İştah Artması Neden Olur?
Bazı zamanlarda iştahınızın çok fazla arttığını fark ediyor musunuz? Peki, iştah artması neden olur? İşte, iştah artmasının altında yatan olası nedenler:

Alıştığınızdan daha sık veya daha büyük miktarlarda yemek istiyorsanız, iştahınız artmıştır. Ancak vücudunuzun gerektirdiğinden daha fazla yerseniz, bu kilo alımına yol açabilir. Fiziksel efor veya diğer bazı aktivitelerden sonra iştahınızın artması normaldir. Ancak iştahınız uzun bir süre boyunca önemli ölçüde artarsa, diyabet veya hipertiroidizm gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Depresyon ve stres gibi ruh sağlığı sorunları da iştah değişikliklerine ve aşırı yemeye yol açabilir.

İştah Artmasının Nedenleri

Artan iştahın sebepleri şunlar olabilir;

  1. Stres
  2. Anksiyete
  3. Depresyon
  4. Adet öncesi sendromu
  5. Belirli ilaçların yan etkisi
  6. Gebelik
  7. Bulimia
  8. Hipertiroidizm
  9. Graves hastalığı
  10. Hipoglisemi
  11. Diyabet

Önce doktorunuzla görüşmeden, reçetesiz satılan iştah kesiciler kullanarak iştahınızdaki değişiklikleri tedavi etmeye çalışmayın. Önerilen tedavi planı, artan iştahınızın nedenine bağlı olacaktır. Size altta yatan bir tıbbi rahatsızlık teşhisi koyarlarsa, bunu nasıl tedavi edeceğinizi ve yöneteceğinizi öğrenmenize yardımcı olabilirler.

Diyabet teşhisi konduysa, doktorunuz veya diyetisyeniniz kan şekeri seviyelerinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, düşük kan şekerinin erken uyarı işaretlerini nasıl tanıyacağınızı ve sorunu hızla düzeltmek için nasıl adımlar atacağınızı da size öğretebilirler. Düşük kan şekeri, hipoglisemi olarak da bilinir ve tıbbi bir acil durum olarak kabul edilebilir. Uygun şekilde tedavi edilmezse, bilinç kaybına veya hatta ölüme yol açabilir.

İştah sorunlarınız ilaçlardan kaynaklanıyorsa, doktorunuz alternatif ilaçlar önerebilir veya dozajınızı ayarlayabilir. Doktorunuzla görüşmeden asla reçeteli ilaç almayı bırakmayın veya dozajınızı değiştirmeyin. Bazı durumlarda, doktorunuz psikolojik danışmanlık önerebilir. Örneğin, yeme bozukluğu, depresyon veya diğer ruh sağlığı sorunları genellikle tedavinin bir parçası olarak psikolojik danışmanlığı da içerir.

Kısacası, bir süredir devam eden iştah artması sorununa karşı herhangi bir çözüm denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Çocuklarda iştah kaybı neden olur?
  2. İştah nasıl artırılır?
  3. İştah kesen besinler
  4. İştahsızlık neden olur?
  5. Renklerin iştah üzerindeki etkisi

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

İştah Artması Neden Olur?
Pastacılık Mutfak Terimleri: Pastacılıkta Kullanılan 35 Terim
Kürt böreği mi? Küt böreği mi?
Termal Suyun Cilde Faydaları Nelerdir?
6 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Öğün Atlamanın Yan Etkileri Nelerdir?