluslararası kariyerinde dünya mutfağından seçkin isimlerle omuz omuza çalışan bu yetenekli profesyonel, 2019 yılında Türkiye'ye döndü ve fine-dining restoranını açtı. Şefin imzası olan leziz, asidik ve tütsülenmiş notalar içeren mutfak oldukça samimi, titiz ve daha da önemlisi şefin bölgesine ve köklerine olan düşkünlüğünü ifade ediyor. Annesine ithafen hazırladığı meşhur mantı, tıpkı açık mutfakta yapılan tatlı servisi gibi ikonik hale gelmiş durumda.
Adres: Bomonti, Cumhuriyet Hacıahmet Silahşör Caddesi, Yeniyol Sokak No:2, Şişli, Istanbul, 34440, Türkiye
1 MICHELIN YILDIZI ALAN RESTORANLAR
İstanbul mutfak çeşitliliğini yansıtan ve yerel ürün-lezzetlere olan bağlılığını koparmayan 4 restoran, Bir MICHELIN yıldızı ile ödüllendirildi.
ARAKA
Yeniköy’de bulunan Araka, şehrin koşuşturmacasından uzakta sakin bir ortam sunuyor. Menüde mevsim sebzeleri ve şifalı otlara ağırlık veren şef Zeynep Pınar Taşdemir, son derece kişisel ve cesur bir mutfak yaratmış durumda. Acılı, ekşili ve baharatlı tatlar, zahter ile tatlandırılmış, marine edilmiş sebzeler ve baharatlı sosta ılık zeytinlerle servis edilen balkabağı püresi gibi harika bir şekilde dengeleniyor ve birleşiyor.
Adres: Kapalı Bakkal Sokak No:8, Yeniköy/Sarıyer, İstanbul, 34277, Türkiye
NEOLOKAL
Salt Galata'da bulunan Neolokal, tipik bir Anadolu repertuarına da hizmet ediyor. Cesur teknikler ve mutfaktaki yenilikler, tıpkı bulgurdan ve lezzetli bir tavuk hazırlığından yapılmış hafif baharatlı bir 'cupcake' ve yanında zengin kremalı velouté ve patates gevreği ile süslenmiş gövdeli bir tavuk dömi glas gibi gelenek ve modernite arasında kalıcı bir köprü olması amaçlanan yemekler sunuyor.
Adres: Arap Camii Mahallesi, Bankalar Caddesi No:11/1, Beyoğlu, İstanbul, 34420, Türkiye
MİKLA
Beyoğlu Pera’daki Mikla, Anadolu geleneklerini yenilikçi bir dokunuşla ele alıyor. Türk ürünlerinin tüm zenginliğini ve çeşitliliğini kutlayan kreasyonlar, bir lezzet patlaması sunuyor. Hafifçe haşlanmış ve ardından ızgara yapılmış ahtapot, semizotu ve elma sirkeli yeşil fasulye turşusu salatası MICHELIN Rehberi müfettişlerinin bağenisini kazanan tabakların sadece birer örneğidir.
Adres: Meşrutiyet Caddesi No:15, 18th floor (18. kat), Tepebaşı/Beyoğlu, Istanbul, 34430, Türkiye
NİCOLE
Beyoğlu Tomtom’daki Nicole, geleneksel Türk tariflerinin Orta Doğu baharatlarıyla buluştuğu incelikli bir mutfak sunuyor. Kariyerine Bodrum'da başlayan Şef Serkan Aksoy, ürünlerinin kökenine özellikle dikkat ediyor ve etik bir yerel üreticiler ağı ile çalışmayı sürdürüyor. Füme yoğurt ve üzüm suyu ile vurgulanmış yumuşak kuzu eti ile servis edilen dolmaları, Michelin Rehberi ekiplerini tam anlamıyla büyüledi.
Adres: Tomtom Kaptan Sokak No:18, Beyoğlu, Istanbul, 34433, Türkiye
MICHELIN rehberi, daha sürdürülebilir bir gastronomi anlayışına sahip restoranları vurgulamak için 2020 yılında MICHELIN Yeşil Yıldız ödülünü açıklamıştı. Neolokal, çevre dostu ve etik yaklaşımları sayesinde ödüle layık görüldü. MICHELIN, "Bu restoranda özenle seçilen üreticilerin yanı sıra şef Maksut Aşkar ve ekibi, bazıları kaybolma tehlikesi altında olan Türk mutfak mirasını korumaya ve tanıtmaya oldukça kararlı" yorumu yapıyor. (Zamansız bir şef Maksut Aşkar başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)
Bib Gourmand, makul fiyatlarla harika yemekler sunan restoranları öne çıkarıyor. İstanbul’da toplamda 10 mekan, sundukları mükemmel fiyat-performans dengesi açısından ödüllendirildi. Fiyat-performans dengesi açısından ödüllendirilen 10 mekanın listesi ve rehberdeki yorumlar şöyle:
MICHELIN Genç Şef ödülünü Mürver Restoran’dan Mevlüt Özkaya (33) kazandı. Özkaya'nın seçiminde odun ateşinin başrol oynadığı kendine özgü ve titiz tarzı etkili oldu.
Adres: Kemankeş Caddesi No:57-59, Karaköy, Istanbul, 34425, Türkiye
MICHELIN Servis Ödülü, Sunset Grill &Bar ekibinin oldu. Rehberde "Konukseverlik sanatı burada misafirlerin konforu ve refahının mutlak öncelik olduğu eski usul bir tarzla gerçek profesyoneller tarafından savunuluyor. Bunun yanında şarap menüsü de olağanüstü: müfettişlere göre bu konuda şehrin en iyilerinden biri konumunda" yorumu yapıldı.
Adres: Kuruçeşme Mahallesi, Yol Sokağı No:2, Ulus, İstanbul, 34345, Türkiye
Tavsiye edilenler;